Ο Μπάιντεν προειδοποιεί την Χίλαρι: Δεν θα παραμείνω σιωπηλός




Ο χρόνος δεν επαρκεί για να διεξάγει μία προεκλογική εκστρατεία που θα έχει πιθανότητες επιτυχίας, είπε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας την απόφασή του να μην διεκδικήσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Εχοντας στο πλευρό του τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Δρ. Τζιλ Μπάιντεν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι «παρότι δεν θα είμαι υποψήφιος, δεν θα παραμείνω σιωπηλός. Προτίθεμαι να μιλώ ξεκάθαρα και να επηρεάσω δυναμικά όσο περισσότερο μπορώ για το πού στεκόμαστε ως κόμμα και πού θα πρέπει να πάμε ως έθνος».

Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν είχε αναβάλει τη λήψη απόφασης για το αν θα είναι ή όχι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, για να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του, μετά το θάνατο του γιου του Μπο. Ωστόσο, ακόμη και πριν το θάνατο του γιου του, κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές, μεταξύ αυτών και στενοί συνεργάτες του Μπάιντεν, έλεγαν ότι ο Αντιπρόεδρος δεν θα διακινδύνευε μία αναμέτρηση με τον πολύ ισχυρότερο μηχανισμό της Χίλαρι Κλίντον, που θα είχε επικεφαλής της εκστρατείας τον ακόμη δημοφιλή στους Δημοκρατικούς, πρώην Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Ετσι, εκείνο που ουσιαστικά έθεσε τέλος στην αναμονή του, ήταν η πολύ καλή εμφάνιση της Χίλαρι Κλίντον στην πρώτη τηλεοπτική μονομαχία των Δημοκρατικών, στο Λας Βέγκας.

Οι δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν έδειξαν ξεκάθαρο προβάδισμα της κ. Κλίντον και το κυριότερο, αποκατάσταση της αξιοπιστίας της μεταξύ των επιφανών χρηματοδοτών του κόμματος. Δημοσκοπήσεις μετά την τηλεμαχία των Δημοκρατικών έδειξαν τη Χίλαρι Κλίντον να προηγείται με 49% έναντι 29 του Μπέρνι Σάντερς και 15% του Τζο Μπάιντεν.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε σθεναρά την κληρονομιά της Προεδρίας Ομπάμα, αναφορά που σχολιάστηκε ως αιχμή προς τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία κράτησε αποστάσεις από ορισμένες πολιτικές του Αμερικανού Προέδρου.

«Αυτό το κόμμα και το έθνος μας θα κάνουν τραγικό λάθος αν απομακρυνθούν ή επιχειρήσουν να αναστρέψουν την κληρονομιά του Ομπάμα. Οι Δημοκρατικοί πρέπει όχι μόνο να προασπίσουν τα όσα έκανε, αλλά να διεξάγουν πάνω σ’ αυτά την εκστρατεία τους», είπε.

Παράλληλα, σαφής ήταν η απάντηση σε δήλωση της Χίλαρι Κλίντον που χαρακτήριζε «εχθρούς» του Ρεπουμπλικάνους.

«Δε νομίζω ότι πρέπει να βλέπουμε τους Ρεπουμπλικάνους ως εχθρούς μας. Είναι πολιτικοί αντίπαλοι», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Πώς μπορεί η χώρα αυτή να προχωρήσει χωρίς ομοφωνία; Πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αν δεν κατορθώσουμε να φτάσουμε σε ομοφωνία;”

Θυμίζοντας το παρατσούκλι που του απέδωσα, «Ο Τζο της μεσαίας τάξης», ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν άφησε νέες αιχμές για το ρόλο της μικρής μειοψηφίας των δισεκατομμυριούχων στη διαμόρφωση της πολιτικής σκηνής στη χώρα.

«Η μεσαία τάξη δεν θα έχει ποτέ ευκαιρία να παλέψει για τη χώρα αυτή, όσο λίγες εκατοντάδες οικογένειες, οι πλέον πλούσιες οικογένειες, ελέγχουν τη διαδικασία».

Επιφανείς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που είχαν παρακολουθήσει το Σάββατο την ομιλία του Τζο Μπάιντεν, κατά τη βράβευσή του στην εκδήλωση του Τάγματος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εκτιμούσαν από τότε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος.

«Γνωρίζοντας το Τζο Μπάιντεν, δεν πιστεύω ότι αν είχε αποφασίσει να είναι υποψήφιος δεν θα αναφερόταν στο Κυπριακό παραλαμβάνοντας Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», είπε επιφανής παράγοντας της Αρχιεπισκοπής.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης ΖουπανιώτηςΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: