Ο Aντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τιμάται με το βραβείο Ανθρωπίνων Διακαιωμάτων “Αθηναγόρας”




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Το Τάγμα  των Αρχόντων του Αγίου Ανδρέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα απονείμει το φετινό βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” στον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο ετήσιο συμπόσιο της οργάνωσης,  το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, στο New York Hilton Hotel, στη Νέα Υόρκη

Το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας” θεσμοτετήθηκε το 1986 και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα πρόσωπο ή μια οργάνωση που επανειλλημένως παραδειγματικά και με πλήρη αφοσίωση,  υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιωμάτα και τις θρησκευτικές ελευθερίες για όλους τους ανθρώπους.

Τον Δεκέμβριο του 2011, ο Μπάιντεν έγινε o πρώτος εν ενεργεία Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών που επισκέφθηκε τον Παναγιωτάτο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη. Τρία χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 2014, ο  Αντιπρόεδρος επέστρεψε για μια δεύτερη επίσημη επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στο άκουσμα της είδησης του βραβείου δήλωσε:  “Ο Αντιπρόεδρος Μπάιντεν έχει δείξει ξανά και ξανά τη δέσμευσή του προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ελεύθερη και απρόσκοπτη άσκηση της πνευματικής αποστολής του. Οι δύο επισκέψεις του στο Φανάρι – του μοναδικού στην ιστορία  εν ενεργεία Αντιπροέδρου των Η.Π.Α – λένε πολλά για την αγάπη του για την ελευθερία, την αίσθηση της δικαιοσύνης που τον διακατέχει  και την αληθινή φιλία του με τον Παναγιώτατο.

Ο πρόεδρος των Αρχόντων ρ Αντώνιος Λυμπεράκης πρόσθεσε: «Έχουμε την τιμή το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Αθηναγόρας”  να απονέμεται φέτος  σε αυτό τον υποδειγματικό ηγέτη, του οποίου η αγάπη για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκληφθεί ως τέτοια μαρτυρία για την Μητέρα Εκκλησία και τα δικαιώματα όλων των καταπιεσμένων λαών.”

Στο παρελθόν αποδέκτες του βραβείου έχουν υπάρξει οι πρόεδροι Τζίμι Κάρτερ και George HW Bush, η Μητέρα Τερέζα, ο Elie Wiesel και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Το βραβείο πήρε το όνομά του στη μνήμη του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος υπηρέτησε με την ιδιότητα αυτή, από το 1948 μέχρι το θάνατό του το 1972. Πριν από την εκλογή του ως Οικουμενικού Πατριάρχη,ο  Αθηναγόρας υπηρέτησε ως Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: