Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των εμπορικών συμφωνιών ΤΤΙΡ και CETA, μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ-Καναδά




Υπονομευτικές για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα κοινωνικά δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις χαρακτηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη.

Αφορμή για τις αναφορές της κ. Βάκη στο θέμα είναι η εβδομάδα δράσης των κινημάτων ενάντια στις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου, όπως είναι η «Διατλαντική Εταιρική Σχέση για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP)» μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ, και τη «Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία» (CETA) μεταξύ Καναδά και ΕΕ.

Η βουλευτής, η οποία στηρίζει τις πρωτοβουλίες πολιτών, καθώς και μια σειρά από ενημερωτικές δράσεις και διαδηλώσεις που θα γίνουν το διάστημα 10-17 Οκτωβρίου 2015 στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική, επισήμανε ότι έχει εκδοθεί Παγκόσμιο Κάλεσμα με θέμα «Εμπόριο υπέρ των ανθρώπων όχι των εταιρειών! – Σταματήστε τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες TTIP, CETA, TiSA και TPP!» το οποίο προσυπογράφουν στην Ελλάδα 51 οργανισμοί, φορείς και πρωτοβουλίες πολιτών.

«Οι αναφερόμενες συμφωνίες που ξεσήκωσαν οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών σε διεθνές επίπεδο, απειλούν να καταστήσουν βορά στα νύχια των πολυεθνικών εταιρειών την ευρωπαϊκή νομοθεσία και όποιο προστατευτικό πλαίσιο έχει απομείνει, υπονομεύοντας περαιτέρω τη δημοκρατία και τα κοινωνικά δικαιώματα, οδηγώντας στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την υποβάθμιση των κοινωνικών, περιβαλλοντικών, ιδιωτικών και καταναλωτικών προτύπων, μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες», υπογράμμισε η κ. Βάκη και προσέθεσε πως εάν προχωρήσει οποιαδήποτε επενδυτική συμφωνία εμπορίου θα πρέπει προηγουμένως να διασφαλιστούν μια σειρά από θέματα αναφορικά με όλες τις σχετικές παραμέτρους, από τον εργαζόμενο και τον καταναλωτή, μέχρι τη διατροφική ασφάλεια, τα δημόσια αγαθά και το περιβάλλον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: