Την παύση των εναντίον τους ρωσικών βομβαρδισμών ζητούν οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας, προκειμένου να συζητήσουν με τη Μόσχα μια ενδεχόμενη συνεργασία μαζί της.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε πει πως η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την «πατριωτική» συριακή αντιπολίτευση, σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως αλλαγή στάσης της Μόσχας έναντι του Άσαντ.

«Δεν απορρίψαμε τη ρωσική πρόταση. Είπαμε απλώς ότι αν οι Ρώσοι σοβαρολογούν στην πρότασή τους πρέπει αμέσως να σταματήσουν να στοχεύουν εναντίον βάσεών μας και κατοικημένων περιοχών», δήλωσε στo BBC ο Ισάμ αλ-Ράγιες, εκπρόσωπος του Νότιου Μετώπου, του υποστηριζόμενου από τις χώρες της Δύσης Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

«Δεν χρειαζόμαστε βοήθεια τώρα, αυτοί πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις εναντίον βάσεών μας και τότε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για μελλοντική συνεργασία», κατέληξε.

Ρωσικά αεροσκάφη σφυροκοπούν σε περιοχές της δυτικής Συρίας θέσεις οργανώσεων ανταρτών που έχουν διασυνδέσεις με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, σε επιδρομές που θεωρούνται κρίσιμες για την επιβίωση του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Περιοχές όπου επιχειρεί το Νότιο Μέτωπο κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και το Ισραήλ δεν αποτελούν στόχο των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, οι οποίες σφυροκοπούν βορειότερες περιοχές.

Οργανώσεις με διασυνδέσεις με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό έχουν επισκιαστεί στο μεγαλύτερο μέρος της Συρίας από τους τζιχαντιστές, ανάμεσά τους το Μέτωπο αλ-Νούσρα που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Η καταπολέμηση των τζιχαντιστών του ΙΚ αποτελεί τον στόχο της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης στη σύγκρουση στη Συρία, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ωστόσο υπάρχουν ακόμη οργανώσεις που τελούν υπό την διοίκηση πρώην αξιωματικών του συριακού στρατού οι οποίοι λιποτάκτησαν. Ορισμένες λαμβάνουν ξένη στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση από την CIA, και όπλα που προμηθεύονται μέσω Τουρκίας και Ιορδανίας από κράτη που αντιτίθεται στον Άσαντ, ανάμεσά τους αραβικές χώρες του Κόλπου και η Τουρκία.

Reuters, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Λονδίνο, Βρετανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: