Η κυβέρνηση επανέρχεται στην πραγματικότητα των δανειστών




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων του Τρίτου Μνημονίου ίσως αποδειχθεί τελικά ή πιο εύκολη υπόθεση  για την κυβέρνηση, η οποία παρά τις προσπάθειες υποβάθμισης της, η πρώτη επαφή με το Κουαρτέτο των δανειστών θα την επαναφέρει στην σκληρή πραγματικότητα.

Αυτήν από την οποία προσπαθούν να ξεφύγουν οι υπουργοί της, που παρά τις πρωθυπουργικές οδηγίες συνεχίζουν να ιδρώνουν την φανέλα στα στούντιο των τηλεοπτικών σταθμών και στα μικρόφωνα των ραδιοφωνικών σταθμών, πετάγοντας την μια μπαρούφα μετα την άλλη. Και οι υπόλοιποι που θεωρούν ότι με το “Δόγμα του Σοκ” θα μπορέσουν να περάσουν τα πιο σκληρά μετρά και συγχρόνως να αποθεώνονται από το κοινό. Έτσι η κυβέρνηση διέρρεε το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση για να έρθει σχεδόν θριαμβολογώντας να ανακοινώσει  ότι τελικά το χαράτσι  θα είναι μολις …13%.

Ο κ. Κατρουγκαλος την μια καταργεί τις επικουρικές, την άλλη πριονίζει την βασική σύνταξη στα 390 ευρώ και μάλιστα με εισοδηματικά κριτήρια δημιουργώντας τέτοιο κλίμα που μια μείωση των συντάξεων 10-20% να φανεί τελικώς ως μεγάλη επιτυχία της δικής του προσπάθειας και διαπραγμάτευσης.

Η κ. Ντέλια Βελκουλεσκου δεν ενδιαφέρεται για τις αναζητήσεις αυτές της κυβέρνησης και πριν την συνάντηση της  με τους κ. Χουλιαράκη και Τσακαλώτο, υπό την εποπτεία του Αλέκου Φαμπουράρη, έστειλε το μήνυμα των δανειστών μέσω του Euro-Working Group. Το ελληνικό ζήτημα δεν θα είναι στην ατζέντα του  EWG που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα, καθώς θα περιμένουν την έκθεση του Κουαρτέτου για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να δώσουν το πράσινο φώς για την εκταμίευση των 2 δις.

Και η κυβέρνηση συνεχίζει την παράσταση για το εσωτερικό κοινό, της υποτιθέμενης εξεύρεσης ισοδυνάμων για τα μέτρα, που η ίδια δέχθηκε τον Ιούλιο ως αποτέλεσμα της «επιτυχούς διαπραγμάτευσης» του κ.Τσιπρα και ενώ όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πια ισοδύναμα.

Συμπωματικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε υπενθύμισε χθες ότι στις 11 Ιουλίου μόνον η Ιταλία, η Γαλλία και η Κύπρος από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης αντιτάθηκαν στην προσωρινή έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το timeout, όπως είπε στην Liberation. Αλλά όμως  λίγοι Ελληνες θα διαφωνούσαν με το συμπέρασμα που κατέληξε ο Ζ. Κ. Γιουνκερ και το όποιο επικαλείται στην συνέντευξη του ο κ. Σόιμπλε: «Οι Ελληνες είναι ένας σπουδαίος λαός, αλλά η Ελλάδα δεν είναι κράτος».

Μια απόδειξη γι’ αυτό είναι η υπόθεση με την Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαίδου, που όχι μόνο απέκρουσε τις πιέσεις της κυβέρνησης για να παραιτηθεί, αλλά με μια μακροσκελή και τεκμηριωμένη  δήλωση της, αποκρούει το “δημόσιο» κατηγορητήριο που της απαγγέλθηκε, δίνοντας απαντήσεις που μάλλον εκθέτουν τις κατηγόρους της.

Όμως η κυβέρνηση έχει να δώσει την μάχη για το νομοσχέδιο για τα κανάλια, όπου καθιερώνεται πλέον ένας ιδιότυπος έλεγχος των ΜΜΕ, που ανοίγει το παράθυρο για προσπάθειες χειραγώγησης και ελέγχου της Ενημέρωσης από την εκτελεστική εξουσία και συγχρόνως πρέπει να στρώσει το κόκκινο χαλί για να υποδεχθεί αύριο τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ, που έρχεται φορτωμένος, σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές, γαλλικά ευρω για να σκορπισει στην χώρα μας, στηριζοντας ως άλλος …Ολαντρεου το  πείραμα του “Μνημονιακού Σοσιαλισμού”.

Οσο για τον δημόσιο σχολιασμό και αποδοκιμασία των τηλεοπτικών δελτίων απευθείας από την κυβερνηση και το πρωθυπουργικο γραφείο, μάλλον έλλειψη ψυχραιμίας  στο κυβερνητικό στρατοπεδο μαρτυρά: “Σεισμοί, Λιμοί, Καταποντισμοί, Φοροκαταιγίδες, Αρμαγεδώνες και ψύχραιμα ρεπορτάζ για το επικείμενο τέλος του Κόσμου, αποτέλεσαν χθες το κυβερνητικό ρεπορτάζ των απογευματινών δελτίων των περισσότερων ιδιωτικών σταθμών. Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες εξωθεί κάποιους σε ολοκληρωτική απώλεια ψυχραιμίας

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ολοήμερη θα είναι η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι έφτασαν χθες στην Αθήνα και θα μείνουν έως την Παρασκευή, ενώ θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Οικονομικών, η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 9.00 το πρωί, με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη. Αντικείμενο της συγκεκριμένης συνάντησης θα είναι ο συντονισμός για την εφαρμογή του προγράμματος.

Η δεύτερη συνάντηση ορίστηκε για τις 6.00 το απόγευμα και σε αυτή θα λάβουν μέρος και οι υπουργοί αναπληρωτές Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ)- θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο.Εμμ., ΑΘΗΝΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: