Η επισκόπηση του κυπριακού Τύπου




Οι δηλώσεις του ΠτΔ ότι δεν τίθεται θέμα ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας κι ότι θα συναντηθεί προσεχώς με την Καγκελάριο της Γερμανίας για συζήτηση του όλου θέματος, η πυρκαγιά στο ΣΟΠΑΖ, οι προειδοποιήσεις Moody`s για δάνεια σε ελβετικό φράγκο, το θέμα που προέκυψε από την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 19% στην τιμή του υγραερίου που πωλείται χύμα και η παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Ανοίγετε τα λιμάνια…Ανοίγουμε τα κεφάλαια” γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε χθες ότι δεν τίθεται θέμα ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας που σχετίζονται με τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις. Αλλού γράφει για επικίνδυνες αναθυμιάσεις από πυρκαγιά στο ΣΟΠΑΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προειδοποιήσεις Moody`s για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Καμιά ασυλία λέει ο Γενικός Εισαγγελέας” γράφει ότι στο κάδρο της διερεύνησης του οικονομικού εγκλήματος εντάσσονται οριστικά και αμετάκλητα τόσο ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης, όσο και ο Υποδιοικητής της την περίοδο του “κουρέματος καταθέσεων”, Σπύρος Σταυρινάκης. Αλλού αναφέρεται στις σφοδρές μάχες στην Συρία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην γηπεδική βία, σημειώνοντας “στο ίδιο έργο θεατές”.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Αρση βέτο μόνο με Βαρώσι” γράφει ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να άρει το βέτο στα κεφάλαια που έχει παγώσει μονομερώς το 2009, εκτός κι εάν η Τουρκία προχωρήσει και επιστρέψει την Αμμόχωστο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι “πριν το λουκέτο του ΣΟΠΑΖ μαύρισε ο ουρανός”. Αλλού αναφέρεται σε μειώσεις φόρων με προϋποθέσεις.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Τσαπατσουλιά που την πληρώνουμε ακριβά” γράφει ότι ένα…λάθος που στοιχίζει όμως ακριβά στους πολίτες, επιχειρεί να διορθώσει η κυβέρνηση. Πρόκειται για την απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ από το 5% στο 19% στην τιμή του υγραερίου που πωλείται χύμα και επέφερε μια σειρά από στρεβλώσεις στην αγορά. Αλλού γράφει ότι μαύροι καπνοί σκέπασαν το ΣΟΠΑΖ και αναθυμιάσεις στην ατμόσφαιρα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνέχιση της συνταγής του μνημονίου και στην μετά τρόικα εποχή ανακοίνωσε και επίσημα χθες ο Υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Η Κύπρος σκάβει την ένταξη της Τουρκίας” γράφει ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να άρει το βέτο στα κεφάλαια που έχει παγώσει και αναφέρεται στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι θα συναντηθεί με την κ. Μέρκελ κατά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Μαδρίτη όπου θα συζητήσει το όλο θέμα. Αλλού αναφέρεται στην πυρκαγιά στο ΣΟΠΑΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το 156 χρόνων Μπιγκ-Μπεν του Λονδίνου έχει δείξει σημάδια της ηλικίας του αυτόν τον χρόνο και μπορεί να χρειάζεται επιδιόρθωση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: