Για come back της Ελλάδας ομιλούν συνεργάτες του Αλέξη…




ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ, ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ 

Θετική αποτίμηση της επίσκεψης του κ. Αλέξη Τσίπρα, έκαναν ανώτερες κυβερνητικές πηγές, αναλύοντας τις συναντήσεις και τις επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι πηγές υποστηρίζουν ότι η θέση της Ελλάδας είναι πλέον αναβαθμισμένη, αφού –όπως τόνισαν- ο πρωθυπουργός είχε επαφές σε υψηλό επίπεδο, και ανέφεραν χαρακτηριστικά τους ηγέτες της Κίνας, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, του Ισημερινού, της Κούβας και της Βενεζουέλας, και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Η πιο σημαντική, βεβαίως, επαφή του ήταν η συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζόν Κέρι, με τον οποίο είχε την ευκαιρία να καλύψει οικονομικά και πολιτικά θέματα.

Οι πηγές χαρακτήρισαν «την επανατοποθέτηση της χώρας στο διεθνές πλαίσιο ως το come back της Ελλάδα» στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό.

Σε όλες τις συναντήσεις τέθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ως ανάγκη για να επανέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αντιμετώπισαν με θετικό τρόπο την αναδιάρθρωση και μόνο ο κ. Κέρι τη συνέδεσε με τις μεταρρυθμίσεις. Όπως παραδέχθηκαν οι πηγές, «βεβαίως τις αποφάσεις λαμβάνουν οι Ευρωπαίοι, που έχουν δώσει και τα δανεικά». Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, έθεσε το θέμα και στη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ενώ αναγνωρίζει το θέμα, και η ίδια το θεωρεί επιτακτική ανάγκη, θέτει ως προϋπόθεση τις μεταρρυθμίσεις.

«Στόχος της ελληνικής πλευράς ήταν να αναδείξουμε το θέμα του χρέους στο επίπεδο του ΟΗΕ και σε διεθνές επίπεδο», τόνισαν οι πηγές. «Κάναμε αισθητή την παρουσία της Ελλάδας ως μέρος της λύσης και όχι ως μέρος της κρίσης, ως μιας χώρας που συνεργάζεται με προοδευτικό πρόσημο», τόνισαν οι πηγές.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίστηκε και το θέμα των προσφύγων, όπου ο πρωθυπουργός βρήκε ανταπόκριση. Οι Αμερικανοί είναι υποστηρικτικοί. Όπως και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Οι πηγές υποστήριξαν ότι ο κ. Κέρι είπε στον πρωθυπουργό πως στην Ουάσιγκτον «παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια και την πορεία των διαπραγματεύσεων και εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι είχαμε στρατηγική».

Ο Αμερικανός υπουργός άκουσε με προσοχή τις ελληνικές θέσεις για το χρέος, αλλά επειδή «δεν είναι δικό του θέμα», αλλά του υπουργού Οικονομικών, δεν τοποθετήθηκε. Στα δικά του διπλωματικά θέματα, στάθηκε στο Κυπριακό και το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, τα ενεργειακά και το προσφυγικό.

Ο κ. Κέρι σκέφτεται να περιοδεύσει στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο τον Νοέμβριο και να πιέσει προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, και για το σκοπιανό δεσμεύτηκε να κάνει προσωπικές προσπάθειες «για να κλείσει αυτή η πληγή», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενες στο θέμα της οικονομίας, οι πηγές τόνισαν ότι δεν φοβούνται καθυστερήσεις, και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δανειστές θα κωλυσιεργήσουν. «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε γρήγορα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Πολλές φορές υπάρχει αντιστοιχία στις κεντρικές προθέσεις των θεσμών και των κλιμακίων και το έχουμε δει στο παρελθόν στο ΔΝΤ. Αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη… Αν και υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Σταθάκης απέφυγαν συναντήσεις με ιδιοκτήτες εταιρειών hedge funds. Οι πηγές δήλωσαν ότι «τα hedge funds δεν είναι εποικοδομητικές επενδύσεις, αλλά επενδύσεις για κερδοσκοπία. Δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν, αλλά η παρουσία μας δεν είναι να πηγαίνουμε να βλέπουμε αυτούς που είναι στον προθάλαμο να πάρουν τα δάνεια των ανθρώπων και να κερδοσκοπήσουν».

Αναφερόμενες στην παρουσία οικονομικών παραγόντων στην εκδήλωση της οργάνωσης Hellenic Initiative, οι πηγές είπαν τα εξής:

«Εκεί, σε μία αίθουσα, ήταν μαζεμένα περί τα 20 δις δολάρια. Αλλά δυστυχώς στα τρία χρόνια που υπάρχει αυτή η πρωτοβουλία, δεν έχουν επενδυθεί πολλά, έχουν γίνει πολύ λίγα πράγματα. Υπάρχει βέβαια και δικαιολογία. Πως όλο το προηγούμενο διαστημα υπήρχε οικονομική και πολιτική αστάθεια. Τώρα που αυτό αποκαθίσταται, πρέπει να επανοικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Και γι’ αυτό πήγε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση τους. Και ταυτόχρονα, κα εμείς πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε ότι αφορά κυρίως την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας. Νομίζω ότι το 80% των αιτιών που δεν έχουν επενδύσει είναι το θέμα της γραφειοκρατίας που πρέπει κι αυτό να το αντιμετωπίσουμε. Το μήνυμα εμείς το πήραμε αλλά κι αυτοί το πήραν το μήνυμα. Αν θέλουν να υποστηρίξουν τον εθνικό στόχο να φέρουν χρήματα και να κάνουν επενδύσεις. Αυτό τους είπε ο πρωθυπουργός», σημείωσαν οι πηγές.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

http://mignatiou.com/2015/10/to-simioma-tou-maximou-gia-ta-kerdi-tou-prothipourgou/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: