Ένα βήμα πιο κοντά στην παύση του τραπεζικού απόρρητου στην Ελβετία




Ένα βήμα πιο κοντά βρίσκεται η άρση του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία για τους πολίτες της ΕΕ, μετά και την υπερψήφιση, την Τρίτη, της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα.

Η συμφωνία ΕΕ και Ελβετίας, που στοχεύει στο να καταστεί δυσκολότερη η απόκρυψη χρηματικών ποσών από τις φορολογικές αρχές, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τραπεζικούς λογαριασμούς θα ξεκινήσει το 2018.

«Ο τερματισμός του τραπεζικού απορρήτου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής», δήλωσε ο εισηγητής Jeppe Kofod (Σοσιαλιστές, Δανία), κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια, στο Στρασβούργο.

Η ΕΕ και η Ελβετία συμφώνησαν το Μάιο του 2015 να συνεργαστούν στενά για την πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής. Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσουν θα περιλαμβάνουν όχι μόνο το εισόδημα, όπως τόκοι και μερίσματα, αλλά και τα υπόλοιπα λογαριασμών, καθώς και τα έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ελβετία θα εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα, ισοδύναμα με εκείνα που εφαρμόζονται εντός της ΕΕ από το Μάρτιο του 2014.

Οι φορολογικές αρχές στα κράτη μέλη της ΕΕ και στην Ελβετία θα είναι σε θέση να εντοπίζουν χωρίς αμφιβολία τους σχετικούς φορολογούμενους, να διαχειρίζονται και να επιβάλουν τη φορολογική νομοθεσία τους σε διασυνοριακές καταστάσεις, να αξιολογούν την πιθανότητα διάπραξης φοροδιαφυγής και να αποφεύγουν τις περιττές περαιτέρω έρευνες

Η συμφωνία πρέπει τέλος να επικυρωθεί και από το Ελβετικό Κοινοβούλιο.

ΚΥΠΕ – Αντώνης ΓκιλδάκηςΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: