Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Μπορεί να μην κουβάλησε στις βαλίτσες του, επιστρέφοντας στην Αθήνα, τις πολυπόθητες επενδύσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όμως έθεσε επιτακτικά το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και άκουσε ενθαρρυντικά λόγια από τους συνομιλητές του (για το ζήτημα αυτό, που θεωρεί μείζον) και συμβουλές για την υλοποίηση των προνοιών του Ελληνικού Προγράμματος.

«Εγινε κατανοητό», είπε ενημερωμένη πηγή στο Εθνος της Κυριακής, «ότι οι μεταρρυθμίσεις προηγούνται της αναδιάρθρωσης, η οποία θα μπορούσε να είναι η μεγάλη επιβράβευση για την υλοποίηση του Ελληνικού Προγράμματος».

Ο κ. Τσίπρας ανέδειξε την αναδιάρθρωση ως το μέγα θέμα της επίσκεψης του στη Νέα Υόρκη, όπου και έγινε η «εισαγωγή» του στο παγκόσμιο πολιτικό και διπλωματικό σκηνικό, μιάς και η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών είναι η μεγαλύτερη σύναξη ηγετών κρατών και κυβερνήσεων. Στο περιθώριο της πραγματοποιήθηκαν πολύ σημαντικές συναντήσεις με αποκορύφωμα το τετ-α-τετ των προέδρων της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντιμίρ Πούτιν και Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός πιστεύει ότι στη συνάντηση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, που έγινε στην έδρα του ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκε η στάση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και για να καταστεί τέτοιο, πρέπει οι δανειστές (εκτός του ΔΝΤ) να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής στα 95 χρόνια.

Ο κ. Σταθάκης επιδίωξε τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου στο πλαίσιο του νέου κύκλου επαφών αξιωματούχων της κυβέρνησης ενόψει της αξιολόγησης, η οποία θα διεξαχθεί σε δύσκολο κλίμα, καθώς οι δανειστές δεν προτίθενται, τουλάχιστον σε τούτη τη φάση, να χαλαρώσουν τα λουριά, κατά την έκφραση της ενημερωμένης πηγής. Αντίθετα, θα προχωρούν στη βάση της αρχής ότι η πραγματική υλοποίηση, που θα αποδεικνύεται επί του εδάφους, θα ακολουθείται από μερική χαλάρωση της πίεσης.

Στο Ταμείο θεωρούν σημαντική τη δέσμευση του πρωθυπουργού, όπως την μετέφερε ο κ. Σταθάκης, ότι οι διαδικασίες θα προχωρήσουν ταχύτατα στοχεύοντας στη γρήγορη εκταμίευση της δόσης και της εφαρμογής του Προγράμματος.

Με βάση την ενημέρωση του κ. Σταθάκη, ο οποίος μίλησε με την κ. Λαγκάρντ, τον Πολ Τόμσεν και δύο συνεργάτες της, ο κ. Τσίπρας δεν περιμένει αρνητικές εκπλήξεις από το Ταμείο ή αλλαγή της στάσης του σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

«Δεν νομιζω οτι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις», φέρεται να είπε σε συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη. «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στις επόμενες τρεις εβδομάδες. Ως τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί αυτοί οι κασσανδρικοι φόβοι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος πιστεύει ότι «πολλές φορές υπαρχει αναντιστοιχία σε κεντρικές προθέσεις των Θεσμών και των κλιμακίων τους και το έχουμε δει στο παρελθόν αναφορικά με το ΔΝΤ».

Επίσης, είπε στους ίδιους συνομιλητές του ότι ούτε τις καθυστερήσεις φοβάται, διότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα προχωρήσουν ταχύτατα. Τους είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτή τη στιγμή δεν έχει συμφέρον κανείς από μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε εμείς, ούτε η Ευρώπη. Αν και υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι που επιμένουν με μανία στο Grexit».

Ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να μιλήσει και με την αμερικανική πλευρά για τα θέματα της οικονομίας και την κρίση χρέους. Ετσι, επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του Λευκού Οίκου να συνεχιστεί η υποστήριξη στα θέματα της οικονομίας στη δίλεπτης διάρκειας συνομιλία με τον Μπάρακ Ομπάμα πριν την καθιερωμένη φωτογράφιση στην προεδρική δεξίωση του New York Palace, και κατά τη συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι όσο προχωρεί η διαπραγμάτευση και υλοποιείται το πρόγραμμα, η αμερικανική υποστήριξη για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ενταθεί. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένει πρόσκληση από τον Πρόεδρο Ομπάμα για να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο, αν και αυτή τη στιγμή δεν έχει προγραμματιστεί τίποτα. Επειδή και στην Αμερική οι πολιτικοί προστατεύονται από τις «κακοτοπιές» θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση στο Λευκό Οίκο, εάν της επίσκεψης προηγηθούν «καλά νέα» για την ελληνική οικονομία, και αυτό το γνωρίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας θα υποδεχθεί το Νοέμβριο στην νΑθήνα, τοην Τζον Κέρι, ο οποίος έχει θέσει σε προτεραιότητα στους σχεδιασμούς την επίλυση του Κυπριακού και του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων. Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών είχαν μία μεγάλη συζήτηση για τα θέματα αυτά, και ο πρωθυπουργός έχει μία καθαρή εικόνα για τα «θέλω» των Αμερικανών. Θα προηγηθεί η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτώριας Νούλαντ, της «σκλήρης Τόρια», όπως είναι γνωστή, η οποία έχει ασχοληθεί επισταμένα με το Σκοπιανό.

Ο κ. Κέρι θα επιχειρήσει να ερευνήσει τις διαθέσεις του προέδρου των Σκοπίων, αν και ο κ. Τσίπρας έχει ομολογήσει στους συνομιλητές του ότι βρήκε πολύ εθνικιστή τον κ. Γκρουέφσκι. «Το Νοέμβριο θα διαφανεί αν έχει νόημα να ασχοληθούμε με το θέμα και να κάνουμε προτάσεις», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας. Στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών τόνισε: «Πείστε τον κ. Γκρουέσφκι να αλλάξει τη σκληρή στάση του διότι χωρίς εμάς δεν έχει καμία προοπτική». Ο πρωθυπουργός είπε στον ομόλογό του των Σκοπίων, με τον οποίο συναντήθηκε για πέντε λεπτά στο περιθώριο της δεξίωσης του κ. Ομπάμα, ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει πίσω και δεν θα επιστρέψει την ένταξη της χώρας στα ατλαντικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς την επίλυση του θέματος της ονομασίας. «Εχουμε βούληση επίλυσης» είπε στον Αμερικανό υπουργό. «Μπορεί να αναγνωρίζονται αλλά αυτό δεν αρκεί για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Μια μικρή χώρα για να έχει προοπτική πρέπει να κάνει συνεργασίες αναπτυξιακού χαρακτήρα με τους γείτονές της».

Στη συνέχεια του είπε: «Υπάρχει πολιτική αστάθεια (στα Σκόπια). Στο βαθμό που υπάρχει η προοπτική σταθεροποίησης να κάνουμε προτάσεις. Αλλιώς τι νόημα εχει αν λαμβάνουμε συνέχεια αρνήσεις;»

Ο κ. Κέρι υποσχέθηκε ότι θα πιέσει την σκοπιανή ηγεσία, και επίσης θα συζητήσει το Κυπριακό με τους Τούρκους στη βάση ότι η Αθήνα και η Λευκωσία είναι έτοιμες για συμβιβασμό.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Αϊγυπρο και το Ισραήλ, αυτές θεωρούνται εξαιρτικά φιλικές. Και με τις δύο χώρες η συνεργασία ξεπερνά κάθε πρόβλεψη, και δεν οφείλεται στη συνεργασία στα θέματα ενέργειας Ο κ. Τσίπρας, με τη μεσολάβηση του προέδρου της Κύπρου θα επισκεφθεί τον Νοέμβριο το Ισραήλ προσκεκλημένος του κ. Νετανιάχου, ενώ θα συμμετέχει και στην τριμερή με τους προέδρους της Αιγύπτου και της Κύπρου, τον Δεκέμβριο. Επίσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι θα βρίσκεται τον Δεκέμβριο στην Αθήνα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα πιστεύουν ότι «τα πήγε πολύ καλά» και ανέδειξε τα σοβαρά θέματα, όπως είχαν σχεδιάσει. Υποστηρίζουν τα εξής:

  • Η ανάδειξης της αναδιάρθρωσης του χρέους έγινε στο πιο επίσημο επίπεδο, στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, και σε διεθνές περιβάλλον,.
  • Το προσφυγικό είναι διεθνές θέμα και καταφέραμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας ως μέρος της λύσης και οχι της κρίσης. Είμαστε μία χώρα που συνεργαζεται με προοδευτικό πρόσημο.
  • Η χώρα δεν βγαίνει στο διεθνές προσκήνιο ως ο φτωχός συγγενής που απλωνει το χέρι και ζητά χρήματα, αλλά υποβάλλει και προτάσεις.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει συμφωνία με την Ιταλία για το θέμα της ΑΟΖ, ενώ θα προχωρήσει σε «επιθετική» κίνηση στην περίπτωση που αρνηθεί η Αλβανία να συνεργαστεί, καταφεύγοντας σε διεθνείς διαιτησίες. Επίσης είχε συζήτηση και με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι, η οποία θα συνεχιστεί όταν συναντηθούν ξανά. «Είναι ένα θέμα που βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του», είπε στο ΕτΚ η ενημερωμένη πηγή.

WWW.ETHNOS.GR, WWW.MIGNATIOU.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: