Billy Elliot : Από το όνειρο ως τη δόξα… Μιούζικαλ ύμνος στον αγώνα και τη Ζωή, στην αποτυχία και τον θρίαμβο….




Την ίδια ώρα που στη Βουλή των Ελλήνων, όλοι ανέμεναν τη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου, τη Παρασκευή το βράδυ, λίγα μέτρα πιο εκεί στο ΠΑΛΛΑΣ, οι ανθρακωρύχοι έδιναν και αυτοί στο στερνό τους αγώνα να κρατηθεί ζωντανή η απεργία τους κατά της Μάργκαρετ Θάτσερ….

Σουρεάλ θα πείτε και θα έχετε δίκαιο, όμως στο ΠΑΛΛΑΣ άρχιζε η λαμπρή πρεμιέρα της μεταφοράς του μιούζικαλ Billy Elliot του μικρού χορευτή που ξεπήδησε μέσα από την αλληλεγγύη των φτωχών ανθρακωρύχων που απεργούσαν στη κομητεία του Ντάραμ και σε όλη τη Βορειοανατολική Αγγλία.

Στο κατάμεστο ΠΑΛΛΑΣ έγινε μια τρανή προσπάθεια να απαντηθεί κατά αρχήν το ερώτημα αν η Ελλάδα τούτη την ώρα της μεγάλης κρίσης μπορεί να ανεβάσει το πλέον δαπανηρό είδος του θεάματος που είναι το μιούζικαλ. Η προσπάθεια ήταν εμφανής. Η μεγάλη σκηνή γέμισε από πλήθος ηθοποιών, μικρών, μεγάλων παιδιών, ανθρακωρύχων, αστυνομικών από μουσική, χορό, τραγούδι, από συναίσθημα, αγάπη και μεράκι που έκρυβε πολύ δουλειά και προετοιμασία. Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Γιατί εκεί που πας κάτι να παρατηρήσεις σε συνεπαίρνει το όνειρο του 12χρονου αγοριού που από το μποξ βρίσκεται σε ένα μάθημα χορού κοριτσιών και … αυτό ήταν!  Οι συγκρούσεις των απεργών σμίγουν με τα όνειρα του μικρού και η οικογένεια του που αποτελείται από πατέρα και μεγάλο γιο ανθρακωρύχοι απεργοί και οι δύο το μόνο που σκέφτεται είναι να δει το μικρό παιδί χορευτή! Από τη μια η συλλογική μάχη από την άλλη η προσωπική. Και όταν η συλλογική ηττηθεί με την νίκη της Θάτσερ, ο προσωπικός θρίαμβος του μικρού που μπαίνει με το σπαθί του στο Βασιλικό θέατρο του Λονδίνου θα έρθει να δώσει τη γλυκιά ισορροπία. Τα ανθρακωρυχεία μπορει να έκλεισαν ο Μικρός Μπίλυ όμως πέταξε ψηλά για το όνειρό του και το έκανε πραγματικότητα. Αυτή είναι η Ζωή και ο διαρκής αγώνας της….

BILLY-ELLIOT-A8HNA-MAXIMOY-APOSTOLHS-TOTSIKAS-AIMILIOS-XEILAKHS-NIKH PALLHKARAKH01

Τα τραγούδια της αυθεντικής παράστασης του μιούζικαλ έγραψε ο Ελτον Τζον, με γερές βάσεις στη κουλτούρα της Βρετανικής μουσικής. Πολυβραβευμένο μιούζικαλ με δεκάδες διακρίσεις ανέβηκε για πρώτη φορά το 2005 στο θέατρο Βικτώρια.

Για την ελληνική παραγωγή δούλεψαν στη σκηνοθεσία ο Δημήτρης Λιγνάδης, η χορογραφία ήταν του Δημήτρη Παπάζογλου, και πρωταγωνίστησαν ο Αιμίλιος Χειλάκης, η Τιτίκα Στασινοπούλου, η Αθηνά Μαξίμου, ο Απόστολος Τότσικας, ο Γιώργος ψυχογιός. Τον μικρό Billy Elliot υποδύθηκε ο Ανδρέας Καρτσάτος.

Ντ. Γκ., ΑΘΗΝΑ

BILLY-ELLIOT-A8HNA-MAXIMOY-APOSTOLHS-TOTSIKAS-AIMILIOS-XEILAKHS-NIKH PALLHKARAKH

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: