Αποκαλύφθηκαν με DNA τα ονόματα των βομβιστών της Άγκυρας, ισχυρίζονται οι Τούρκοι




Ο αδελφός του βομβιστή της επίθεσης Σουρούτς, Γιούνους Αλάγκιοζ και ο Ομέρ Ντενίζ Ντουντάρ, και οι δύο μέλη του ISIS είναι οι βομβιστές της επίθεσης της Άγκυρα σύμφωνα με πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. Η ταυτοποίηση με τεστ DNA έχει ολοκληρωθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι βομβιστές έφτασαν στην Άγκυρα από το Γκαζιάντεπ με δύο ξεχωριστά αυτοκίνητα και μαζί με ένα άλλο άτομο με τα αρχικά Y.S. επίσης από το Γκαζιάντεπ έκαναν έρευνες στον χώρο της επίθεσης.

Τόσο ο YS όσο και οι ιδιοκτήτες των δύο αυτοκινήτων που χρησιμοποίησαν έχουν συλληφθεί.

Στο μεταξύ έχουν γίνει άλλες δύο συλλήψεις σχετικά με την επίθεση αλλά αυτή τη φορά πρόκειται για χρήστες του τουίτερ και μέλη του ΡΚΚ. Οι δύο αυτοί χρήστες των οποίων μεταδίδονται τα αρχικά των ονομάτων τους είχαν γράψει τουίτ εννέα ώρες πριν από την επίθεση της Άγκυρας προαναγγέλλοντας την επίθεση και επισημαίνοντας ότι την επίθεση δεν θα την κάνει το ΡΚΚ αλλά ο ISIS.

Οι συλληφθέντες είναι ένας 44χρονος από το Ντιγιάρμπακιρ και ένας 35χρονος από το Σουρούτς ο οποίος μάλιστα ήταν και υποψήφιος βουλευτής κόμματος στις εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τις IP διευθύνσεις τους είχε ζητήσει η Άγκυρα από το τουίτερ στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις έλαβε χθες το βράδυ.

Tο Αντιγιαμάν Τουρκίας συνθέθηκε με ISIS προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους του

Ανησυχούν οι κάτοικοι του Αντιγιαμάν επειδή από την επίθεση της Άγκυρας το Σάββατο και νωρίτερα τις επιθέσεις στο Ντιγιάμπακιρ και το Σουρούτς το όνομα της επαρχίας τους έχει συνδεθεί με τον ISIS. Ακόμη και τη λίστα που έχει στα χέρια της η αστυνομία με τους Τούρκους νέους που εγκατέλειψαν την χώρα τους και πήγαν στην Συρία συμμετέχοντας στον ISIS την αποκαλούν `Λίστα Αντιγιαμάν`.

Η μητέρα του Ορχάν Γκιοντέρ ο οποίος έχει κατηγορηθεί για την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ στις 5 Ιουνίου στην προεκλογική συγκέντρωση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP δύο μέρες πριν τις εκλογές δίνει όλες τις λεπτομέρειες για τον γιο της.

Ανέφερε ότι πήγε πολλές φορές στην αστυνομία πριν ο γιος της φύγει για την Συρία και ενταχθεί στους τζιχαντιστές αλλά δεν τον εμπόδισαν. Είχε ανησυχήσει για την αλλαγή στη συμπεριφορά του γιου της και ο σύζυγός της έκανε καταγγελία στην αστυνομία.

Ο νεαρός κλήθηκε για κατάθεση στην αστυνομία στις 25 Ιουνίου πέρσι και τους είπε ότι δεν ήταν μέλος καμιάς ομάδας, και πως η οικογένειά του ανησυχούσε επειδή ο ίδιος έκανε προσευχή μουσουλμανική παρόλο που ήταν αλεβίτης, έκανε νηστεία και διάβαζε το Κοράνι. Τελικά τον άφησαν ελεύθερο. Η μητέρα Ορχάν Γκιοντέρ, η Χατιτζέ Γκιοντέρ, η οποία ζει στο Αντιγιαμάν δήλωσε πως ο γιος της είχε αφήσει μακριά μαλλιά και μούσι και έκανε παρέα με άτομα που σήμερα είναι μέλη του ISIS.

Για τη Συρία έφυγε τον περασμένο Οκτώβριο. Τον αναζήτησαν παντού στα σύνορα αλλά δεν τον βρήκαν. Μια μέρα τους πήραν από την αστυνομία και τους κάλεσαν στο Ντιγιάρμπακιρ για τον γιο τους. “Σκεφτήκαμε ότι τον βρήκαν και πήγαμε. Δεν πέρασε καν από το μυαλό μας ότι μπορεί να έκανε την επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ.

Όταν πήγαμε μάθαμε ότι έκανε την έκρηξη. Και τότε που μιλήσαμε μαζί του και σήμερα μας λέει ότι δεν έχει σχέση με την βομβιστική επίθεση και ότι του έστησαν παγίδα”, λέει η μητέρα του. Η Χατιτζέ Γκιοντέρ συμβουλέυει τις άλλες οικογένειες να προσέχουν την αλλαγή στην συμπεριφορά των παιδιών τους και λέει πως όταν έκαναν την καταγγελία αν η αστυνομία συμπεριφερόταν σωστά και τον παρακολουθούσε θα εμποδιζόταν η επίθεση.

Ο εξάδελφος του Ορχάν Γκιοντέρ, ο Ερτζάν Γκιοντέρ λέει ότι η αστυνομία γνώριζε και για την συμμετοχή των άλλων νέων στον ISIS αλλά δεν τους εμπόδισε από το να πάνε στη Συρία. Αισθάνονται, είπε, μεγάλη θλίψη έπειτα από την επίθεση του ΙΣΙΣ, ωστόσο τους ενοχλεί που το Αντιγιαμάν είναι στην επικαιρότητα. Ανέφερε ακόμη ότι πέρσι ο εξάδελφός του είχε λάβει επιστολή από το ΡΚΚ με την οποία απειλούσαν ότι θα σκοτώσουν τον ίδιο και την οικογένειά του. Από τότε έφυγε ενώ εκείνοι έδωσαν την επιστολή στην αστυνομική ασφάλεια.

Επίσης η οικογένεια του Γιουνούζ Αλάγκιοζ ο οποίος φέρεται τώρα να είναι ο βομβιστής της επίθεσης στην Άγκυρα εγκατέλειψε το Αντιγιαμάν έπειτα από την επίθεση που έκανε ο άλλος τους γιος στο Σουρούτς στις 10 Ιουλίου. Χωρίς καν να πάρουν τη σωρό του παιδιού τους έπειτα από την επίθεση στο Σουρούτς έφυγαν και εγκαταστάθηκαν σε ένα χωριό που δεν αποκάλυψαν στο οποίο έχουν εκεί συγγενείς.

Οι δύο αδελφοί οι οποίοι διατηρούσαν το καφενείο `Ισλαμικό Σπίτι Τσαγιού` είχαν εγκαταλείψει την επαρχία τους πέρσι μαζί με μια ομάδα άλλων νεαρών και πέρασαν στην Συρία όπου εντάχθηκαν στον ISIS. Στις 20 Ιουλίου στο Σουρούτς στα σύνορα με Συρία έγινε επίθεση στην οποία σκοτώθηκαν 34 φοιτητές σε εκδήλωση του φιλοκουρδικού κόμματος. Ο βομβιστής καμικάζι ήταν ο ένας εκ των δύο αδελφών της οικογένειας Αλαγκιόζ, ο Σείχ Αμπτουραχμάν Αλαγκιόζ. Το περασμένο Σάββατο και ο άλλος τους γιος σκοτώθηκε στην επίθεση της Άγκυρας. Ήταν επίσης καμικάζι.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενα 18 άτομα και υποστηρίζεται από τις οικογένειές τους ότι πήγαν στην Συρία για να συμμετάσχουν στον ISIS. Κατά τις έρευνές τους όμως οι αρχές ασφαλείας διαπίστωσαν ότι άλλοι 13 νέοι εγκατέλειψαν την επαρχία και πήγαν στην Συρία χωρίς όμως οι οικογένειές τους να τους δηλώσουν ως αγνοούμενους. Οι οικογένειές τους υποστήριξαν ότι οι νέοι αυτοί δουλεύουν σε άλλες πόλεις ή χώρες.

Πάντως ακόμη και το καφενείο των δύο αδελφών Αλαγκιόζ το οποίο αργότερα το ενοικίασαν κάποιοι άλλοι τελικά αναγκάστηκαν να το κλείσουν επειδή έμεινε γνωστό ως κέντρο του ISIS. Οι κάτοικοι του Αντιγιαμάν παραπονούνται ότι η συμμετοχή αυτών των νέων στον ISIS κόστισε σε όλη την επαρχία.

“Μας στεναχωρεί όλους η προσπάθεια που γίνεται να πληρώσει όλη η πόλη για κάποιους ανθρώπους που εξαπατήθηκαν. Καταντήσαμε να αποφεύγουμε να λέμε ότι είμαστε από τον Αντιγιαμάν όταν πάμε σε άλλο μέρος της χώρας”, αναφέρουν.

ΚΥΠΕ – Άννα ΑνδρέουΤΟΥΡΚΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: