«Απίθανη, αφελή και επικίνδυνη» η επιστολή Κοτζιά για Σκόπια, λέει ο Μεϊμαράκης




“Απίθανη, αφελή και επικίνδυνη” χαρακτήρισε την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών στα κόμματα για την ονομασία των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Σε υψηλούς τόνους ξεκαθάρισε πως «για μας δεν υπάρχει η επιστολή» και ταυτοχρόνως διεμήνυσε: «Για μας ισχύει η απόφαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην κάνετε βήμα από κει. Μην τολμήσετε να το σκεφτείτε. Είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Τα ζητήματα αυτά, τα έχουμε συζητήσει τα έχουμε λύσει και βγάλτε τα από το διάλογο του πολυνομοσχεδίου».

Ταυτοχρόνως, είπε πως εξίσου «είναι επικίνδυνο παιχνίδι η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία» για να ξεκαθαρίσει επίσης: «Αυτό δεν περνάει με τίποτα».

«Τι μας έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών να διαπραγματευτούμε μεταξύ μας τα κόμματα»; Διερωτήθηκε, μάλιστα, αναφερόμενος στην επιστολή Κοτζιά και απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα ανέφερε: «Έτσι κάνατε διαπραγμάτευση; Διαπραγματευόσαστε με τους ΑΝΕΛ τι θα περάσετε και τελικά φτάσαμε να φέρατε μια δύσκολη και επώδυνη συμφωνία»;

Αντ. Π., ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Το απόρρητο επί εθνικών θεμάτων υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ

Μια απάντηση που υπογραμμίζει με σαφήνεια τα καθήκοντα και τους περιορισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ως προς το απόρρητο που ορίζει ρητά ο νόμος και διέπει εσωτερικές διεργασίες επί λεπτών εθνικών θεμάτων εξωτερικής πολιτικής έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Και αυτό μετά από την έκπληξη που προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών η δημοσιοποίηση από τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο επιστολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς όλα τα κόμματα- μηδενός εξαιρουμένου βάσει της συνταγματικής τάξης και κατά συνέπεια του δικού του- με την οποία του ζητά να καταθέσει τις προτάσεις του για την ονομασία των Σκοπίων.

Όπως εξηγεί ο κ. Κούτρας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δηοσιογράφων «στο πλαίσιο του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (22.07.2015), οι συζητήσεις στο οποίο προβλέπονται από τον Νόμο και είναι απόρρητες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ζήτησε από τους εκπροσώπους των παρισταμένων κομμάτων να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Επειδή μέχρι σήμερα δεν υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα αυτό του υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς απέστειλε σχετική επιστολή προς όλα τα κόμματα, υπενθυμίζοντας ότι εκκρεμεί η απάντησή τους για το θέμα αυτό».

Σ. Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: