Κομισιόν: “Όχι σε ονομαστική διαγραφή του ελληνικού χρέους, βελτίωση στον τρόπο αποπληρωμής”




Δεν τίθεται θέμα ονομαστικής διαγραφής χρέους της Ελλάδας, όμως υπάρχουν περιθώρια στη διαδικασία αποπληρωμής, τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Αυτό δήλωσε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», επισημαίνοντας ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

To Eurogroup «άφησε την πόρτα ανοικτή», στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε. «Θα πρέπει όμως πρώτα να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων», είπε.

Σε σχέση με τις πιέσεις που ασκεί το ΔΝΤ για τη μείωση του ελληνικού χρέους, ίδιος παρατηρεί ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται σχετικές συνομιλίες.

Ωστόσο, τόνισε, δεν θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο η μηχανική σχέση του χρέους με την οικονομική επίδοση, αλλά η πραγματική δυνατότητα εξυπηρέτησης του χρέους, και από αυτή την άποψη η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από ότι, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή η Ιταλία.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διευκρίνισε ότι στο ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα, το μερίδιο που θα αναλογούσε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ήταν 16 δισ. ευρώ. Κατά την άποψή του, εναπόκειται στο Eurogroup να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει με το ΔΝΤ ή χωρίς αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: