Αντιδράσεις για τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία




Επιφυλακτική έως και κάθετα αντίθετη είναι η Αθήνα στη προοπτική κοινών περιπολιών Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο προκειμένου να  εμποδιστεί η συνεχιζόμενη ροή προσφύγων που θέλουν να καταλήξουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όπως εκφράστηκε από ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.

«Η συνεργασία με γειτονικά κράτη για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απονέμοντας χθες την υψίστη τιμητική διάκριση του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Φοίνικος, στον Ζαν Άσελμπορν, Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που τώρα έχει την Προεδρία της ΕΕ.

Μια μέρα νωρίτερα, ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε κάνει λόγο για κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας στο Αιγαίο.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η ελληνική Πολιτεία απονέμει το παράσημο στον κ. Άσελμπορν επειδή, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Προέδρου του Συμβουλίου υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «έχει συμβάλει τα μέγιστα ώστε να αντιμετωπισθεί αυτή η βαθιά ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων πολέμου με τρόπο, ο οποίος και διασφαλίζει, όσο είναι δυνατόν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα σύνορά της», αλλά και «με τρόπο ο οποίος ταιριάζει στον ευρωπαϊκό πολιτισμό».

Εξάλλου και η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο, δεν έκρυψε τις προθέσεις της λέγοντας ότι «δεν είναι αποδεκτό η οδός μεταξύ της τουρκικής ακτής και των ελληνικών νησιών, άρα μεταξύ δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, αυτή τη στιγμή να ελέγχεται από τους διακινητές».

Απάντηση στις γερμανικές κυρίως πιέσεις, που ασκούνται ακριβώς προς την κατεύθυνση του να αναληφθεί κοινή δράση Αθήνας-Αγκυρας για αστυνόμευση στο Αιγαίο, έδωσε και ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος κατηγορηματικά δήλωσε πως  ότι «δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνoτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού» διότι «αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, για το ίδιο θέμα σχολίασε:

«Μεγάλη ανησυχία προκαλούν σε όλους τους Έλληνες οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες ότι  στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, διατυπώνονται σε ευρωπαϊκό  επίπεδο σκέψεις για κοινές ελληνο-τουρκικές περιπολίες σε περιοχές του Αιγαίου στις οποίες η Τουρκία σταθερά αμφισβητεί ελληνικά δίκαια και δικαιώματα. Υπενθυμίζουμε προς όλους ότι η προάσπιση των συνόρων είναι εθνική αρμοδιότητα που προϋποθέτει και απαιτεί σύμφωνη γνώμη των εθνικών Κυβερνήσεων».

Ακόμα, ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι ευθύνη για αυτήν την κατάσταση φέρει και η κυβέρνηση που «δεν έθεσε έγκαιρα και με την απαραίτητη έμφαση ούτε διμερώς, ούτε και στην Ευρώπη το ζήτημα της απροθυμίας  Τουρκίας  να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της που καθορίζονται στο διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την χώρα μας».

Τις παραινέσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο καταδικάζει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι αυτές στρέφονται σαφώς κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Οι επιδιώξεις αυτές, στο όνομα της συμμετοχής της χώρας μας σε ΝΑΤΟ-ΕΕ, κάνουν πως δεν βλέπουν πως η αστική τάξη της Τουρκίας αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, μιλά για “γκρίζες ζώνες”, παραβιάζει διαρκώς τα θαλάσσια κι εναέρια σύνορα της Ελλάδας, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – Χρήστος ΜιχαηλίδηςΕλλάδα, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: