Ανοίγει τις πόρτες σε Κινέζους πολίτες ο Αναστασιάδης




Τη δημιουργία, σε πέντε κινεζικές πόλεις, εξουσιοδοτημένων κέντρων αίτησης για παραχώρηση βίζας ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι σε κατοπινό στάδιο θα συσταθούν άλλα δέκα κέντρα σε κινεζικές πόλεις.

Στην ομιλία του στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργάνωσε το ΚΕΒΕ, στο Πεκίνο, σε συνεργασία με το CIPA, τον Κυπρο-Κινεζικό Επιχειρηματικό Σύνδεσμο και το Κινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η Κύπρος και η Κίνα απολαμβάνουν εξαιρετικές μακρόχρονες διμερείς σχέσεις. Η Κύπρος θεωρεί την Κίνα ως έναν σημαντικό, πραγματικό φίλο και η Κυβέρνηση μου είναι δεσμευμένη να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και, φυσικά, των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων με κάθε δυνατόν τρόπο.

Σας διαβεβαιώνω, είπε, ότι η Κυβέρνηση μου αποδίδει ύψιστη σημασία στη διεύρυνση και εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με την παγκόσμια δύναμη που ονομάζεται Κίνα.

Πράγματι, σημείωσε, είμαστε αισιόδοξοι ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων μας, σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς, θα είναι επωφελής για τους δύο λαούς μας και στοχεύουμε στο να διασφαλίσουμε ότι το κοινό μας όραμα θα πραγματοποιηθεί.

“Η προσέλκυση επενδύσεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Κυπριακή Κυβέρνηση. Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν τον καταλύτη για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και ευημερία. Η Κύπρος βγαίνει πιο δυνατή από ποτέ από μια άνευ προηγουμένου κρίση. Τα συγκριτικά αποτελέσματα της χώρας μας όχι μόνο έχουν παραμείνει ανέπαφα, αλλά έχουν ενδυναμωθεί και αναπτυχθεί περαιτέρω, διαχωρίζοντας την από τους περισσότερους επενδυτικούς προορισμούς”, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, το δίκτυο Συμφωνιών για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας οι οποίες ανέρχονται σε 57, υψηλού επιπέδου καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ένα πλήρως εναρμονισμένο με την ΕΕ φορολογικό και νομικό σύστημα και έναν από τους χαμηλότερους εταιρικούς φόρους στην Ευρώπη της τάξης του 12,5%.

Πρόσθεσε ότι “μέσω της εισαγωγής αποφασιστικών και αποτελεσματικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών και τις σημαντικές μειώσεις που έχουν επιτευχθεί σε κόστη και λειτουργικά έξοδα, η Κύπρος, ήδη ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, έχει καταστεί τώρα ακόμη πιο ανταγωνιστικός”.

Η Κυβέρνηση μου, συνέχισε, εφαρμόζει τώρα μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνουν την απλοποίηση των διαδικασιών για την ταχύτερη αδειοδότηση επενδυτικών έργων και λειτουργίας επιχειρήσεων, όπως επίσης και για την ταχύτερη παραχώρηση άδειας παραμονής σε ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, πρόσθεσε,λαμβάνουμε μέτρα για να απλοποιήσουμε διαδικασίες αίτησης για χορήγηση βίζας έτσι ώστε να καταστεί ευκολότερο για τους Κινέζους τουρίστες να επισκεφθούν την Κύπρο.

“Για το σκοπό αυτό έχουμε επιλέξει ένα ιδιώτη παροχέα, μέσω διαδικασίας διαγωνισμού, ώστε να δημιουργήσει εξουσιοδοτημένα κέντρα αίτησης για παραχώρηση βίζας σε πέντε κινεζικές πόλεις, σε πέντε στο πρώτο στάδιο και άλλα δέκα σε κατοπινό στάδιο, όπου δεν θα υπάρχει κυπριακή διπλωματική ή προξενική εκπροσώπηση. Αυτή η διαδικασία θα αρχίσει στο τέλος του 2015”, σημείωσε.

“Οι προσπάθειες μας αποφέρουν καρπούς, όπως μαρτυρεί και το γεγονός ότι η Κύπρος έχει επίσημα εξέλθει της κρίσης και καταγράφει ανάπτυξη από φέτος. Ο δρόμος μας προς την αποκατάσταση ήταν ταχύτερος από ό,τι μπορούσε να προβλέψει κανείς πριν από δυόμισι χρόνια”, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «με ένα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα- κυρίως μέσω διεθνών επενδυτών – οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν αντιμετωπιστεί οριστικά και με ένα πρόγραμμα δραστικών μεταρρυθμιστικών αλλαγών, η Κύπρος έχει επιστρέψει στις διεθνείς αγορές πολύ ενωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε πρόγραμμα. Η Κύπρος τώρα αναφέρεται ως ένα μοντέλο αποκατάστασης».

Πρόσθεσε ότι ευκαιρίες για ανάπτυξη υπάρχουν στους τομείς του εμπορίου, του τουρισμού, των αποκρατικοποιήσεων, της ναυτιλίας, των κτηματικών δραστηριοτήτων, της ανάπτυξης μεγάλων έργων υποδομής, της εκπαίδευσης, της υγείας, της έρευνας και της καινοτομίας.

Επεσήμανε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί εξαιρετικές επενδυτικές προοπτικές στον τομέα της Ενέργειας και των βοηθητικών Υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει επίσης μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις και ανάπτυξη.

«Η Κύπρος έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της επάρκειας της ενέργειας και της προώθησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ο Πρόεδρος σημειώνοντας ότι η Κίνα μπορεί να προσφέρει τεχνογνωσία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού και η ίδια είναι παραγωγός σχετικών συστημάτων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας μπορεί να διδαχθεί από την εμπειρία της Κίνας στον τομέα αυτό, προσθέτοντας ότι προωθείται η κινεζική ανάμιξη σε αυτό το συγκεκριμένο έργο.

Υπογράμμισε, επίσης, την υπογραφή συμφωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Λευκωσία, μεταξύ Κύπρου και Κίνας για συνεργασία στους τομείς της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας.

Τέλος, κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες να διερευνήσουν περαιτέρω τα επενδυτικά προγράμματα και τις προοπτικές της Κύπρου και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που παρέχει η νήσος ως επενδυτικός προορισμός και σε έργα όπως, το καζίνο, οι μαρίνες και μεγάλα έργα υποδομής.

«Προς το σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση μου θα παράσχει κάθε βοήθεια για στήριξη και διευκόλυνση των προσπαθειών σας στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος στους Κινέζους επιχειρηματίες.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: