Ξεκάθαρο μήνυμα σε Γιούνκερ και Μέρκελ έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά με τις αναφορές τους περί ελληνοτουρκικής συνεργασίας στο Αιγαίο.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι η συνεργασία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σημαίνει εκπτώσεις ή υποχωρήσεις στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ευθυγραμμιζόμενος πλήρως με τη γραμμή Μέρκελ, τάχθηκε υπέρ των κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις. Πλην όμως, συνέχισε, φαίνεται να υπάρχουν αντιρρήσεις από ελληνικής πλευράς, για τις οποίες -όπως σημείωσε- θα υπάρξουν διαβουλεύσεις. «Είναι θέμα ευρωπαϊκό, δεν είναι θέμα ελληνοτουρκικών σχέσεων» τόνισε επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Οι Γερμανοί είχαν θέσει πρώτοι το θέμα και χθες επανήλθαν, εμμένοντας στην «ανάγκη συντεταγμένης κατάστασης στο Αιγαίο». Αναφερόμενος στην ανάγκη να εμποδιστεί η δράση των διακινητών προσφύγων, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο μια συντεταγμένη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Πρόσθεσε ότι «Θέλουμε να σταματήσουμε οριστικά τους διακινητές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή κάνουν ό,τι θέλουν και δεν θέλουμε πλέον να τίθενται σε κίνδυνο οι ζωές τόσων ανθρώπων»

Ο κ. Ζάιμπερτ υποστήριξε και τα εξής:

«Γι’ αυτό από τη μία πλευρά στηριζόμαστε στη διάθεση συνεργασίας της τουρκικής πλευράς, αλλά θέλουμε να στηρίξουμε και την Ελλάδα στις υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα έχει, ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την υποχρέωση για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Θέλουμε να στηρίξουμε διμερώς τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, πχ. στον τομέα της εκπαίδευσης και του εξοπλισμού δώσαμε στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό μηχανήματα για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, και βεβαίως θα ενισχύσουμε την στήριξη της Frontex».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση, αν η γερμανική κυβέρνηση έχει την εικόνα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε:

«Όχι. Περιγράφω την πραγματικότητα και η πραγματικότητα λέει ότι από τα τουρκικά παράλια διακινητές μεταφέρουν ανεμπόδιστα ανθρώπους στα ελληνικά νησιά, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους. Και αυτό σε πολύ μεγάλο αριθμό. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζεται, χωρίς αλλαγή, εδώ και εβδομάδες και μήνες. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας -όλοι μαζί στην Ευρώπη, αλλά και οι δύο χώρες τις οποίες αφορά αυτό στα θαλάσσια σύνορά τους. Και εκεί πιστεύω ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία –αυτό ήταν και το περιεχόμενο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Ελλάδα– ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε έναν αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Και σε αυτό η Γερμανία πάντα θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε η Ελλάδα να λαμβάνει την απαραίτητη υποστήριξη», είπε.

Δήμητρα Κατσιμεντέ, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: