Οι δανειστές στην Αθήνα, η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα, αναβλήθηκε το EuroWorking GROUP




Αναβάλλεται, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης κατά την οποία αναμενόταν να γίνει η ενημέρωση από τους θεσμούς για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους, και το θέμα θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Πληροφορίες από πολιτικές και δημοσιογραφικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές έχουν επιφυλάξεις ως προς το εάν τελικά στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνονται και τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση, και που η υλοποίηση των οποίων είναι προϋπόθεση για την εκταμίευση της 1ης δόσης. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, είναι υπό συζήτηση το εάν και κατά πόσον όντως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τα μέτρα, δεδομένης της ήδη έντονης λαϊκής αντίδρασης.

Οι δανειστές επιθυμούν να προβούν σε μια πρώτη αποτίμηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ και θα εξετάσουν την συμβατότητα των μέτρων που ψηφίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο για τα προαπαιτούμενα, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για το ξεκλείδωμα της πρώτης δόσης των 2 δισ. ευρώ, από τα περίπου 86 δις ευρώ που είναι το νέο πακέτο δανεισμού της χώρας. Βεβαίως η αναβολή του EuroWorking Group, προδιαθέτει για τη συνέχεια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Επίσκεψη γνωριμίας και αβρότητας επιχειρούν η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου και τα υπόλοιπα στελέχη των Θεσμών, που θα βρίσκονται στην Αθήνα από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η κ. Βελκουλέσκου, θα πάει στην Αθήνα για μία σύντομη επίσκεψη για να συναντηθεί με το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης και να συζητήσει μαζί τους τις πρόσφατες εξελίξεις και τις προτεραιότητες της πολιτικής της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται για επιθεώρηση, αλλά για γνωριμία με το νέο επιτελείο, που διόρισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αν και με τους περισσότερους, τα στελέχη των Θεσμών, γνωρίζονται.

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έχουν σήμερα δύο διαδοχικές συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο για την αξιολόγηση του προγράμματος.

Στις 9 το πρωί, οι εκπρόσωποι του «κουαρτέτου» (EKT, ΔΝΤ, Κομισιόν, ESM) θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στην συνάντηση αυτή θα πάρει μέρος και ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αντικείμενο της συνάντησης είναι ο συντονισμός της εφαρμογής του προγράμματος.

Στην δεύτερη συνάντηση που θα γίνει στις 18:00, με τους θεσμούς, θα πάρουν μέρος και οι Αναπληρωτές Υπουργοί Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και Τ. Αλεξιάδης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές/δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία).

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών επρόκειτο να γίνουν στο ξενοδοχείο Plaza, στην πλατεία Συντάγματος. Ωμως, επειδή η πληροφορία «διέρρευσε» και προφανώς επειδή κρίθηκε ότι πρέπει να αποφευχθούν οι μετακινήσεις, τα τετ-α-τετ θα γίνουν στο ξενοδοχείο όπου διαμένει το κουαρτέτο, στο Χίλτον.

Στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Ράσμους Ρέφερ από την ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζαμαρόλι από τον ESM.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα iefimerida, oι κρίσιμες συναντήσεις με το κουαρτέτο, έχουν προκαλέσει αναταραχή στην κυβέρνηση καθώς αναζητούνται ισοδύναμα ύψους περίπου 3,5 δισ.ευρώ. Συγκεκριμένα:

  • Για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η μείωση των συντελεστών στο 13% για τα σχολεία και στο 6% για τα φροντιστήρια -από 23%- ανοίγει μια «τρύπα» περίπου 150 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι αυτά πρέπει να καλυφθούν σε κάθε περίπτωση από άλλα μέτρα, ανεξαρτήτως του αν θα έμπαιναν τελικά στον Προϋπολογισμό τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί από την εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
  • Για την μη εφαρμογή του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία το προσχέδιο προβλέπει ισοδύναμα τα οποία θα ανέλθουν στα 20 εκατ. ευρώ.
  • Για τη φορολογία των αγροτών, αφού τελικά εφαρμόστηκε η αύξηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν κι αφού ήδη έχουν σταλεί τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά με την αναδρομικά αυξημένη προκαταβολή φόρου, μένει να ξεκαθαριστεί αν θα αυξηθεί ο φόρος εισοδήματός τους από το 13% στο 20%. Για να μη συμβεί αυτό, απαιτούνται περίπου 100 εκατ. ευρώ από άλλες πηγές.
  • Για την αύξηση της φορολογίας των ενοικίων το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί 200 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η διάταξη αποσύρθηκε και το ερώτημα είναι εάν η διαφορετική κλίμακα που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μπορεί να αποφέρει τα ίδια.
  • Για να διασωθεί το ΕΚΑΣ το κονδύλι που απαιτείται σε ετήσια βάση είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ.
  • Για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, απαιτούνται περίπου 375 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Από την άλλη, είναι κοινή η διαπίστωση ότι ακόμα κι αν δεν εφαρμοστεί το μέτρο, η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι αναπόφευκτη, ενώ πλέον στην κυβέρνηση μιλάνε για ενσωμάτωσή τους στις κύριες συντάξεις.
  • Για τις αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των μειώσεων στις συντάξεις, το ετήσιο κόστος για την επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του 2012 ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ και πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της επόμενης ημέρας.

Θα συζητήσουν επίσης τα μέτρα που θα συμπεριληφθούν στο δεύτερο πολυνομοσχέδιο με προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να έχει ψηφισθεί μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου για να εκταμιευτεί η δεύτερη δόση του ενός δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, την φορολογία των αγροτών, την αγορά εργασίας και τις αποκρατικοποιήσεις.

http://mignatiou.com/2015/10/78689/

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: