“Μας οδηγούσαν σε παγίδα με το πιστόλι στον κρόταφο και την αποφύγαμε”, το επιχείρημα Αλέξη στα Ανώγεια




Του Μ. Λαμπαθάκη

Από τον τόπο που αναγεννήθηκε από τις στάχτες μετά από τρία ολοκαυτώματα, τα Ανώγεια Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, επέλεξε να ξεκινήσει την προεκλογική του περιοδεία, ο Αλέξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: Από αυτόν το τόπο που ρίζωσε η ιστορία και άφησε τις δάφνες της, θέλω να στείλω το μήνυμα προς όλους του Έλληνες αλλά και τους ξένους, και εκείνους που μας στηρίζουν αλλά και εκείνους που καρτερούσαν να λυγίσουμε σε αυτόν τον σκληρό αγώνα των έξι μηνών, πως τελικά δε θα λυγίσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε και θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Για να γίνει όμως αυτό είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει: «να βοηθήσουν όλοι, να βοηθήσουμε όλοι να γυρίσει η χώρα σελίδα, με κύριο βήμα να συγκρουστούμε όχι μόνο με τους έξω, αλλά κυρίως με τα συμφέροντα εντός της χώρας. Να συγκρουστούμε με τις νοοτροπίες και να προχωρήσουμε σε υγιείς δομές αφού πρώτα σχεδιάσουμε σε βάθος χρόνου».

Ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στα Ανώγεια όπου συνομίλησε με κατοίκους τη περιοχής και άκουσε από το δήμαρχο Μανόλη Καλλέργη τα προβλήματα της περιοχής, για τα οποία υποσχέθηκε πως προσωπικά θα ενδιαφερθεί.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του ομιλίας στην πλατεία Αρμί ο κ. Τσίπρας μίλησε για έναν αγώνα ψυχής που δόθηκε από τον ίδιο τους υπουργούς της κυβέρνησης και τους συνεργάτες του, ώστε να αναδειχθεί το δίκιο ενός λαού, που υποφέρει από αμαρτίες άλλων.

«Πιστέψαμε στο δίκιο και αγωνιστήκαμε, αλλά όταν προς το τέλος βρεθήκαμε με το πιστόλι στον κρόταφο, κάναμε την επιλογή να μην οδηγηθούμε στην παγίδα που είχαν στήσει, στο να πληρώνει δηλαδή, ο λαός μας για τις επόμενες δεκαετίες. Κάναμε την επιλογή να σταθούμε όρθιοι, για να συνεχίσουμε να παλεύουμε μαζί με όρθιο τον ελληνικό λαό. Δώσαμε περήφανοι τη μάχη και πήραμε την απόφαση να μην οδηγήσουμε τον τόπο στην καταστροφή».

Οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον κ. Τσίπρα, που κατηγόρησε τις μνημονιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις για σχέδιο, που ήθελε όπως είπε: «…μία Αριστερή Παρένθεση, εκλογές, κλείσιμο των τραπεζών, ώστε να μην αντέξει η χώρα και να λυγίσει… Αλλά αντέξαμε -είπε ο κ Τσίπρας- ενωμένοι και χτίζοντας συσχετισμούς στην Ευρώπη, με μία παράλληλη στάση του λαού που τους φόβισε όταν έδωσε την απάντηση του 62%, γεγονός που ανήκει στην ιστορία.

»Τότε ήταν που μας οδήγησαν στο σχέδιο Σόιμπλε, στο ενδεχόμενο Grexit, και τότε οδηγηθήκαμε σε έναν συμβιβασμό, που όμως η ιστορία θα κρίνει. Συμβιβασμός με δυσκολίες αλλά που μας δίνει τη δυνατότητα να πατήσουμε στα πόδια μας και να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Για μία νέα προσπάθεια των δυνάμεων αυτών, που δεν τα κατάφεραν αρχικά να μας λυγίσουν, μίλησε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως: «Σήμερα προσπαθούν να ξαναφέρουν στην Ελλάδα το παλιό αξιοποιώντας τους 30 βουλευτές που αποφάσισαν να ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς. Γι’ αυτό και απευθυνόμαστε και πάλι στον ελληνικό λαό διότι εμείς δεν έχουμε καμία άλλη δύναμη παρά μονάχα τη δική του στήριξη. Ζητάμε να μας κρίνει και να κρίνει το βασικό διακύβευμα των εκλογών που δεν είναι άλλο από το εάν τελικά θα γυρίσουμε πίσω ή θα ξαναχτίσουμε αυτόν τον τόπο, με δικαιοσύνη και λαϊκή κυριαρχία».

Μιλώντας για τη συμφωνία που υπέγραψε, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως είναι στο χέρι μας, να φύγουμε από το μνημόνιο, επισημαίνοντας ότι: «…ναι μεν θα τηρήσουμε τα συμφωνηθέντα αλλά θα δοθούν μάχες για κρίσιμα ζητήματα στα οποία ήδη, η προηγούμενη μας προσπάθεια έχει ανοίξει ρωγμές».

Θα βρούμε αντισταθμιστικά μέτρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, και αυτό διότι: « δεν ήμασταν εμείς που πιέσαμε να μας επιβάλλον μέτρα αλλά αυτοί μας τα επέβαλαν, την ίδια ώρα που ορισμένα άλλα κόμματα μας έλεγαν, φέρτε ό,τι να είναι, να το υπογράψουμε, ενώ εμείς λέγαμε, όχι. ΟΙ επώδυνες και σκληρές ρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα εκβιασμού, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τη μεγάλη μας μάχη, οι δανειστές να βγάλουν το πιστόλι από τον κρόταφο του ελληνικού λαού».

Κατηγόρησε μάλιστα τον κ. Μεϊμαράκη ότι σήμερα κουνάει το δάκτυλο στο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα έχει βαρύ ύφος και τραχιά φρασεολογία, ενώ παράλληλα «χαριεντίζεται» με τους βουλευτές που δεν στήριξαν την κυβέρνηση και αποχώρισαν, καθώς επίσης και για στημένες δημοσκοπήσεις που θέλουν να βοηθήσουν στην επαναφορά του παλιού κατεστημένου της διαφθοράς και της διαπλοκής που οδήγησε τη χώρα στο λάκκο των χρεών και των ελλειμμάτων.

Ανέφερε μάλιστα πως: «… αν τελικά η ΝΔ θέλει συνεργασία και συναίνεση θα πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του τόπου, όπως για παράδειγμα, τι θα κάνει με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τα εργασιακά θέματα, τις συλλογικές συμβάσεις, το συνταξιοδοτικό, την κατάργηση των ασφαλιστικών ταμείων, πια είναι η θέση της για τις συμβάσεις των δημόσιων έργων, για τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών, για το χρέος της χώρας». Μάλιστα, στο σημείο αυτό είπε: «Εμείς καταφέραμε να δεσμεύσουμε τους εταίρους μας σε ένα μήνα από τώρα να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους, που θα βοηθήσει τη χωρά και την οικονομία να ανασάνουν.

Σχετικά με τον αγροτικό κόσμο, ο κ. Τσίπρας έστειλε το μήνυμα από τα Ανώγεια, πως ο πρωτογενής τομέας θα είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ένα εθνικό σχέδιο που βασίζεται σε μία άλλη αντίληψη για τη στήριξη των αγροτών που έχουν βασικό εισόδημα από την ενασχόληση τους με τον αγροτικό τομέα και παραγωγή.

Τομές και παρεμβάσεις υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας που θα ενισχύσουν τους συνεταιρισμούς και τα αγροτικά παραγωγικά σχήματα καθώς επίσης και μία σειρά από θεσμικές τομές που θα δώσουν τη δυνατότητα στην ανασυγκρότηση της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής.

Μιλώντας αποκλειστικά για το θέμα της κτηνοτροφίας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως: «Πρέπει να ενταχθεί στη βασική στρατηγική για την ανασυγκρότηση του τόπου, όχι μόνο γιατί είναι η δραστηριότητα που αξιοποιεί ορεινές και μη περιοχές αλλά και διότι είναι αντίμετρο στην ανεργία στην περιφέρεια. Για πολλές περιοχές η κτηνοτροφία είναι ο βασικός κλάδος απασχόλησης και η προστασία της θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και στην αυτάρκεια της Ελλάδας σε κτηνοτροφικά προϊόντα, βελτιώνοντας και το εξωτερικό ισοζύγιο στον αγροτικό τομέα».

Σχετικά με την επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων, ανέφερε πως δεν υπήρξε οργάνωση και προγραμματισμός με πολλές επιπτώσεις για την Ελλάδα ακόμα και σε επίπεδο προστίμων.

«Χρειαζόμαστε υποδομές, και σχεδιασμό. Προγραμματισμό μακροχρόνιο και στήριξη από την πολιτεία. Η έλλειψη σχεδίων βόσκησης επιδείνωσε την κατάσταση και αυτό πρέπει να τελειώσει. Εμείς έχουμε έτοιμο σχέδιο νομοσχέδιο, για τις βοσκήσιμες γαίες. Είμαστε αποφασισμένοι να εξορθολογίσουμε τη διαχείριση των βοσκοτόπων και να υπάρξει διαφάνεια στη διανομή τους χωρίς να αφήνουμε εκτός τους νέους κτηνοτρόφους.

»Αυτό θα είναι και από τα πρώτα νομοσχέδια στην επόμενη βουλή αν ο λαός δώσει τη δυνατότητα να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Θα αξιοποιήσουμε πλήρως το νέο θεσμικό πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής διεκδικώντας πρόσθετους πόρους αλλά και μεγαλύτερη ελευθερία στη διεκδίκηση των επιδοτήσεων. Βασικός μας στόχος είναι οι ενισχύσεις να βοηθήσουν ουσιαστικά την κτηνοτροφία ώστε να μπούμε σε μία πορεία αναστροφής της σχέσης φυτικής και ζωικής παραγωγής».

Επεσήμανε μάλιστα πως θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τον καταρροϊκό πυρετό της προηγούμενης περιόδου, ενώ θα στηριχθούν τα προϊόντα Φέτα και Γιαούρτι ώστε να καταλάβουν στην παγκόσμια αγορά το πόστο που τους ανήκει. Παράλληλα όμως θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων, που αφαιρεί από το εισόδημα των ελλήνων κτηνοτρόφων.

Ο κ. Τσίπρας που συνοδευόταν από πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του, αποφάσισε να διανυκτερεύσει στα Ανώγεια και να αναχωρήσει το πρωί για το Ηράκλειο, τιμώντας όπως είπε έναν τόπο που οι άνθρωποι του, η ιστορία του, τον εμπνέουν και του δίνει δύναμη να συνεχίσει την πορεία του για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: