Κλυδωνίζεται επικίνδυνα η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας




Η Σαουδική Αραβία έχει αποσύρει δεκάδες δισ. δολάρια επενδύσεών της σε παγκόσμιους διαχειριστές κεφαλαίων, καθώς επιδιώκει να μειώσει το διευρυνόμενο έλλειμμά της και να περιορίσει την έκθεση στις άστατες χρηματιστηριακές αγορές εν μέσω της συνεχιζόμενης πτώσης των τιμών πετρελαίου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Τον Σεπτέμβριο, υπήρξε ένα νέο κύμα ρευστοποιήσεων, επιπλέον του πρώτου γύρου αναλήψεων που είχαν γίνει φέτος, δήλωσαν πηγές. «Ήταν η δική μας μαύρη Δευτέρα», δήλωσε ένας διαχειριστής επενδυτικού ταμείου, αναφερόμενος στα μεγάλα ποσά αναλήψεων της Σαουδικής Αραβίας την περασμένη εβδομάδα.

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα του Νομισματικού Ταμείου της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκαν σχεδόν κατά 73 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2014, που οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να μειώνονται, καθώς η χώρα διατηρεί τις δαπάνες για να στηρίξει την οικονομία και να χρηματοδοτήσει τη στρατιωτική εκστρατεία της στην Υεμένη.

Η κεντρική τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, επίσης, στρέφεται στις εγχώριες τράπεζες για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος ομολόγων, προκειμένου να αντισταθμίσει τη γρήγορη μείωση των διαθεσίμων.

Τα επενδυτικά ταμεία επωφελούνταν από την επί σειρά ετών αύξηση των επενδύσεων από τις χώρες του Περσικού Κόλπου, αλλά τώρα αισθάνονται την πίεση, καθώς οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν πέρυσι.

Ο Nigel Sillitoe, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Insight Discovery, δήλωσε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων εκτιμούν πως το SAMA έχει κάνει αναλήψεις 50 – 70 δις. δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πότε αυτά θα επιστρέψουν, επειδή οι διαχειριστές βασίζονταν πολύ στο SAMA για να κάνουν δουλειές τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε.

Άλλα στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι το Σαουδαραβικό Νομισματικό Ταμείο έχει αποσύρει περισσότερα και από 70 δις. δολάρια από υφιστάμενους διαχειριστές.

Ενώ μέρος των χρημάτων χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη του ελλείμματος, τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η κεντρική τράπεζα επιδιώκει επίσης την επανεπένδυσή τους σε (χρηματοπιστωτικά) προϊόντα που έχουν χαμηλότερο κίνδυνο και ρευστοποιούνται ευκολότερα. «Δεν αισθάνονται άνετα με την έκθεσή τους σε μετοχές παγκοσμίως», δήλωσε άλλος διαχειριστής.

Διαχειριστές κεφαλαίων, που έχουν ισχυρούς δεσμούς με επενδυτικά ταμεία χωρών του Περσικού Κόλπου, όπως η BlackRock, η Franklin Templeton και η Legal & General, έλαβαν προειδοποιήσεις ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ορισμένοι διαχειριστές ταμείων είδαν να γίνονται αναλήψεις πολλών δισ. δολαρίων, που αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο με ένα τέταρτο των σαουδαραβικών επενδύσεων που διαχειρίζονται, δήλωσαν οι πηγές. Το SAMA επεκτάθηκε σταδιακά σε ένα ευρύ φάσμα επενδυτικών εταιρειών που διαχειρίζονται τα κεφάλαιά του, στα οποία περιλαμβάνονται και οι Aberdeen Asset Management, Fidelity, Invesco και Goldman Sachs.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: