Κινήσεις για αποφυγή εκτροχιασμού: Πίσω στη Διακυβέρνηση, παγώνει το περιουσιακό, ετοιμάζονται για εδαφικό – Διάβημα για Νούλαντ




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Ανακατεύουν την τράπουλα και μοιράζουν εκ νέου τα χαρτιά τα Ηνωμένα Έθνη θέλοντας να αποφύγουν οποιοδήποτε ατύχημα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη φαίνεται να ευνοούν το σενάριο να παγώσουν σε αυτή τη φάση το κεφάλαιο του περιουσιακού, ώστε να μην εκτροχιαστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων, λόγω των διαφωνιών που διαπιστώνονται κατά τη συζήτηση του θέματος. Όπως είναι γνωστό, η μεγάλη διαφωνία στο κεφάλαιο αυτό έγκειται στον ορισμό του χρήστη και τα δικαιώματά του. Περαιτέρω ανοικτό παραμένει, μεταξύ άλλων, το θέμα του δικαιώματος προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς και η κατηγοριοποίηση των χρηστών.

Ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως ο Διεθνής Οργανισμός προτίθενται να «παρκάρει» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται) προσωρινά το περιουσιακό και να προχωρήσουν οι συζητήσεις στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Όπως ανέφερε ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, κατά τις πρόσφατες επαφές του στο νησί, το 80% αυτού του κεφαλαίου έχει συμφωνηθεί. Με στόχο να κλείσει, λοιπόν, το θέμα της Διακυβέρνησης (εκτός ενδεχομένως αυτό της προεδρίας που υπάρχουν διαφωνίες), οι συζητήσεις θα προχωρήσουν επιδιώκοντας την επίτευξη συγκλίσεων σε όσα θέματα παραμένουν στην κατηγορία των αποκλίσεων. Αμέσως μετά αναμένεται ότι θα ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού, τόσο σε σχέση με τα κριτήρια, που έχουν κατατεθεί, όσο και συζητήσεις επί χάρτου.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Διακυβέρνησης, είναι σαφές πως στα θέματα της συγκρότησης των θεσμών (Βουλή, Γερουσία, τοπικά κοινοβούλια), υπάρχει συμφωνία όπως και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Σε αυτό το κεφάλαιο, διαπιστώνεται πως η υιοθέτηση της διαδικασίας των χωριστών πλειοψηφιών διαμορφώνει ένα μοντέλο που δεν θα είναι λειτουργικό καθώς το κεντρικό κράτος θα είναι βασικά αιχμάλωτο των προθέσεων της τ/κ κοινότητας (αλλά και της Τουρκίας). Ακόμη και νομοθεσίες να υιοθετούνται στη Βουλή, θα υπάρχει η δυνατότητα να μπλοκάρονται στη Γερουσία. Με βάση τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί, κάθε συνιστών κρατίδιο θα έχει τη δική του Βουλή. Σε κεντρικό ομοσπονδιακό επίπεδο θα λειτουργούν η Βουλή και η Γερουσία. Στη Βουλή ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων βουλευτών θα είναι μίνιμουμ το 25%, ενώ για τη λήψη αποφάσεων, θα είναι για τους συνήθεις νόμους, όπως αναφέρεται, με απλή πλειοψηφία του συνόλου ενώ για τους υπόλοιπους με χωριστές πλειοψηφίες. Σε ό,τι αφορά τη Γερουσία η εκπροσώπηση θα είναι 50%-50% και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται με χωριστές πλειοψηφίες. Πέραν του γεγονότος ότι με βάση τη διαδικασία που υιοθετείται οι θεσμοί (σε όλα τα επίπεδα νομοθετική, δικαστική κ.λπ.) θα αναλώνονται σε αλλεπάλληλες ψηφοφορίες, η τουρκική πλευρά ζητά όπως για συνταγματικά θέματα η έγκριση γίνεται από τα κοινοβούλια των συνιστώντων κρατιδίων, θέση που απορρίπτει η ε/κ πλευρά. Στο θέμα της προεδρίας, που παραμένουν οι διαφωνίες καθώς η τ/κ πλευρά επιμένει στο μοντέλο της εκ περιτροπής, ξένη διπλωματική πηγή σημείωνε πως δεν αναμένεται αυτό το ζήτημα να προκαλέσει αδιέξοδο, παραπέμποντας στο πάρε-δώσε.

Παρασκηνιακές δράσεις ετοιμάζονται στη Νέα Υόρκη

Η προσοχή των Ηνωμένων Εθνών είναι στην προετοιμασία του εδάφους ενόψει της εντατικοποίησης των συνομιλιών από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι συζητήσεις από αυτή την εβδομάδα και για ένα δεκαήμερο θα μετακομίσουν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού, στη Νέα Υόρκη, χωρίς να αναμένεται να γίνει οποιοδήποτε σημαντικό βήμα, πέραν των διεργασιών και του παρασκηνίου που ενδεχομένως να αναπτυχθεί. Οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για να πραγματοποιηθούν κοινές συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος. Η Λευκωσία υποδεικνύει στους συνομιλητές της που έχουν εγείρει το σενάριο μιας κοινής, για παράδειγμα, συνάντησης Μπαν Κι Μουν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, πως η πορεία των συζητήσεων δεν δικαιολογεί, στο παρόν στάδιο, μια τέτοια κίνηση. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως τελευταία βολιδοσκόπηση για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης έγινε προ διμήνου. Σημασία θα έχουν, ωστόσο, οι χωριστές συναντήσεις που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (Γ.Γ. ΟΗΕ, Μπάιντεν, Κέρι, Λαβρόφ κ.ά.) αλλά και αυτές του Ακιντζί, που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

Σε ό,τι αφορά την εξαγγελθείσα αξιολόγηση που ανέλαβαν να κάνουν οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή γίνεται συνεχώς και είναι μια διαρκής διαδικασία. Οι εμπλεκόμενοι με βάση τις συζητήσεις γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις καταγραμμένες απόψεις. Είναι γι’ αυτό άλλωστε που δεν πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες επαφές των διαπραγματευτικών ομάδων (ο Ανδρέας Μαυρογιάννης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, εκεί θα μεταβεί συνοδεύοντας τον Ακιντζί αργότερα και ο Ναμί) και συναντήσεις θα γίνουν με την επάνοδο αμφοτέρων στην Κύπρο.

Διάβημα για Νούλαντ στην Ουάσινγκτον

ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ είναι η Λευκωσία με τους Αμερικανούς και προτίθεται αυτό να μεταφερθεί στην Ουάσινγκτον. Όπως πληροφορούμαστε, αντιδράσεις προκαλεί η συνάντηση που είχε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, με τη λεγόμενη υπουργό του ψευδοκράτους, Εμινέ Τσολάκ στα κατεχόμενα.

Η κ. Νούλαντ, κατά την επίσκεψή της στην Κυπριακή Δημοκρατία, την περασμένη εβδομάδα είχε εντάξει στο πρόγραμμά της και συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί «για να συζητήσει το Κυπριακό». Εξέλιξη που δεν προκαλεί προφανώς αντιδράσεις από πλευράς της Λευκωσίας καθώς με τη συνεχή μετάβαση ξένων αξιωματούχων στον κ. Ακιντζί, δημιουργείται «κεκτημένο».

Παράλληλα, όμως, η κ. Νούλαντ έσπευσε να συναντήσει και την Εμινέ Τσολάκ στο γραφείο της, στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών του ψευδοκράτους. Το γεγονός ότι υπάρχει προηγούμενο καθώς είδε τον Ναμί ως «ΥΠΕΞ» τον Φεβρουάριο του 2014 με τη δικαιολογία ότι «εμπλεκόταν στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος», δεν θα αποφευχθεί το διάβημα της Λευκωσίας προς την Ουάσινγκτον. Το λεγόμενο ΥΠΕΞ συμβολίζει το ψευδοκράτος και για τον λόγο αυτό και η αντίδραση.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: