Δυο αποστολές Άιντα στη Ν. Υόρκη: Θα αξιολογήσει την πορεία των συζητήσεων και θα συζητήσει για ταμείο λύσης




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Δύο αποστολές έχει στη Νέα Υόρκη ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα:

Πρώτο, να συσκεφθεί με αξιωματούχους της Γραμματείας και να καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό ενώ παράλληλα να έχει επαφές με τους βασικούς διεθνείς παίκτες. Δεύτερο, θα συζητήσει με κυβερνήσεις και οργανισμούς θέματα που αφορούν τη χρηματοδότηση της λύσης.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η πρώτη αποστολή θεωρείται μεν ρουτίνας, ωστόσο, ο κ. Άιντα θέλει να έχει μια συνολική εικόνα για τις προθέσεις των πρωταγωνιστών καθώς θεωρεί πως οι μήνες Νοέμβριος-Δεκέμβριος θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων. Όλοι αναμένουν πως με την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την ενεργότερη εμπλοκή του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί στις διαπραγματεύσεις θα διαφανεί εάν μπορεί η συζήτηση να προχωρήσει προς την επίτευξη συμφωνίας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, τόσο ο κ. Άιντα όσο και αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων παρουσιάζονται λιγότερο αισιόδοξοι από ότι στο παρελθόν, γι αυτό και επιλέγουν πλέον να κρατούν «μικρό καλάθι». Οι συζητήσεις δεν έχουν προχωρήσει όπως είχαν προβλέψει και οι διαφωνίες είναι σημαντικές στις βασικές πτυχές.

Η δεύτερη αποστολή αφορά τη συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου για τη λύση, που θα αφορά την ανοικοδόμηση και τις αποζημιώσεις. Αυτό το εγχείρημα θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο καθώς, με τις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις και οργανισμοί που θα ανοίξουν τα ταμεία τους για να χρηματοδοτήσουν την επόμενη ημέρα μιας συμφωνίας στο Κυπριακό. Οι καλά γνωρίζοντες παραπέμπουν στη διαχείριση που γίνεται από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της προσφυγικής κρίσης που μαστίζει αυτή την περίοδο τον κόσμο αλλά και στο ουκρανικό ζήτημα, για να εξηγήσουν πως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Δεσμεύσεις μπορούν να εξασφαλισθούν από τώρα, πλην όμως δεν υπάρχουν υψηλές προσδοκίες, σημειώνουν ενημερωμένες πηγές.

Ο κ. Άιντα έχει ήδη προβεί σε κινήσεις αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις του και ως στέλεχος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Με βάση τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, ο  βασικός προσανατολισμός είναι οι αποζημιώσεις να δίνονται από ειδικό ταμείο της ανεξάρτητης επιτροπής αποζημιώσεων. Η χρηματοδότηση του ταμείου αυτού θα γίνει από εγχώριες πηγές, αλλά κυρίως από διεθνείς χορηγίες και δάνεια μέσω διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η τουρκοκυπριακή πλευρά  διατηρεί στο τραπέζι των συζητήσεων μια θέση βάση της οποίας η καταβολή της αποζημίωσης θα γίνεται από τη συνιστώσα πολιτεία από την οποία προέρχεται ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή, ο Ελληνοκύπριος που έχει περιουσία στο τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος και θα αποζημιωθεί για αυτήν, τον λογαριασμό θα τον πληρώνει το ε/κ κρατίδιο. Ακόμη υποστηρίζει πως οι αποζημιώσεις μπορούν να δοθούν από τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θέλει το θέμα αυτό να ξεκαθαρίσει από νωρίς και σίγουρα πριν από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα καθώς θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες για το τι μέλλει γενέσθαι στο ζήτημα αυτό. Ως εκ τούτου εγείρει το θέμα αυτό κατά τις επαφές του, όπως έκανε πρόσφατα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ.

ΤΟΥΡΚΕΣ: Στα κατεχόμενα για το Κυπριακό – Στήριξη και από τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπεύθυνος για κυπριακές υποθέσεις Τουγκρέλ Τουρκές, αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα. Είναι η πρώτη επίσκεψή του εκτός Τουρκίας μετά το διορισμό του στην υπηρεσιακή κυβέρνηση της χώρας. Θα συναντηθεί σήμερα διαδοχικά με τον Μουσταφά Ακιντζί κι άλλους αξιωματούχους του κατοχικού καθεστώτος για να συζητήσει το Κυπριακό. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται να έχει υποδείξει στο κατοχικό καθεστώς να συντηρεί τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, χωρίς να προβαίνει σε κινήσεις, ανοίγματα ενόψει και των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, πλήρη στήριξη έδωσε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Χουλουσί Ακάρ στην διαδικασία επίλυσης του κυπριακού κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η τουρκική εφημερίδα Μιλλιέτ. Ο Ακάρ ο οποίος συναντήθηκε με τον Μουσταφά Ακιντζί, την `πρόεδρο της ψευδοβουλής` Σιμπέλ Σιμπέρ και τον “πρωθυπουργό” Ομέλ Κάλιοντζου φέρεται να είπε: “Θέλουμε να επιτευχθεί μια καλή λύση. Η ασφάλεια των Τ/Κ είναι σημαντική”.

Η τ/κ πλευρά επίσης φέρεται να εξέφρασε ικανοποίηση για την στήριξη αυτή και έδωσε το μήνυμα στον Ακάρ ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για τους Τ/Κ. Ο Μουσταφά Ακιντζί ενημέρωσε την `βουλή` για τη συζήτηση που είχε με τον αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο Ακιντζί, γράφει η “Μ” είπε ότι με βάση μια δημοσκόπηση που έγινε, το 70% των Ε/Κ δεν θέλει να επιστρέψει στα σπίτια του έπειτα από μια λύση του Κυπριακού.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: