Αναζητούνται χορηγοί για τη λύση: Ο Αναστασιάδης ζητά δεσμεύσεις από τώρα, το συζήτησε με Νούναλτ και Άιντα




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η οικονομική πτυχή της λύσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πριν από την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόσο κατά τη συνάντηση με την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Βικτώρια Νούλαντ όσο και με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Ο τελευταίος κινείται ήδη για να δημιουργήσει ειδικό ταμείο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε προς τους συνομιλητές τους, με τους οποίους είχε διαδοχικές συναντήσεις χθες,  ότι το θέμα αυτό, που αφορά τη χρηματοδότηση της λύσης, το κόστος της συμφωνίας δηλαδή την επόμενη ημέρα, πρέπει να επιλυθεί πολύ πριν για να γνωρίζουν οι πολίτες τα δεδομένα. Συγκεκριμένα, είναι σαφές από τα όσα έχουν αναφερθεί πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να συγκληθεί την τελευταία στιγμή μια διάσκεψη δωρητών, όπως το 2004, η οποία να συγκεντρώσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση της συμφωνίας, τα οποία δεν θα είναι αρκετά. Γι αυτό και στρέφεται από τώρα προς ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ε.Ε. ζητώντας βασικά στήριξη και χορηγία. Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί πως θα πρέπει να συνεισφέρει και η Τουρκία και αυτό έχει αναφερθεί στις χθεσινές συναντήσεις.

Όπως πληροφορούμαστε, η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως το θέμα αυτό είναι σημαντικό, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ούτε και υπήρξε ασφαλώς από μέρους της οποιαδήποτε δέσμευση. Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, με τον οποίο ο Πρόεδρος συζήτησε το θέμα και στο παρελθόν, έχει αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες ενώ τοποθετήθηκε και δημόσια. Ο κ. ‘Αιντα είπε πως «όπως γνωρίζετε, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έχει έρθει εδώ σχεδόν ολόκληρη η ηγεσία της ΕΕ, έχουμε (τώρα) τη Βικτόρια Νούλαντ Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα έχω πολλές συναντήσεις τις επόμενες εβδομάδες στη Νέα Υόρκη, αξιοποιώντας την ευκαιρία που συναπαντήματος ολόκληρου του κόσμου, κτίζοντας στη βούληση (για υποστήριξη), έτσι ώστε να βοηθήσω να οικοδομηθεί το ταμείο σχετικά γρήγορα γιατί όσο περισσότερο πετυχαίνουμε σ` αυτό το μέτωπο τόσο νομίζω θα είναι πιο εύκολο να επιλυθούν κρίσιμα ζητήματα».

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Λευκωσίας στο κεφάλαιο αυτό. Δήλωσε πως «εκείνο που ενδιαφέρει περισσότερο –και για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση- είναι η οικονομική πτυχή της λύσης να είναι εκεί πριν την επίλυση του Κυπριακού. Δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια ενδεχόμενη συμφωνία και ακολούθως ένα θετικό αποτέλεσμα στα δημοψηφίσματα για να δούμε την οικονομική πτυχή της λύσης. Είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλυθεί πριν να τεθεί για έγκριση ενώπιον του λαού μια ενδεχόμενη λύση».

ΝΟΥΛΑΝΤ: Ενδιαφέρον για τα ενεργειακά – Περιφερειακά και τρομοκρατία στην ατζέντα

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζήτησε το Κυπριακό, σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την προσπάθεια, ήταν όμως σαφές πως επί του παρόντος θέλουν να είναι προσεκτικοί.

Περαιτέρω συζητήθηκε το θέμα της Ενέργειας μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην αιγυπτιακή ΑΟΖ αλλά και λόγω της παρουσίας της αμερικανικής NOBLE στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, επιθυμεί να δημιουργηθεί από την περιοχή ενεργειακός διάδρομος προς την Ευρώπη. Περαιτέρω, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα, η τρομοκρατία ενώ τα διμερή τέθηκαν κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε η Αμερικανίδα αξιωματούχος με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Νούλαντ είπε πως ο ρόλος των ΗΠΑ είναι να υποστηρίξουν την ισχυρή διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και μια λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. «Οι ΗΠΑ είναι πραγματικά ενθαρρυμένες από την σκληρή δουλειά και των δύο ηγετών για την ειρήνη, πολύ ενθαρρυμένες από τις αναφορές που λαμβάνουμε και από τις δύο πλευρές στο νησί για τη δέσμευση που υπάρχει τώρα ο λαός της Κύπρου να έχει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ευκαιρία, το μέλλον που του αξίζει», σημείωσε. Πρόσθεσε ακόμη ότι η διμερής συνεργασία των ΗΠΑ με την Κύπρο αναπτύσσεται από οικονομικής πλευράς και πλευράς ασφάλειας και ότι προσβλέπει στην ώρα που ολόκληρος ο λαός της Κύπρου θα επωφεληθεί από αυτή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ανέφερε ότι «έγινε συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας, με τα αποτελέσματα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, πώς προχωρούν». «Γνωρίζετε ότι υπάρχει αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε γενικότερη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς επίσης και την πτυχή που σχετίζεται με την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», πρόσθεσε.

ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΤΟΥΡΚΙΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα και υπάρχουν διάφορα επίπεδα στα οποία μπορεί να δείξει στην πράξη αν αυτά που δημόσια δηλώνει περί επιθυμίας επίλυσης του Κυπριακού τα εννοεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «άρα αναμένουμε από την Τουρκία να δούμε συγκεκριμένες ενέργειες». Εμείς, πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη αυτά που δημόσια δηλώνει γενικότερα για το Κυπριακό. Το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα θέμα για το οποίο μπορεί, αν επιθυμεί, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες».

ΣΥΖΗΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ

Η ΒΙΚΤΟΡΙΑ Νούλαντ δήλωσε μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως «και οι δυο ηγέτες στην Κύπρο λαμβάνουν θαρραλέες αποφάσεις για την ειρήνη, έχοντας στη σκέψη τους το λαό». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε στις δηλώσεις της πως είχαν μια καλή συζήτηση για τη σημασία της ειρήνης και της συμφιλίωσης, όχι μόνο για το λαό της Κύπρου, αλλά και για «αυτή την ταραχώδη περιοχή, που χρειάζεται σταθερότητα, που χρειάζεται ειρήνη, που χρειάζεται ένα θετικό παράδειγμα με τις δυο κοινότητες να ζουν μαζί».
Αναγνώρισε τις δυσκολίες ο Άιντα

Παραμένει αισιόδοξος για τη διαδικασία, παραπέμπει στο μομέντουμ

Αναστασιάδης και Ακιντζί «θα πρέπει να διευθετήσουν κάποια από τα ανοιχτά θέματα» Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα αναγνώρισε πως παραμένουν σοβαρά και σημαντικά επιμέρους θέματα να επιλυθούν και συγκεκριμένες λεπτομέρειες, αλλά έκανε λόγο για τη «μεγάλη εικόνα». Η λύση θα είναι μια λύση μεγάλης εικόνας, είπε και εξέφρασε τη θέση ότι αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι «να ενώσουμε τις τελείες, που είναι ακριβώς το σημείο που θεωρούσα ότι έπρεπε να βρισκόμαστε το Σεπτέμβριο». Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και απαντώντας σε ερώτηση ως προς το γιατί θεωρεί πως οι επόμενοι μήνες είναι τόσο σημαντικοί, είπε ότι ο λόγος είναι ότι «αυτές οι διαδικασίες έχουν τη δική τους δυναμική». Υπό μία έννοια, ανέφερε, τέσσερις μήνες είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αφού το Κυπριακό έχει παραμείνει χωρίς λύση εδώ και δεκαετίες. Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε ότι την ίδια ώρα είναι και πολύ έντονη, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους μομέντουμ έρχεται και μπορεί να φύγει, γι αυτό και κατά τον ίδιο θα πρέπει να αξιοποιηθεί όσο υπάρχει ακόμη.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η αίσθησή μου μετά την συνάντηση (προχθές) είναι ότι υπάρχει ακόμη και θέλουμε να το αξιοποιήσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι και αίσθηση των ηγετών» και έκανε λόγο για «ένα τύπο εσωτερικού μομέντουμ». Ξεκαθάρισε ωστόσο απαντώντας σε ερώτηση ότι «δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα». Για την εντατικοποίηση των επαφών διευκρίνισε ότι αναφέρεται στις συναντήσεις των ηγετών και όχι των διαπραγματευτών, αφού αν οι τελευταίοι εντατικοποιούσαν τις επαφές τους θα έπρεπε να συναντώνται και τη νύχτα, όπως είπε. Εξήγησε την ίδια ώρα ότι από τον Νοέμβριο οι συναντήσεις των δύο ηγετών θα γίνονται πολύ πιο συχνά. Είπε επίσης ότι αυτό σημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θα εμπλακούν εντατικά (hands – on) «γιατί σε κάποιο στάδιο θα πρέπει βασικά να διευθετήσουν κάποια από τα ανοιχτά θέματα». Σε ερώτηση αν οι εκλογές στην Τουρκία θα επηρεάσουν την διαδικασία ανέφερε ότι επικεντρωνόμαστε κατά κύριο λόγο στη διαδικασία μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο.  Φυσικά, πρόσθεσε, έχουμε υπόψη μας τις εκλογικές διεργασίες «αρκετών γειτονικών χωρών, αλλά το κύριο θέμα είναι να προχωρήσουμε όσο περισσότερο είναι δυνατόν στα θέματα υπό τον έλεγχο των δύο ηγετών που συναντώνται στις διαπραγματεύσεις». Σε άλλη ερώτηση, αν τα Ηνωμένα Έθνη θα φέρουν γεφυρωτικές προτάσεις στο τραπέζι, απάντησε ότι «οι ηγέτες ηγούνται της διαδικασίας πολύ καλά».

Δεν βρισκόμαστε στο στάδιο του πάρε-δώσε

ΥΠΑΡΧΕΙ δρόμος να διανύσουμε στις συνομιλίες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι έχουν εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων. Επεσήμανε ότι δεν βρισκόμαστε τώρα στο στάδιο του πάρε-δώσε. Παράλληλα είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε δηλώσεις του για τη συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Άιντα, είπε πως «έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης πραγμάτων σε συνέχεια και της χθεσινής συνάντησης των ηγετών για το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία. Υπάρχει δρόμος να διανύσουμε, έχουμε εισέλθει στη διαπραγμάτευση δύσκολων κεφαλαίων, γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση. Θα πρέπει να κάνουμε υπομονή να δούμε πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε και σε πιο ασφαλείς προβλέψεις για τον τελικό στόχο και το πώς προχωρεί γενικότερα η διαδικασία».

Η δική μας επιθυμία, συνέχισε, «είναι να βρεθεί το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλος του χρόνου εμείς θα το επιθυμούσαμε, διότι είναι η δική μας πλευρά που επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Όμως το πότε θα φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα δεν έχει τόση σημασία όσο έχει η ουσία».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: