Αμερικανικό εφετείο δικαιώνει, εν μέρει, την Αργεντινή στη διαμάχη με τους πιστωτές της




Δικαιώθηκε, από το εφετείο της Νέας Υόρκης,  η Αργεντινή, στη δικαστική της διαμάχη με τους κατόχους ομολόγων της,  που ζητούσαν την κατάσχεση της χρημάτων που η κεντρική τράπεζα της χώρας τηρεί σε λογαριασμό σε αμερικανικές τράπεζες, προς όφελός τους.

Το εφετείο ακύρωσε απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου, που το 2013, είχε αποφασίσει κατά της Αργεντινής. Η Αργεντινή χρεοκόπησε, επισήμως, το 2001, αρχικά, αδυνατώντας να αποπληρώσει χρέος ύψους 95 δισ. δολαρίων.

Η πλειοψηφία των ομολογιούχων κατόχων κρατικών τίτλων της Αργεντινής, αποδέχτηκαν το «κούρεμα» των ομολόγων τους, το 2005 και το 2010.

Ένας μικρότερος όμως αριθμός πιστωτών αρνήθηκε το κούρεμα των ομολόγων που κατείχε και προσέφυγε στα δικαστήρια, κερδίζοντας απόφαση που επέβαλε την άμεση αποπληρωμή των ομολόγων τους. Η Αργεντινή, όμως, αρνήθηκε να πληρώσει.

Έτσι οι ομολογιούχοι προσέφυγαν και πάλι στα δικαστήρια και κατάφεραν να επιτύχουν υπέρ τους απόφαση που προέβλεπε την καταβολή, από μέρους της Αργεντινής, ποσού ύψους 2,6 δισ. δολαρίων.

Τώρα, με τη νέα απόφαση, ναι μεν η Αργεντινή καλείται να πληρώσει τις οφειλές της, όμως δεν επιτρέπεται η κατάσχεση των χρημάτων που η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει καταθέσει σε αμερικανικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (Α.Χ.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: