Τραγικές συνέπειες στην αγορά, από τα capital controls – 1,14 δισ. κάτω ο τζίρος




Πτωτικά κινήθηκε η αγορά και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, με 8 στις 10 επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μειωμένο τζίρο κατά 30%, μεσοσταθμικά. 

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ).

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες που επέβαλαν τα capital controls και χρησιμοποίησαν πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για τις αγορές τους.

Η περίοδος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Όσον αφορά τις κάρτες, παρατηρήθηκε αύξηση της χρήσης τους κατά 32-36%, στο διάστημα των εκπτώσεων.

Η ΕΣΕΕ αναφέρει πως, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ο τζίρος στην αγορά μειώθηκε, το λιγότερο, κατά 1,33 δισ. ευρώ. Από την ώρα, δε, που επιβλήθηκαν τα capital controls, ο τζίρος μειώθηκε κατά 1,14 δισ. ευρώ.

Οι καταναλωτές δαπάνησαν, σύμφωνα με την έρευνα, 7,05 δισ. ευρώ για την αγορά τροφίμων και καυσίμων και μόνο 2.24 δισ. ευρώ στους λοιπούς κλάδους της εμπορικής δραστηριότητας. Το λιανεμπόριο σημείωσε πτώση του κύκλου εργασιών του κατά 75% τον Ιούλιο και 45% τον Αύγουστο.

«Οι φετινές θερινές εκπτώσεις πέρασαν εντελώς απαρατήρητες, λόγω ειδικών συνθηκών, ασυνήθιστων καταστάσεων και πρωτόγνωρων γεγονότων που συνέβησαν ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.

»Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές, επίσης εντός κρίσης, είναι μόνο για ιστορικούς και στατιστικούς λόγους, αφού για πρώτη φορά είχαμε περίοδο τακτικών εκπτώσεων με κλειστές τράπεζες, capital controls, δημοψήφισμα, νέο μνημόνιο και πρόωρες εκλογές.

»Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις του 2015 έπεσαν θύμα ενός οικονομικού και πολιτικού Αρμαγεδώνα με τραγικά αποτελέσματα για το σύνολο του ελληνικού εμπορίου…», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ (E.Π.)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: