Σήμερα ή αύριο αναμένεται η επίσημη προκήρυξη εκλογών στην Ελλάδα, πιθανότατα για 20 Σεπτεμβριου




Αποφεύγεται, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σύγκληση κοινής σύσκεψης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών, και προκηρύσσονται άμεσα οι πρόωρες εκλογές με τον διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, και με πιθανή ημερομηνία τέλεσής τους την 20η Σεπτεμβρίου, όπως εξαρχής είχε ζητήσει ο λέξης Τσίπρας από τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Το μεσημέρι σήμερα, Πέμπτη, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. Δεν αναμένεται ούτε και ο Πρόεδρος της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας να έχει καταφέρει να σχηματίσει με άλλα κόμματα κυβέρνηση πλειοψηφίας, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Κατόπιν τούτου, και με βάση το Σύνταγμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως ο ίδιος σε κύκλο επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων και στην συνέχεια να να συγκαλέσει Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών -στο οποίο θα συμμετέχει και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής-, σε μία τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή.

Όμως, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, με δεδομένο ότι οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ έχουν ήδη δηλώσει πως δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ. Παυλόπουλος, προσανατολίζεται να μη συγκαλέσει τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ εδώ και λίγες μέρες, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εκτιμά πως το Σύνταγμα του δίνει τη δυνατότητα, αποφεύγοντας την «συλλογική» συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με κάθε έναν από αυτούς, και εάν κάποιος ή κάποιοι του ζητήσουν κατ’ ιδίαν συνάντηση, αλλά κατά μόνας, αυτός θα την αποδεχτεί.

Προχθες, με δηλώσεις και επιστολές τους, οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Λαφαζάνης και η κα. Γεννηματά, ζήτησαν από τον κ. Παυλόπουλο να τηρήσει, όπως είπαν, το Σύνταγμα, και να συγκαλέσει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ως ύστατη προσπάθεια προτού προκηρυχτούν οριστικά οι εκλογές, υπό την δική του προεδρία, να συμφωνηθεί σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο κ. Παυλόπουλος διαβεβαίωσε όσους άφησαν υπαινιγμούς, ή είπαν ευθέως, πως δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι θεσμοί, ότι θα τηρήσει κατά γράμμα το Σύνταγμα, το οποίο άλλωστε, πρόσθεσε, ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου γνωρίζει καλά.

Εκτιμάται ότι, αφού παραλάβει σήμερα Πέμπτη την διερευνητική εντολή από τον κ. Λαφαζάνη, και αφού συνομιλήσει, είτε σε σύσκεψη είτε τηλεφωνικά κατ’΄ιδίαν με τους πολιτικούς αρχηγούς, το βράδυ της ίδιας μέρα ή την Παρασκευή το πρωί ο κ. Παυλόπουλος θα καλέσει την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, για να ορκιστεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αμέσως μετά θα διαλυθεί η Βουλή και θα ακολουθήσει η προκήρυξη των εκλογών, πιθανότατα για την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: