Ο Ταγίπ Ερντογάν φυλακίζει μαζικά δημοσιογράφους στην Τουρκία

Ανώτατος Τούρκος δικαστής υπερασπίστηκε την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας για την αποφυλάκιση δύο δημοσιογράφων, παρά τις δηλώσεις Ερντογάν, ότι δεν σέβεται την απόφαση του δικαστηρίου. Φωτογραφία ΑΡΧΕΙΟΥ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι τουρκικές δικαστικές αρχές πρότειναν σήμερα την επιβολή αυστηρών ποινών κάθειρξης, που εκτείνονται έως τα 7 έτη και 6 μήνες, σε βάρος 18 δημοσιογράφων που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε μία εκστρατεία προπαγάνδας «υπέρ της τρομοκρατίας» καθώς δημοσίευσαν τη φωτογραφία από μία ομηρία στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση, οι δημοσιογράφοι που διώκονται εργάζονται σε εννέα διαφορετικές εφημερίδες.

Ο Τζαν Ντουντάρ, αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, βρίσκεται κυρίως στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης όπως επίσης και αρχισυντάκτες της αριστερής εφημερίδας Birgun, που είναι γνωστή για τα επικριτικά προς το πρόσωπο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρθρα της.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορούνται για την κάλυψη της ομηρίας ενός εισαγγελέα τον Μάρτιο στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης από ένοπλους άνδρες που υποστήριξαν ότι ήταν μέλη μιας παράνομης μαρξιστικής οργάνωσης, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος/Μετώπου (DHKP-C).

Έχοντας τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και στο στήθος κατά τη διάρκεια της εφόδου των δυνάμεων επιβολής της τάξης ο εισαγγελέας Μεχμέτ Σελίμ Κιράζ υπέκυψε στα τραύματά του λίγο αργότερα, ενώ στην επιχείρηση των αρχών σκοτώθηκαν και οι δύο δράστες.

Η οργάνωση, που είναι γνωστή για τις επιθέσεις που διέπραξε στην Τουρκία τη δεκαετία του 1990, είχε δημοσιεύσει στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία όπου απεικονιζόταν ο όμηρος να κάθεται σε μία πολυθρόνα, ενώ τον σημάδευαν με ένα πιστόλι στον κρόταφο.

Για την αναδημοσίευση αυτής ακριβώς της φωτογραφίας κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο Ντουντάρ διαβεβαιώνει ότι η εφημερίδα του «αντιτίθεται σε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις». Όμως υπενθυμίζει ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν επίσης μεταδώσει, χωρίς να υπάρξει καμιά ανησυχία, βίντεο με τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εκτελούν ομήρους.

«Για τη δημοσίευση μιας φωτογραφίας ενός ομήρου του DHKP-C κινδυνεύετε με κάθειρξη επτάμιση ετών, όμως για τη δημοσίευση εικόνων από τις ομηρίες του Ισλαμικού Κράτους δεν κινδυνεύετε να πάθετε τίποτα», τονίζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Γαλλικό Πρακτορείο,  Κωνσταντινούπολη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: