Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του…




Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ βολεύτηκε αυτούς τους επτά μήνες. Τώρα όμως απαιτούνται εκλογές, και μάλιστα εκβιαστικώ τω τρόπω. Οι εκλογές όμως δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της 3ης μνημονιακής συμφωνίας και στις μελλούμενες επιπτώσεις που θα αρχίσουν να φαίνονται και να δαγκώνουν από το φθινόπωρο.

Ποια «Κυριακή που να μην ήταν Κυριακή» θα βρεθεί για να βολεύει το Μέγαρο Μαξίμου; Οι δύο υπουργοί Επικρατείας δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση και, όπως μιλούσαν στα κανάλια πριν από λίγο καιρό ο ένας «θα τους πληρώσουμε με αέρα κοπανιστό» και ο άλλος για την άσπρη μέρα μετά την εκλογική νίκη που θα ‘ρθει, τώρα προκαλούν τους εσωτερικούς αντιπάλους να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Αν υπήρχαν θέσεις και προτάσεις πριν από τις εκλογές, δεν θα φτάναμε να υπογράψουμε κάτι χειρότερο απ’ ό,τι οι πρώην συγκυβερνώντες μνημονιακοί. Το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης έγινε κουρελόχαρτο και οι κυβερνητικές δικαιολογίες αγγίζουν τα όρια του εξευτελισμού. Οι συγκυβερνώντες συμπεριφέρονται όπως οι προηγούμενοι, έχουν μάθει τα τερτίπια και τα επικοινωνιακά παιχνίδια και θέτουν τα ίδια διλήμματα: «Συμφωνία με ευρώ ή συμφωνία με δραχμή». Η γύμνια η πολιτική οδηγεί σε τραγελαφικές καταστάσεις.

Η εσωτερική συριζέικη αντιμνημονιακή αντιπολίτευση στηρίζει διαφωνώντας τη συγκυβέρνηση, κρυμμένη πίσω από το «όχι» του δημοψηφίσματος, που δεν της ανήκει, καθότι ξεπερνάει τη σύνολη Αριστερά και μπορεί να γίνει η βάση για το νέο πολιτικό υποκείμενο που χρειάζεται η χώρα μας. Το ΝΑΙ και το ΟΧΙ δεν συγκρούονται, λειτουργούν αντιθετικά μεν, αλλά σπρώχνουν τα πράγματα προς τα μπροστά. Δεν έφεραν τον διχασμό και την αλληλοσύγκρουση. Συναπαρτίζουν το εθνικο-ταξικο-πατριωτικό και απελευθερωτικό μέτωπο που έχει ανάγκη ο τόπος, για να απελευθερωθούμε από τους δανειστές – δυνάστες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον κύκλο του, έγινε πολύ νωρίς παρένθεση. Εκανε όμως δύο καλά, ένα στο εξωτερικό, αποκάλυψε πως δεν είναι ενωμένη Ευρώπη αυτή. Η Γερμανία εξουσιάζει και η πραγματική εξουσία των τραπεζιτών του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, που υπαγορεύει στα φερέφωνα τεχνοκράτες και επαγγελματίες λογιστές της πολιτικής τις εντολές του, δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει με την Ευρωζώνη της και με την πολιτική της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού…

Το δεύτερο καλό είναι που διέλυσε τη μνημονιακή αντιπολίτευση της Κεντροδεξιάς και της άκρας Δεξιάς, γιατί, πλέον, πίσω ο δεινοπαθών λαός μας δεν θα γυρίσει και ξεσκεπάστηκε ο κυβερνών ΣΥΡΙΖΑ και ξεπεράστηκε το «εφικτό της πολιτικής» που οδηγεί στον συντηρητισμό και στη σοσιαλδημοκρατία. Οταν φτιάχναμε τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκαν οι λεγόμενες συνιστώσες που δεν είχαν συμπράξει στις νομαρχιακές εκλογές στις οποίες είχαμε κατέβει με τους «Ενεργούς Πολίτες» και είχαμε με το 11,5% σπάσει τον μονοψήφιο αριθμό. Εναν χρόνο διαλεγόμασταν και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου επέμενε ως μεγαλύτερη συνιστώσα να μπει το ΣΥΝ μπροστά που τώρα έγινε ΠΛΗΝ.

Η ρήξη εντός και εκτός έχει αρχίσει. Δεν γίνεται να μη ματώσουμε. Η αλήθεια είναι επαναστατική και θα φωτίσει τον λαό μας να αγωνιστεί για το δικαίωμα της ζωής.

* Ο Δημήτρης Παπαχρήστος είναι συγγραφέας – WWW.ETHNOS.GR

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: