Κι όμως, ευκαιρίες υπάρχουν… Το ταξίδι του Αλέξη στην Αίγυπτο




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Η παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ έπειτα από πρόσκληση του πρόεδρου της Αιγύπτου, αλλά και οι διμερείς επαφές που είχε εκεί αποκαλύπτουν το άλλο πρόσωπο της Ελλάδας.

Η χώρα μας λοιδορούμενη από διεθνή ΜΜΕ και ξένους πολιτικούς και υποφέροντας από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, παρασύρεται σε μια μεμψίμοιρη αντιμετώπιση της κατάστασης, όπου η υπόσταση της Ελλάδας και του Ελληνισμού περιορίζεται στο ερώτημα των επικουρικών, των συλλογικών συμβάσεων ή του ανοίγματος επαγγελμάτων και της τιμής του γάλακτος.

Σαφώς όλα αυτά τα ζητήματα είναι κρίσιμα και καθοριστικά για την καθημερινότητα και την επιβίωση της ελληνικής οικογένειας. Ομως ούτε η Ελλάδα έχει τελειώσει ούτε μπορούν να την ξεγράψουν τόσο εύκολα όσοι θα το επιθυμούσαν για τους δικούς τους λόγους. Πολλές είναι οι ελληνικές κυβερνήσεις που κακοποίησαν την εικόνα της χώρας, είτε με ενέργειες είτε με παραλείψεις και ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας, αλλά κυρίως η παγιοποίηση της καταρρέουσας εθνικής αυτοπεποίθησης.

Ομως η Ελλάδα παραμένει ένας σημαντικός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή, όπως φάνηκε και στις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας στην Αίγυπτο. Η Γαλλία θέλει να διατηρεί τη στρατηγική σχέση με την Ελλάδα, η οποία προς το παρόν εξυπηρετεί και τον στόχο του «πλαγιοκοπήματος» του Βερολίνου. Η Ρωσία, πέραν των αστειοτήτων περί προκαταβολών για τον αγωγό, είναι παραδοσιακός σύμμαχος, ενεργειακός εταίρος και κρίσιμος παράγοντας για τις δύο μεγάλες ελληνικές «βιομηχανίες», τη γεωργική παραγωγή και τον τουρισμό.

Αλλά και η Αίγυπτος, χώρα με την οποία παραδοσιακά η Ελλάδα διατηρεί άριστες σχέσεις, βλέπει, όπως και το Ισραήλ, την Ελλάδα ως τον αξιόπιστο σύμμαχο και εταίρο που μαζί με την Κύπρο αποτελούν τον συνδετικό κρίκο με την Ευρώπη. Βασική προϋπόθεση είναι να παραμείνει η χώρα ζωντανή, να αρχίσει να ξεπερνά τα προβλήματά της και κυρίως να παραμένει ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να ξυπνήσει. Οι ευκαιρίες είναι εδώ και φωνάζουν. Δεν μπορεί η Ελλάδα και το γεωπολιτικό της κεφάλαιο να σπαταλώνται διαρκώς και αποκλειστικά στη διαχείριση των Μνημονίων. Και αν κοιτάξουμε πίσω, τα φιλικά κτυπήματα στην πλάτη όπως αυτά του κ. Ολάντ δεν βοήθησαν τελικά ούτε τον Σαμαρά ούτε τον Παπανδρέου. Οσο υπάρχει ακόμη καιρός, ας κοιτάξουμε μπροστά και ας μην περιορίζουμε μόνοι μας τους ορίζοντες της χώρας.
[email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: