Υπέρ της αυτοδυναμίας στις εκλογές τάχθηκε ο Αλέξης: Όχι στην “εθνική της διαπλοκής”




Υπέρ μιας ισχυρής εντολής από τον ελληνικό λαό, δηλαδή υπέρ της αυτοδυναμίας, τάχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ‘Αλφα, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι και με αυτοδυναμία 151 βουλευτών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει συνεργασία, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί η προτίμησή του στους ΑΝΕΛ, τονίζοντας ότι η έως τώρα συνεργασία τους ήταν έντιμη.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα που έχει τη δυνατότητα σε μια κρίσιμη καμπή να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό προκειμένου να τον κρίνει, για να λογοδοτήσει, όπως είπε, για όσα έκανε ή δεν έκανε αυτούς τους μήνες της πρωθυπουργίας του.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν ο λαός μάς αποδοκιμάσει και θέλει να συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που μας οδήγησαν στην κρίση, ας μας κυβερνάνε αυτοί», για να προσθέσει πως εκείνος δεν θέλει να βάλει από το παράθυρο αυτούς που μας οδήγησαν στην κρίση και την καταστροφή». Ούτε πρόκειται, σημείωσε, να γίνει πρωθυπουργός συνεργασίας με το κόμμα των κ.κ. Μεϊμαράκη, Γεωργιάδη ή τον κ. Βενιζέλο, προσθέτοντας πως θεωρεί ότι το κόμμα του κ. Θεοδωράκη δεν είναι το καινούριο. Και τα τρία αυτά κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, υποστήριξε. Ο πρωθυπουργός απέρριψε μια γενικότερη συνεργασία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας ότι αυτή δεν θα είναι εθνική ομάδα, αλλά «εθνική της διαπλοκής».

Απαντώντας σε ερώτηση για την προσφυγή στις εκλογές, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εξάντλησε τα όρια της εντολής του Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι δεν είχε δικαίωμα να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του σε διαφορετικές συνθήκες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη συμφωνία με τους δανειστές και σημείωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του.

Αναφερόμενος στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι «ο εμφύλιος εντός της αριστεράς μέσα σε λίγες ημέρες που προκάλεσαν οι πρώην συντρόφοί του», οι ίδιοι που, όπως είπε, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου εξέφραζαν φόβους ότι αν «πέσει» μία τράπεζα θα τους πάρουν ελικόπτερα από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και ο καθένας θα κριθεί από το πολιτικό του σχέδιο, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αν υπάρχει εναλλακτική, βιώσιμη λύση, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα και κυρίως αν υπήρχε κάποια μέθοδος που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα, θα ήθελε να την ακούσει.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί.

Για τον κ. Βαρουφάκη είπε ότι συνειδητοποίησε το πρόβλημα όταν στις 25 Ιουνίου οι Λαγκάρντ, Γιούνκερ και άλλοι αρνούνταν να τον ακούσουν όταν μιλούσε, είχε χάσει την αξιοπιστία του, ανέφερε. Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είπε ότι χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε συμφωνία και πρόσθεσε ότι τον αδίκησε όταν στην αρχή συγκρότησε την κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι θα συνεχίσει τη μάχη για να επιτευχθούν οι στόχοι του χρέους, και για τον λόγο αυτό, προσέθεσε, ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θα χειριστεί τα θέματα αυτά.

Σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα μείνει στην ιστορία, καθώς ήταν μια στιγμή ανάτασης για τον ελληνικό λαό.

Στην ερώτηση πώς θα εφαρμόσει ένα μνημόνιο στο οποίο δεν πιστεύει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τα μνημόνια απέτυχαν γιατί είχαν λάθος συνταγή και πρόσθεσε ότι αν δεν εφαρμοστεί είναι καλύτερα, είμαστε όμως υποχρεωμένοι να το εφαρμόσουμε, αλλά το αν βγούμε από την κρίση, συνέχισε, εξαρτάται από το αν ο λαός και η κυβέρνηση θα έχει τη δύναμη να προχωρήσει σε τομές και αλλαγές στο εσωτερικό, για να πάμε σε σταδιακή επούλωση των πληγών, για να πάμε σε αναδιανομή σταδιακά.

Εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη η αποχώρηση και η στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων από την κυβέρνηση και το κόμμα»

Ως εξέλιξη στενάχωρη αλλά όχι απροσδόκητη, χαρακτήρισε την αποχώρηση και τη στάση εν γένει των διαφωνούντων πρώην συντρόφων του από την κυβέρνηση και το κόμμα, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόνισε ότι αυτό που τον στεναχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια μέσα σε λίγες μέρες να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός, ενώ είπε και ότι τον κατηγορούν με τα ίδια λόγια που κατηγορούσαν τους πολιτικούς αντιπάλους τους.

Εξέφρασε τη λύπη του που πρώην σύντροφοι του ταυτίζονται με την κριτική των συστημικών κομμάτων κατά της κυβέρνησης για την προσφυγή στις κάλπες. Στάθηκε στο γεγονός ότι οι διαφωνούντες έφυγαν από το κόμμα μόλις εκείνος προκήρυξε εκλογές και όχι όταν ψηφιζόταν η συμφωνία, παρότι τότε εκείνοι έλεγαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση παρόλο που δεν υπερψήφιζαν. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι πολιτικές διαφορές είναι θεμιτές και πως ο καθένας θα κριθεί για το πολιτικό του σχέδιο, και ότι το κύριο που θα κριθεί είναι αν υπάρχει κανείς που να έχει μια εναλλακτική, αν αυτή είναι βιώσιμη, αν με την έξοδο από το ευρώ θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα και αν υπήρχε στρατηγική που θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα. «Και θέτω τον εαυτό μου στην κρίση του λαού για όλα αυτά», τόνισε.

Αναφορικά με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι δεν θέλει να κάνει κάποιο σχόλιο και αρκέστηκε να πει ότι όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές και τη συμπεριφορά μας και πως και ο ίδιος κρίνεται για όλα, και για τις καλές και για τις κακές επιλογές.

Για τον Γιάνη Βαρουφάκη ανέφερε ότι είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να ρισκάρει η κυβέρνηση με έξοδο από το ευρώ γιατί πίστευε ότι υπήρχε 50% πιθανότητα να επιστρέψουν στην Αθήνα από τη Σύνοδο και οι εταίροι να μην προχωρήσουν με την έξοδο. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος δεν μπορούσε να ρισκάρει με κάτι τέτοιο. Είπε ακόμη ότι ο κ. Βαρουφάκης την πρώτη περίοδο έδωσε μεγάλη δυναμική στη διαπραγμάτευση και πως όμως από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει.

Αυτό το συνειδητοποίησε ο κ. Τσίπρας, όπως είπε, όταν στις 25 Ιουνίου σε μια σκληρή διαπραγμάτευση είχε απέναντι του τη Κριστίν Λαγκάρντ τον Μάριο Ντράγκι, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και μίλαγε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών και δεν του έδινε κανείς καμία σημασία. «Δεν έλεγε άσχημα πράγματα, αλλά είχε χάσει αξιοπιστία απέναντι στους συνομιλητές», σημείωσε. Επισήμανε ακόμη ότι ούτε με τον κ. Βαρουφάκη πρόκειται να μπει σε προσωπική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ο νυν υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε μια τρομερή δουλειά, πως αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε συμφωνία και πως πρέπει να πάρει τα εύσημα. Ερωτηθείς αν θα είναι στις λίστες ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Σακελλαρίδης, είπε «πως θα είναι».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: