Οι κάλπικες υποσχέσεις του Ολλανδού: Μίλησε για ανάκαμψη, σταθεροποίηση τραπεζών και καταθέσεων




Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε χθες, λίγο μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, την επίτευξη τελικής συμφωνίας επί του νέου, τριετούς, προγράμματος για την ελληνική Οικονομία. Μιας συμφωνίας, που όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει στην ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα και που εγγυάται τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης και τις καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Με βάση το νέο πρόγραμμα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να λάβει για την ερχόμενη τριετία χρηματικό ποσό που μπορεί να ανέλθει ως τα 86 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν σχεδόν άμεσα. Έξ αυτών, 10 δισ. θα αφορούν την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των ελληνικών τραπεζών. Άλλα 13 δισ. ευρώ θα εκταμιευτούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας και θα αφορούν την απόσβεση χρεών του ελληνικού κράτους προς διεθνείς οργανισμούς. Τέλος υπό προϋποθέσεις θα εκταμιευτούν το ερχόμενο δίμηνο άλλα τρία δισ. ευρω. Ο πρόεδρος του Eurogroup χαιρέτισε την ομαλοποίηση του τρόπου εργασίας των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών, αλλά και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για το νέο πρόγραμμα. Πρόκειται για βήματα προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, ανέφερε. Σε ότι αφορά το ζήτημα των ελληνικών τραπεζών, ο Ντάισελμπλουμ αφού ανέφερε ότι θα ενισχυθούν άμεσα με 10 δισ. ευρώ σημείωσε ότι η πλήρης αξιολόγηση της πραγματικής τους κατάστασης θα γίνει το φθινόπωρο.

Ως τον Οκτώβριο, ανέφερε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη δημιουργία του νέου οργανισμού που θα επιφορτιστεί με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι στην ιδιοκτησία του θα περιέλθουν και οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν άλλα 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό ποσό που τις αφορά ως τα 25 δισ. ευρώ.

Σε γενικές γραμμές ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα θα είναι ενισχυμένο και ότι ένα τμήμα των εσόδων του θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Ανέφερε επίσης ότι ως τον Οκτώβριο θα πρέπει να ληφθούν και σημαντικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους τόσο ο Ντάισελμπλουμ όσο και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ανέφεραν πως θα επανεξεταστεί μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης της εφαρμογής του νέου προγράμματος από την Ελλάδα.

Σημείωσαν πάντως ότι τα δάνεια της Ελλάδας από την ευρωζώνη έχουν ορίζοντα ωρίμανσης που υπερβαίνει τα 32 χρόνια και επιτόκιο της τάξεως του 1%. Ανέφεραν επίσης ότι το Δ.Ν.Τ είναι διατεθειμένο να συνεχίσει την αρωγή του προς την Ελλάδα, αλλά μετά τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωζώνη το φθινόπωρο για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Σημείωσαν ωστόσο ότι το ζήτημα της ονομαστικής μείωσης του ελληνικού χρέους δεν είναι υπό συζήτηση, ενώ ανέφεραν ότι στη σημερινή σύνοδο έλαβε μέρος, έστω έξ αποστάσεως και η Κριστιν Λαγκάρντ.

http://mignatiou.com/2015/08/allaxe-stasi-o-soimple-fenete-oti-tora-pragmatika-stin-ellada-ginete-sovari-prospathia-ipe/

Μ. Σπινθουράκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: