Απαράδεκτη εκδοχή Ακιντζί για περιουσίες: Προτάσσει χρήστη, αποζημιώσεις, βλέπει με …συμπάθεια «πρώην ιδιοκτήτη»




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η διεύρυνση της ατζέντας των συζητήσεων στις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει την προσπάθεια να καλυφθούν όλο και περισσότερες πτυχές του Κυπριακού τις επόμενες εβδομάδες. Οι δυο διαπραγματευτικές ομάδες συναντήθηκαν και χθες και θα συνεχίσουν και σήμερα και είναι σαφές πως δεν περιορίζονται στο περιουσιακό και τα κριτήρια εδαφικού, θέματα που θα συζητήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί την ερχόμενη Τρίτη. Συζητούν, όπως πληροφορούμαστε, διαδοχικά όλα τα θέματα καταγράφοντας συγκλίσεις και αποκλίσεις. Πρέπει να ολοκληρωθεί το παζλ και να διαμορφωθεί η μεγάλη εικόνα ενόψει και των επαφών στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ενημερωμένη πηγή.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως ακόμη και τα θέματα που υπάρχει συμφωνία, καταγράφονται διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες. Όπως το περιουσιακό, το οποίο εξελίσσεται σε ένα από τα δυσκολότερα θέματα και συνιστά κομβικής σημασίας κεφάλαιο, καθώς επηρεάζει εδαφικό, έποικους, οικονομία.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιχειρεί να εξηγήσει τι έχει συμφωνηθεί επί της αρχής στο περιουσιακό και προδήλως αναδεικνύει δυο στοιχεία: Τα δικαιώματα του χρήστη και τη θεραπεία της αποζημίωσης.Σε δημόσιες τοποθετήσεις του κατέθεσε τις απόψεις του:

Πρώτο, ανέφερε πως η αποδοχή του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία δεν σημαίνει ότι μόνο ο «πρώην ιδιοκτήτης» θα έχει την επιλογή να αποφασίσει τι θα γίνει με την περιουσία του, παραπέμποντας στον χρήστη. Αυτό, όπως υποστήριξε, το κατέστησε σαφές και στην κοινή δήλωση. Ο Ακιντζί είπε πως η υπόθεση Δημόπουλος στο ΕΔΑΔ αναγνώρισε δικαιώματα στα άτομα που χρησιμοποιούσαν μια περιουσία για μακρύ χρονικό διάστημα. Παράλληλα, είπε πως θα πρέπει να προστατευθούν και εκείνοι που έφτιαξαν σπίτια και επιχειρήσεις «σε διαφιλονικούμενες περιοχές»( εννοεί τους Ε/Κ).

Δεύτερο, είπε πως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων δημιουργήθηκε στη βάση της αναγνώρισης του ατομικού δικαιώματος στην περιουσία. Θέλοντας να αναδείξει προφανώς πως θεραπεία και επιλογή δεν είναι μόνο η αποκατάσταση και πως ο χρήστης έχει δικαιώματα παρέπεμψε στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. «Η Τουρκία πλήρωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στην Τιτίνα Λοϊζίδου διότι έγινε αποδεκτό το ατομικό της δικαίωμα».

Τρίτο, επανέλαβε πως οι διαφορές ( διενέξεις τις χαρακτήρισε), θα επιλύονται μετά τη λύση από την Επιτροπή Περιουσιών, στη βάση των κριτηρίων που θα συμφωνηθούν. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσον αριθμό Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Τέταρτο, επιμένοντας περισσότερο στο θέμα των αποζημιώσεων ανέφερε πως δεν μπορεί να ειπωθεί πως το 1974 «χαράξαμε μια γραμμή και τελείωσε». Και συνέχισε λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν πληρώνουμε ούτε αποζημίωση ούτε κάνουμε ανταλλαγή περιουσιών»( σημ: ξέχασε την αποκατάσταση!).

Σε σχέση με τη δική του εκδοχή για τη διζωνική, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε πως «θα πρέπει να θυμόμαστε ότι μια λύση που θα επιτευχθεί θα είναι διζωνική και δικοινοτική, κάτι που σημαίνει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα βρίσκονται στην πλειοψηφία στο βορρά και οι Ελληνοκύπριοι στο νότο». Και κατέληξε λέγοντας ότι καθήκον μας είναι να προστατέψουμε αυτόν τον χαρακτήρα της λύσης προσθέτοντας πως «είναι έκδηλο ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα λυθούν με αποζημίωση».

Ο  κ. Ακιντζί δήλωσε ακόμη  ότι θα πρέπει να γίνουν μεγάλες προσπάθειες για την επίτευξη ενός τελικού αποτελέσματος, μέχρι τις εκλογές του Μαΐου και πρόσθεσε ότι αυτό δεν σημαίνει πίεση στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ: Νέες έρευνες στη Μερσίνα

Το Μπαρμπαρός παραμένει στη περιοχή της Κύπρου, βορείως και εκτός κυπριακής ΑΟΖ. Χθες ανακοινώθηκε ότι από την 21η Αυγούστου μέχρι την 14η Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή κοντά στον Κόλπο της Μερσίνας.

ΥΠΕΞ: Ο Οικονόμου νέος πρέσβης στη Χάγη – Ανακατατάξεις έφερε ο διορισμός Κούρου στην ΚΥΠ, στα ΗΑΕ ο Πολεμίτης

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Κούρου στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ως προϊστάμενος έφερε ανακατατάξεις και μεταθέσεις πρέσβεων. Όπως είναι γνωστό, ο κ. Κούρος υπηρετεί ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη( από τις 20.06.2012) και χθες το υπουργικό συμβούλιο με πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών, μετέθεσε στη θέση αυτή τον Ελπιδοφόρο Οικονόμου, μέχρι σήμερα πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τον κ. Οικονόμου θα αντικαταστήσει ο Βασίλης Πολεμίτης, που είναι σήμερα αποσπασμένος στο υπουργείο Άμυνας.

Στο μεταξύ, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε εγκαθίδρυση Υπάτης Αρμοστείας στον Καναδά, με έδρα στην Οττάβα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, η Υπάτη Αρμοστεία θα είναι επίσης διαπιστευμένη και για παρακολούθηση θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ο οποίος εδρεύει στον Καναδά.

«Η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδά αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Καναδά, καθώς επίσης και στην πιο αποτελεσματική παρακολούθηση των θεμάτων του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας», αναφέρεται στην απόφαση του υπουργικού. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η αναβάθμιση της διπλωματικής εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδά έχει πολλαπλή σημασία. Από τη μία είναι οι σχέσεις με τη χώρα αυτή, που είναι σημαντική και από την άλλη κρίνεται επιβαλλόμενη η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας, λόγω και των αμφισβητήσεων που υπάρχουν από τουρκικής πλευράς σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του ICAO.

«Δεν θα εμποδίσουν τη λύση οι εγγυήσεις» – Ταλάτ: Εάν υπάρξει πρόοδος στο περιουσιακό θα προχωρήσει η διαδικασία 

ΤΟ πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το περιουσιακό και αν υπάρξει πρόοδος σε αυτό το ζήτημα η διαδικασία θα φτάσει σε σοβαρό θετικό σημείο. Αυτά ανέφερε στο πρακτορείο Ανατολού ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ανέφερε πως η οικονομική κρίση που πέρασαν οι Ε/κ έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αλλαγή της στάσης τους. «Για τους Ε/κ η οικονομική κρίση ήταν ένα σημαντικό μάθημα.

Οι Ε/κ όντας μέλη της ΕΕ έζησαν μια μεγάλη κρίση και είδαν ότι αν λυνόταν το Κυπριακό δεν θα υπήρχε αυτή η κρίση. Ακόμη και αν ξεσπούσε τέτοια κρίση, θα την ξεπερνούσαν πολύ πιο εύκολα», υποστήριξε. Για το περιουσιακό, είπε ότι ακόμη δεν έχει συζητηθεί. «Αν το σχέδιο Ανάν ληφθεί ως βάση, τότε το περιουσιακό θα επιλυθεί με αποζημιώσεις, ανταλλαγές και επιστροφές. Θα υπάρξουν συγκεκριμένα ποσοστά γι’ αυτά. Στις διαπραγματεύσεις θα καθοριστούν τα κριτήρια,» πρόσθεσε. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ο Ταλάτ είπε για τις εγγυήσεις ότι έχουν διεθνή χαρακτήρα και υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπορεί να γίνει αλλαγή μόνο με την έγκριση των εμπλεκόμενων κρατών. «Αφού επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις συμφωνίες εγγυήσεων οι οποίες θα συζητηθούν σε διεθνές συνέδριο», είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ανέφερε ότι οι Τ/κ θέλουν τη συνέχιση των συμφωνιών εγγυήσεων ενώ οι Ε/κ έχουν σοβαρό πρόβλημα ανασφάλειας απέναντι στην Τουρκία. «Ίσως να είναι μια ανασφάλεια που πηγάζει από τη ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 (κατά την έκφρασή του). Αναζητείται μια λύση στην οποία και εκείνοι θα αισθάνονται πιο ασφαλείς. Επομένως όλα αυτά θα αξιολογηθούν και θα υπάρξει τελικό αποτέλεσμα. Εγώ δεν πιστεύω ότι οι συμφωνίες εγγυήσεων είναι ένα ζήτημα που θα εμποδίσει την επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΣΟΛΑΚ

ΤΟ Κίνημα “ύπαρξης” στα κατεχόμενα πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας στο λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών διαμαρτυρόμενο για τις δηλώσεις της λεγόμενης υπουργού Εμινέ Τσολάκ. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι διαμαρτυρόμενοι άφησαν ένα στεφάνι κηδείας έξω από το κτίριο του λεγόμενου υπουργείου και εκ μέρους του κινήματος ο Ατά Ατούν είπε πως οι δηλώσεις της κ. Τσολάκ στις εφημερίδες “Πολίτης” και “Καθημερινή” δεν ταιριάζουν με τη θέση που κατέχει.

Ο κ. Ατούν είπε πως η κ. Τσολάκ πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ψευδοκράτους και των κατοίκων του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και όχι, όπως είπε, να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ε/κ. Είπε επίσης ότι οι Ε/κ παρενοχλούν τους κατοίκους του ψευδοκράτους, κτυπώντας τους, όπως είπε, τις πόρτες των σπιτιών τους και λέγοντας τους ότι αυτό είναι το σπίτι τους.

ΠΡΟΧΩΡΕΙ Η «ΙΣΟΤΗΤΑ ΦΥΛΩΝ»

Η ΤΕΧΝΙΚΗ Επιτροπή για την Ισότητα των Φύλων, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι συναντήθηκε χθες για τρίτη φορά και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε η εργασία της Επιτροπής να δομηθεί σε δύο θεματικές ενότητες: η ενσωμάτωση της αντίληψης και του πλαισίου της ισότητας των φύλων τόσο στην ανάπτυξη της κουλτούρας για την Ειρήνη, όσο και στο συνταγματικό, θεσμικό και νομικό σχεδιασμό.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν οι επικεφαλής Mine Atli και Ξένια Ι. Λοϊζίδου, αναφέρεται ότι “η Τεχνική Επιτροπή εργάστηκε σε θετικό κλίμα και ήδη έχουν καταγραφεί συγκεκριμένες ιδέες και δράσεις για την προώθηση του μηνύματος της Ειρήνης και της Ασφάλειας, οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας και θα υλοποιηθούν”.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΝΕΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ

Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ Επιτροπή στηρίζει το άνοιγμα δυο νέων σημείων διέλευσης της Πράσινης Γραμμής στη Δερύνεια και Λεύκα-Απλίκι και ως περαιτέρω έμπρακτη στήριξη, σημειώνει ότι είναι έτοιμη να συνεισφέρει οικονομικά στο κόστος των έργων για τη διάνοιξη των σημείων διέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβη χθες στην τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 866/2004 του Συμβουλίου που ρυθμίζει τη διέλευση εμπορευμάτων και προσώπων διαμέσου της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο. Με την τροποποίηση αυτή στον κατάλογο των εγκεκριμένων σημείων διέλευσης της Πράσινης Γραμμής προστίθενται τα δυο νέα σημεία διέλευσης στη Δερύνεια και τη Λεύκα-Απλίκι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: