Το Ποτάμι στηρίζει τον Πρωθυπουργό, το ΠΑΣΟΚ ζητά νέο Συμβούλιο Αρχηγών




Μέσα σε τεταμένο κλίμα ανέβηκε στο βήμα της Βουλής των Ελλήνων περίπου 2 ώρες μετά τα μεσάνυχτα για να μιλήσει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, και τα πρώτα λόγια που είπε απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό ήταν «η πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να κατέβει από την έδρα, να πάψει να έχει το προσωπικό της κανάλι και να περιοριστεί στα βουλευτικά της καθήκοντα», προσθέτοντας «απορώ πως την ανέχεστε;».

Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιστολή της κ. Κωνσταντοπούλου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό σχετικά με τον απαράδεκτο, όπως έγραφε, τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν και ψηφίζονται στη Βουλή τα νομοσχέδια των προαπαιτούμενων μέτρων. Και υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού ότι του έκανε «κακή εντύπωση» το ότι στην επιστολή της η Πρόεδρος της Βουλής «κάνει και μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου στον συνταγματολόγο πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Πρέπει να δώσετε μία απάντηση», είπε στον Πρωθυπουργό, και  χαρακτήρισε «προσβλητική» τη συμπεριφορά της.

Πέραν αυτού, ο κ. Θεοδωράκης, όπως και οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι «ο κίνδυνος του Grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι», και πρόσθεσε πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας.

«Εμείς λέμε ότι δεν θα φύγουμε. Οι κερκόπορτες δεν θα ανοίξουν. Η Ελλάδα πρέπει να μείνει και να παλέψει μέσα στην ευρωζώνη. Το μνημόνιο σας θέλει πολλή δουλειά, θέληση και σχέδιο» συμπλήρωσε και εκτίμησε ότι τη χώρα δεν θα τη σώσουν τα μνημόνια αλλά οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλάει στη Βουλή στην συζήτηση για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ: Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλάει στη Βουλή στην συζήτηση για την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ζητεί από τον Τσίπρα νέο Συμβούλιο Αρχηγών

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε το λόγο της στη Βουλή των Ελλήνων λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε λίγο πριν, «προσπαθεί να ξεφύγει από την πραγματικότητα».

Την ώρα που ο κίνδυνος του GREXIT και της εθνικής περιπέτειας δεν έχει περάσει, είπε η κ. Γεννηματά, ο πρωθυπουργός «αντί να αξιοποιήσει θετικά τη μεγάλη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, που για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διαμορφώνεται, επιλέγει: να πατά σε δύο βάρκες, να μην παίρνει σαφή θέση ανάμεσα στη δραχμή και στο ευρώ, να ασχολείται περισσότερο με το εσωτερικό του κόμματός του, και να μεταφέρει τη λογική μνημόνιο-αντιμνημόνιο μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη φορά ο καλός είναι αυτός, ο Μνημονιακός».

Επίσης, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στον εταίρο του κ. Τσίπρα στην κυβέρνησή του, τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), λέγοντας ότι «το δεύτερο λάθος σας κύριε Πρωθυπουργέ είναι ότι χαϊδεύετε και ζεσταίνετε το φίδι του λαϊκισμού και της συνωμοσιολογίας.  Γι’ αυτό και δίπλα σας έχετε τον κ. Καμμένο. Και έτσι το φίδι που χαϊδέψατε γιατί πιστεύατε ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, δαγκώνει κι εσάς κύριε Τσίπρα».

Έπειτα από αυτήν την κριτική, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα των ΑΝΕΛ, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις ολέθριες, όπως τις χαρακτήρισε, επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία από την κυβερνητική πολιτική των τελευταίων μηνών, επισημαίνοντας επιγραμματικά ότι η αγορά «συνεχίζει να υποφέρει, παρά το μερικό “άνοιγμα” των τραπεζών», οι αγρότες «είναι ανάστατοι για τα θέματα της φορολογίας τους που συμφώνησε ο κ. Τσίπρας», ότι «μια αδυσώπητη φόρο-επιδρομή που παρά την προσωρινή της απόσυρση, θα επανέλθει αν δεν υπάρξει το συντομότερο μια σοβαρή επεξεργασία για τεκμηριωμένη αντιπρόταση» και ότι οι επιπτώσεις από τα capital controls είναι πολύ σοβαρές.

Επίσης είπε ότι η πτώση της κατανάλωσης «είναι δραματική και τα προβλήματα στην αγορά και τις επιχειρήσεις θα μας ακολουθούν για καιρό».

Τέλος, η κ. Γεννηματά έθεσε το ερώτημα «πώς προχωράμε από εδώ και στο εξής;», είπε πως πιστεύει ότι επιβάλλεται το ταχύτερο να ξεκινήσει ο διάλογος αυτός με ένα νέο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εμείς είμαστε έτοιμοι, είπε, και θα πάμε με τις προτάσεις μας, όπως για όσο χρονικό διάστημα, η χώρα δεν έχει διασφαλίσει τη σταθερή πορεία εξόδου από την κρίση μέσα στο Ευρώ και στην Ευρώπη, δεν πρέπει να αντιμετωπίσει την προοπτική εκλογών.

Ανέφερε ακόμα ότι η Κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και να εφαρμόσει με συνέπεια τις υποχρεώσεις που η ίδια ανέλαβε και θα πρέπει να επανεξετασθούν τα σημεία της Συμφωνίας που επιφέρουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη βιώσιμη ανάπτυξή της.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: