Το παζλ για συμφωνία έχει ακόμη πολλά κενά: Τι συζητούνται στις διαπραγματεύσεις




ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Μια πρώτη ενημέρωση για το τι συζητούνται στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έκανε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας πως στα θέματα της διακυβέρνησης έγιναν βήματα, ο δρόμος ωστόσο προς τη συμφωνία είναι ακόμη μακρύς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τη ενημέρωση του Προέδρου προκύπτουν διάφορα ζητήματα, έχει διευκρινιστεί ωστόσο ότι όλα είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει κατάληξη. Είναι προφανές πως οι συζητήσεις στηρίζονται στις γνωστές συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ, τις οποίες προσπαθούν οι διαπραγματευτές να συνδέσουν με την κοινή διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Η προεδρική ενημέρωση κωδικοποιείται ως εξής:

Πρώτο, υπάρχει αλλαγή του κλίματος που είναι σαφώς πιο θετικό. Η σύγκριση ( Ακιντζϊ) με τον Έρογλου καταθλιπτική σε βάρος του τέως κατοχικού ηγέτη.

Δεύτερο, ο Μουσταφά Ακιντζί λέγει ξεκάθαρα η ομοσπονδία θα προκύψει από τις δυο κοινότητες και όχι δυο κυρίαρχες οντότητες.

Τρίτο, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα είναι άψογος σε θέματα που αφορούν το κοινοτικό κεκτημένο.

Τέταρτο, η ΔΔΟ, όπως αναφέρθηκε, κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες. Οι Τ/Κ θέλουν και επιμένουν ότι θα πρέπει «να διοικούν την περιοχή τους». Σε κοινοτική βάση θα πρέπει, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, να ορίζεται η εσωτερική ιθαγένεια. Οι Τ/Κ θέλουν «να καθορίσουν τα του οίκου τους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Πέμπτο, οι συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ προσαρμόστηκαν με το κοινό ανακοινωθέν.

Έκτο, για την Προεδρία οι θέσεις καταγράφονται ως εξής: Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναφέρει πως θα πρέπει να είναι Ε/Κ Πρόεδρος, Τ/Κ αντιπρόεδρος. Οι Τούρκοι υποστηρίζουν εκ περιτροπής. Η ε/κ πλευρά έχει θέσει προτάσεις για σταθμισμένη ψήφο στη βάση των αποφάσεων του 1989. Στο σημείο αυτό ο τέως Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστόφιας υπέδειξε πως αυτή η πρόταση την έχει ο ίδιος καταθέσει στις συνομιλίες του με τον κ. Ταλάτ.

Έβδομο, στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο με 4 Ε/Κ δικαστές και 4 Τ/Κ. Σε περίπτωση αδιεξόδου, το ΔΕΚ ( Δικαστήριο της Ε.Ε.) θα κληρώνει ένα μεταξύ τριών και θα τον στέλνει στην Κύπρο για να βρεθεί διέξοδος. Αυτός ο ένας δεν θα είναι Ε/Κ, Τ/Κ, Έλληνας, Τούρκος ή ‘Άγγλος.

Όγδοο, συζητείται ο χρόνος μεταβατική περιόδου.

Ένατο, στο περιουσιακό φαίνεται να υπάρχει αναγνώριση του ιδιοκτήτη. Γίνεται, όμως, συζήτηση για το χρήστη και για ενδεχόμενες θεραπείες, όπως, η επανεγκατάσταση, μερική επανεγκατάσταση ( εάν κτίστηκε για παράδειγμα νοσοκομείο και έμεινε μικρό μέρος από την περιουσία και δεν αξιοποιήθηκε να μπορεί να επιστραφεί)., εναλλακτική κατοικία, με διαβάθμιση πολιτικών δικαιωμάτων, ανταλλαγή, αποζημίωση. Θα υπάρχει επιτροπή περιουσιών με ίση συμμετοχή υπό την Προεδρία ξένου. Σημειώνεται πως όρος «χρήστης», έχει διάφορές υποκατηγορίες.

Δέκατο, οι Τ/Κ θέλουν να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες με βάση τις αρμοδιότητες του συνιστώντος κρατιδίου. Η ε/κ πλευρά αναφέρει πως τούτο μπορεί γίνει για συμφωνίες εμπορικές, αθλητικές, για την παιδεία, θρησκεία, αλλά πάντα με επικύρωση από την κεντρική κυβέρνηση.

Εντέκατο, για τη Δημόσια υπηρεσία και γενικά υπηρεσίες, η ε/κ πλευρά υποστηρίζει αναλογία 7-3.

Δωδέκατο, σε σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα, οι Τ/Κ θέλουν να μην αλλάζουν οι ισορροπίες και ο έλεγχος στο κρατίδιο τους.

Περαιτέρω, όπως αναφέρθηκε, εκκρεμούν τα κριτήρια για την παροχή ιθαγένειας. Έχει, ως φαίνεται, συμφωνηθεί όπως δοθεί βοήθεια προς τους Τ/Κ για εναρμόνιση με το κεκτημένο και προετοιμασία τους για μετά τη λύση. Ακόμη φαίνεται να συζητείται για μια Κεντρική Τράπεζα. Η συζήτηση στο εδαφικό διεξάγεται μόνο στη βάση κριτηρίων και όχι χαρτών ή ποσοστών.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: