Ο Λιου προτείνει συμβιβασμό: Μέτρα ο Αλέξης, αναδιάρθρωση χρέους οι Ευρωπαίοι




Θα ήταν γεωπολιτικό λάθος αν επιτρεπόταν χρηματοπιστωτική και οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας, είπε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου, μιλώντας χθες στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον.

Σε δραματικούς τόνους κι επιρρίπτοντας σαφώς ευθύνες σ’ όλες τις πλευρές,  είπε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ευρωπαίους επίσημους και συζητούν την ελληνική κρίση χρέους, η οποία απειλή την Ελλάδα με έξοδο από την Ευρωζώνη και αυξημένη σκληρότητα για τον ελληνικό λαό.

Παρότι – όπως είπε – υπάρχουν πολλοί Ευρωπαίοι συνομιλητές του που επιθυμούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο κ. Λιού υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι, αν η κατάσταση οδηγηθεί σε ολοκληρωτική κατάρρευση στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι κίνδυνοι μετάδοσης είναι σαφώς μικρότεροι από το 2010 και 2012. «Το άγνωστο αποτελεί κίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία. Νομίζω είναι γεωπολιτικά σφάλμα», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Τζαζκ ήταν σαφής πως η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γιατί δεν είναι βιώσιμο, υπενθυμίζοντας ότι το είπε και την περασμένη εβδομάδα, αλλά κι άλλες φορές στο παρελθόν, το ΔΝΤ. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αυτά που πρέπει να κάνει, αλλά κι η Ευρώπη την αναδιάρθρωση, Είπε πως κανένας Ελληνας πρωθυπουργός δεν μπορεί να «πουλήσει»  το πακέτο στη χώρα του χωρίς αναδιάρθρωση, αλλά ούτε κι οι Ευρωπαίοι ηγέτες στα κοινοβούλιά τους χωρίς όρους και μέτρα.

Αφήνοντας αιχμές προς όλους, είπε δύο φορές στην ομιλία τους πως η χώρα πήγε σε δημοψήφισμα για μια διαφορά 500 εκατομμυρίων.

«Δεν παίρνεις ρίσκο για μισό δισεκατομμύριο», συμπλήρωσε.

Το καλό σενάριο που πρότεινε, καθώς το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ήταν «τις επόμενες μέρες τα μέρη να έρθουν μαζί για να χτίσουν αρκετή εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν, έτσι ώστε η Ευρώπη θα αναδιαρθρώσει το χρέος κατά τρόπο που να είναι πιο βιώσιμο,” σημείωσε.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: