Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ Μάλτας: Μη έγκυρο» το δημοψήφισμα στην Ελλάδα




Την έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον Σικλούνα, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος σχετικά με μία πρόταση που δεν είναι έγκυρη.

Μάλιστα, εξαιτίας αυτού, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, σταματούν οι συνομιλίες στο Eurogroup για την Ελλάδα.

Θεσμοί: Ανεδαφικές και ανειλικρινείς οι ελληνικές προτάσεις

Η επιστολή Τσίπρα περιλαμβάνει στοιχεία που οι υπουργοί της Ευρωζώνης πολύ δύσκολα θα αποδεχθούν, έγραψε μόλις το Reuters σχολιάζοντας την προσπάθεια του πρωθυπουργού να έρθει σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους στο «και πέντε».

Κύκλοι των θεσμών αναρωτιούνται αν ακολουθεί παρελκυστική πολιτική ο κ. Τσίπρας. Εις ό,τι αφορά τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς, που τώρα λέει ότι αποδέχεται το πλαίσιο που είχε διαμορφωθεί από τους πιστωτές, εκπρόσωποι των θεσμών λένε ότι θα τις εξετάσουν.

Οι θεσμοί τονίζουν ωστόσο ότι οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα είναι ανεδαφικές, δεδομένου του νέου δημοσιονομικού κενού που έχει δημιουργήσει το bank run, η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων και γενικώς η αναγγελία του δημοψηφίσματος.

Διερωτώνται δε κατά πόσο είναι ειλικρινής η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού την στιγμή που η Αθήνα έχει γεμίσει με αφίσες «υπέρ του όχι».

Μήπως ο κ.Τσίπρας παίζει ακόμη παιγνίδια ή θα γυρίσει να πει τώρα «ναι» συνεχίζουν εκπρόσωποι των θεσμών παρατηρώντας ότι αν μη τι άλλο η κίνηση Τσίπρα να καταθέσει πρόταση με την οποία υποτίθεται ότι αναζητά συμβιβασμό είναι ασυνεπής με την επιμονή του να τάσσεται υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ενδεικτικές της στάσης της ελληνικής πλευράς είναι οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την Τρίτη,  μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα, λόγω της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης.

— Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφάσισαν την Τετάρτη να περιμένουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα πριν κάνουν οποιαδήποτε νέα συζήτηση περί ενός νέου προγράμματος στήριξης, ανέφερε ο Πέτερ Κάζιμιρ, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup για την Ελλάδα, που διήρκεσε περίπου μία ώρα.

“Το Eurogroup αποφάσισε ομόφωνα να περιμένει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν από τη συνέχιση των συζητήσεων”, έγραψε ο Κάζιμιρ στο λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. “Δεν πρέπει να βάλουμε το κάρο μπροστά από τα βόδια”, πρόσθεσε σε δεύτερη ανάρτησή του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Το Eurogroup για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ με ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Σλοβακίας Πέτερ Κάζιμιρ, το συμβούλιο αποφάσισε να αναμείνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος πριν υπάρξει νέα συζήτηση σχετικά με την ελληνική κρίση.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Ο Γερούν δεν βλέπει παρά “λιγοστές πιθανότητες” προόδου στο Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών της ευρωζώνης θα συζητήσουν σχετικά με την πρόταση η οποία εστάλη από την κυβέρνηση της Ελλάδας.

Εκρινε όμως ότι υπάρχει “μικρή πιθανότητα” να σημειωθεί πρόοδος μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Θα συζητήσουμε σχετικά με τις προτάσεις, αλλά με αυτή την τελευταία ομιλία (του κ. Τσίπρα) βλέπω λιγοστές πιθανότητες προόδου”, ανέφερε ο Ντάισελμπλουμ σε δημοσιογράφους.

— «Βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τους Έλληνες» δήλωσε λακωνικά ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Μόντι.

Φανερά εκνευρισμένος, αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλες ερωτήσεις για την Ελλάδα, λέγοντας λέγονταςότι «αν είχα την πρόθεση να κάνω συνέντευξη Τύπου για την Ελλάδα, θα το είχα ανακοινώσει».

Από την πλευρά του, ο κ. Μόντι δήλωσε: «Xρειάζεται επιτάχυνση προς τα μπροστά, όχι καθυστέρηση. Η Ευρώπη υποφέρει από μία τάση. Αν οι ηγέτες δεν ακολουθούνται, αλλά ακολουθούν δημοσκοπήσεις για παράδειγμα, αυτό που θα υποφέρει θα είναι η ολοκλήρωση»

Μπ.Γ., ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: