Μία μέρα γεμάτη Ελλάδα η Λαγκάρντ… Γιατί δεν πήγε στις Βρυξέλλες;




Δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup και τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με ενημερωμένη πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην Ουάσιγκτον θα παραμείνει και ο διευθυντής Ευρώπης Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο θα παρακολουθήσει τηλεφωνικά το Euro-working Group και Eurogroup.

Δεν είναι γνωστό αν η μη παρουσία της στις Βρυξέλλες σχετίζεται με πολιτικούς λόγους – καθώς το ΔΝΤ βρέθηκε στο μέσο αντιπαράθεσης μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – ή σχετίζεται με την ομιλία της κ. Λαγκάρντ την Τετάρτη στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Χθες είχε μια μέρα γεμάτη Ελλάδα από το πρωί, όπου με γραπτή δήλωση πριν την έναρξη της συνεδρίασης του ΔΣ του «Ταμείου», είπε πως το ΔΝΤ κατέγραψε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα αν μας ζητηθεί να το πράξουμε, ανέφερε η ίδια πηγή.

Στη διάρκεια της ημέρας η κ. Λαγκάρντ είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, «συζήτησαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα».

Σημείωσε ακόμη ότι «η γενική διευθύντρια εξήγησε την αδυναμία του Ταμείου να αποδεσμεύσει πόρους, λόγω της πολιτικής για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά προσέφερε παροχή τεχνικής βοήθειας όπου ζητηθεί από τις ελληνικές Αρχές».

Παραμένει ασαφές γιατί χρειάστηκε η κ. Λαγκάρντ να εξηγήσει πως δεν μπορούν να αποδεσμευθούν πόροι, κάτι που δεν έγινε πάνω από ένα χρόνο.

Στη διάρκεια της ημέρας είχε συνομιλία με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ «συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα και τις πιθανές επιπτώσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας».

Η συνεδρίαση για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε τελικά το απόγευμα και ξεκίνησε με ενημέρωση της κ. Λαγκάρντ για τη συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ στο Παρίσι. Επίσης για τη συνομιλία της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είπε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ αναμένουν ελληνικές προτάσεις, αλλά δεν μπορεί η ίδια να εκτιμήσει αν και πότε θα αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος είπε ότι είναι επιθυμία του να συζητήσουν τα δύο μέρη και να καταλήξουν σε συμπέρασμα και σε αποτέλεσμα. Μίλησε και για το χρέος.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και τη συμφωνία τους που διατυπώθηκε σε κοινό ανακοινωθέν και αναφέρθηκε στο ζήτημα του χρέους.  Δεν έγινε γνωστό τι θα γίνει με το ζήτημα της παράτασης της ληξιπρόθεσμης δόσης του ΔΝΤ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΖΟΥΠΑΝΙΩΤΗΣ, ΚΥΠΕ-CNA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: