Σε συμφωνία κατέληξαν η Ελλάδα και οι εταίροι της μετά από κοπιώδεις διαπραγματεύσεις 17 ωρών στις Βρυξέλλες, μια συμφωνία την οποία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ. “Εχουμε “a-greek-ment” , ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ζαν-Κλόντ Γιουνκέρ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, εισάγοντας και έναν τρίτο νεολογισμό μετά το “grexit” και το “grexident”. Στις πρώτες τους αντιδράσεις οι πρωταγωνιστές των διαπραγματεύσεων από την πλευρά των δανειστών προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία, ήταν επίπονη, χρειάστηκε χρόνος, αλλά τα καταφέραμε», ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ύστερα από τη μαραθώνια διαβούλευση σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στις Βρυξέλλες, για το θέμα της Ελλάδας.

Κατά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ένα από τα κομβικά ζητήματα ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, αλλά και η εργασία που έπρεπε να γίνει σε πολλά επιμέρους θέματα. «Έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το ταμείο που θα στηρίξει την ελληνική προσπάθεια. Στο ταμείο αυτό, όπως είπε ο Γιούνκερ, θα γίνει μεταφορά περιουσιακών στοιχείων, ρευστοποίηση αυτών των περιουσιακών στοιχείων από ιδιωτικοποιήσεις ή διαχείριση κεφαλαίων και τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν κατά 50% για επενδύσεις στην Ελλάδα και κατά 50% για την αποπληρωμή του χρέους και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

Όπως άλλωστε μεταδίδει για το ΑΠΕ από τις Βρυξέλλες ο Μ. Σπινθουράκης, την ικανοποίηση τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο θέμα της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθείτε στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιούνκερ ανέφερε ότι τώρα είναι δυνατή η εφαρμογή ενός προγράμματος ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με κονδύλια ύψους 35 δις ευρώ.

Αναφερόμενοι στο ταμείο που θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων ανέφεραν ότι θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα και θα είναι ύψους 50 δις ευρώ. Τα μισά εξ αυτών θα κατευθυνθούν προς την απόσβεση των δανείων ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν κατά το ήμισυ για αναπτυξιακά έργα και κατά το ήμισυ για την ανακεφαλαίωση των ελληνικών τραπεζών.

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες ανέφεραν πως το ζήτημα του χρέους θα εξεταστεί στο μέλλον, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε πως είναι βέβαιος άτι οι σημερινές αποφάσεις θα εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: