Κύπρος: Τα ηνία της ΚΥΠ στο διπλωμάτη Κυριάκο Κούρο




ΛΕΥΚΩΣΙΑ.- Ο διπλωμάτης Κυριάκος Κούρος θα αναλάβει Προϊστάμενος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) στη θέση του Ανδρέα Πενταρά που έχει πρόσφατα παραιτηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η απόφαση οριστικοποιήθηκε χθες που «πέρασε» από το υπουργικό συμβούλιο, είχε ωστόσο συζητηθεί τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και στενών του συνεργατών. Ο Κυριάκος Κούρος, ο οποίος είναι στο διπλωμάτης από το 1996, αναμένεται να αναλάβει και τη νέα θέση που θα δημιουργηθεί, αυτή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.

Ο κ. Κούρος, που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις στην ιεραρχία του ΥΠΕΞ και ως πρέσβης σε διάφορες πρωτεύουσες, είναι διπλωματούχος της νομικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στη δημοσιογραφία και διδακτορικό στα ΜΜΕ (Media Law). Εργάστηκε πριν να ενταχθεί στο διπλωματικό σώμα στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως δημοσιογράφος.

Ο Κυριάκος Κούρος είναι γιος του Παντελή Κούρου, ο οποίος διετέλεσε Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω επί Γλαύκου Κληρίδη.

Η επιλογή διπλωμάτη δεν γίνεται για πρώτη φορά (επί Τάσσου Παπαδόπουλου, ο πρέσβης Τάσος Τζιωνής ήταν Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου και προϊστάμενος της ΚΥΠ) και συνδέεται με μια διαφορετική προσέγγιση στο πεδίο των πληροφοριών ενόψει και της ψήφισης νομοσχεδίου για τη δομή και λειτουργία της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, το Σεπτέμβριο από τη Βουλή.

Με την παραίτηση του Ανδρέα Πενταρά, ο οποίος ήταν πρώην αξιωματικός του στρατού και ενόψει και της νέας νομοθεσίας αναμένεται να γίνουν αλλαγές στην ΚΥΠ, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας αλλά και στο προσωπικό.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: