Και σημασία στις αρχές της Ε.Ε. και διζωνική: «Πάντρεμα» αξιών της Ένωσης με την διζωνική!




 

Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι αρχές και οι αξίες στις οποίες βασίζεται η Ε.Ε. θα ενσωματωθούν σε μια συμφωνία, ωστόσο αυτό θα πρέπει να σέβεται  το διζωνικό και δικοινοτικό χαρακτήρα της λύσης.

Αυτό είναι το καινούργιο στοιχείο, το οποίο προέκυψε από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, η οποία κράτησε στο σύνολό της έξι περίπου ώρες ( 2 ώρες κατ΄ιδίαν, 2,5 στην παρουσία διαπραγματευτών και Άιντα και το υπόλοιπο μαζί με τις ομάδες). Στη συνάντηση συζητήθηκε το θέμα της Ε.Ε. καθώς και το κεφάλαιο της οικονομίας στη βάση δυο αξόνων. Πρώτο, τη χρηματοδότηση της λύσης και δεύτερο τη βιωσιμότητα του κράτους.

Το γεγονός ότι δίνεται βάρος στην ευρωπαϊκή εμπλοκή τούτο οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα ευνοεί τούτο ενώ ταυτόχρονα είναι φανερό ότι το επιδιώκουν και οι Βρυξέλλες. Πέρα της αναφοράς στο θέμα της εναρμόνισης των αρχών της Ε.Ε. με τη διζωνική, στο κοινό ανακοινωθέν, που ανέγνωσε ο κ. Άιντα, γίνεται αναφορά και στην προετοιμασία της τ/κ πλευράς για ενσωμάτωση στην Ένωση. Με αναφορά στην πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας για θέματα Ε.Ε. προχθές, τονίστηκε ότι «οι ηγέτες καλωσόρισαν τη δέσμευση της Ένωσης να βοηθήσει για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης και να προετοιμαστεί για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε όλο το νησί». Στο πλαίσιο αυτό, υποδείχθηκε, η επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Κύπρο( 15-18 Ιουλίου), θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για να υπογραμμίσει περαιτέρω την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Ουσιαστικά παρέχεται υποστήριξη αυτού που γίνεται ήδη και αφορά την εναρμόνιση του κατοχικού καθεστώτος με το κοινοτικό κεκτημένο. Είναι δε σαφές πως τα θέματα της Ε.Ε. δεν συζητούνται αποκλειστικά στο κεφάλαιο που φέρει το όνομά της αλλά σε όλες τις πτυχές.

Η πολύωρη χθεσινή συνάντηση, εγκαινίασε και τις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Αναστασιάδης και Ακιντζί δεν περιορίστηκα στα τρία κεφάλαια που είναι υπό συζήτηση, δηλαδή διακυβέρνηση, περιουσιακό και κριτήρια για εδαφικό. Σε ότι αφορά το θέμα της οικονομίας, σημειώνεται πως στο σημερινό παγκόσμιο οικονομικό κλίμα είναι σημαντικό μια λειτουργική, ομόσπονδη Κύπρος να είναι οικονομικά βιώσιμη και προσηλωμένη στην αξιοποίηση των οικονομικών ευκαιριών, που θα υπάρξουν ως αποτέλεσμα της επίτευξης οριστικής διευθέτησης. Αυτό, όπως σημειώνεται, θα γίνει σε στενή συνεργασία με τα αρμόδια διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις 27 Ιουλίου 2015. Η χθεσινή ήταν η έκτη τους συνάντηση από την 15η Μαΐου που άρχισε η διαδικασία. Παράλληλα με τις συναντήσεις των διαπραγματευτών, οι ομάδες εργασίας για το περιουσιακό και για θέματα ΕΕ συναντώνται σε «αυξανόμενη συχνότητα, σημειώνοντας πρόοδο σε ορισμένα βασικά ζητήματα».

«Εντυπωσιακή ταχύτητα της διαδικασίας»

ΜΕ μια αρκετά εντυπωσιακή ταχύτητα προχωρεί η διαδικασία για τη λύση του Κυπριακού δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα μετά τη εξάωρη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί. Αυτή η ταχύτητα στις συνομιλίες, όπως εξήγησε, οφείλεται στους δύο ηγέτες.

Οι πλευρές δεν συζητούν μόνο εποικοδομητικά η μια με την άλλη αλλά παράλληλα εστιάζουν τις συζητήσεις τους στην επίτευξη ουσιαστικής και καθημερινής προόδου σε βασικά θέματα, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην κοινή εκδήλωση που φιλοξένησαν τα Εμπορικά Επιμελητήρια, είπε πως θέλει να συστήσει «σε αυτούς που δεν ήταν εκεί, που δεν έχουν διαβάσει τις δηλώσεις, να τις διαβάσουν προσεκτικά γιατί είναι δύο ισχυρές δηλώσεις ενός οράματος, και είναι εξαιρετικά συμβατές. Και οι δυο τους μιλούν για το μέλλον της ενωμένης Κύπρου και τις οικονομικές ευκαιρίες που θα υπάρξουν». Ανέφερε πως την μεθεπόμενη βδομάδα θα συναντηθεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να τους ενημερώσει για τη διαπραγματευτική διαδικασία.

 

 

 

Διασφάλιση δικαιωμάτων χωρίς «μόλυνση» συνιστώντων

Πρόεδρος: Δεν θα υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις

ΒΑΣΙΚΗ επιδίωξη είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας. Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά την επιστροφή του στο προεδρικό από το χώρο που διεξάγονται οι συνομιλίες. Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η διασύνδεση μεταξύ μιας ευρωπαϊκής λύσης και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «γιατί να σας εκπλήσσει; Αυτό, το οποίο επιδιώκεται είναι η διασφάλιση, μέσα από τους κανόνες της ΕΕ, αυτού που έχει συμφωνηθεί της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και της πολιτικής ισότητας. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάτι που αποκλείει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αντίθετα, όπως έχει επισημανθεί, εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί. Παραδείγματος χάρη,  πολιτική ισότητα είναι κάτι που υπάρχει σε όλα τα ομοσπονδιακά καθεστώτα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν – διασφαλίζοντας τις τέσσερεις ελευθερίες (ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη διακίνηση και ούτω καθεξής), ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα – να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση , αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση. Συνεπώς, υπάρχουν οι τρόποι και οι μέθοδοι, χωρίς να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις, για να διασφαλιστεί αυτό το φαινόμενο». Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι μετά και τη σημερινή συνάντηση του με τον κ. Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση εφ’ όλης της ύλης δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα αισιόδοξος. Όμως, οφείλω να πω πως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος».

 

«Η Ε.Ε. δεν πρόκειται θα

αντικαταστήσει τον ΟΗΕ»

Δεν θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο λέγει ο Ακιντζί

 

Κοινή συνάντηση υπό τον Γιούνκερ

 

Ο ΜΟΥΣΤΑΦΑ Ακιντζί έσπευσε να ξεκαθαρίσει,  επιστρέφοντας στα κατεχόμενα από τη χθεσινή συνάντηση, το αυτονόητο. Δηλαδή ότι η διαδικασία των συνομιλιών είναι και θα παραμείνει υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών. Και η διευκρίνιση τούτη έγινε λόγω της μεγάλης έμφασης που δόθηκε στην εμπλοκή της Ε.Ε. Ο Μουσταφά Ακιντζί, ανέφερε ότι η ΕΕ είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία αυτή.
Η  συνάντηση, είπε, ήταν μακρά επειδή ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στα κύρια θέματα, προσθέτοντας ότι δεν λήφθηκαν οποιεσδήποτε αποφάσεις για ΜΟΕ. Ανέφερε ότι οι τεχνικές επιτροπές συνεχίζουν την εργασία τους σε ό,τι αφορά τα ΜΟΕ και όταν ολοκληρώνεται η εργασία αυτή, τα ΜΟΕ θα εφαρμόζονται.
Σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική λύση του Κυπριακού ήταν έντονες και η διαδικασία συνεχίζεται.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι είχε χρήσιμες επαφές κατά τις οποίες επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας των Τ/κ για την ΕΕ, αφού, όπως είπε, η τ/κ κοινότητα θα καταστεί μέρος της ΕΕ στο μέλλον.
Ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο ηγετών με τον κ. Γιούνκερ.
«Η ΕΕ επιδεικνύει ένα αυξημένο ενδιαφέρον και αυτό μας ικανοποιεί. Τονίζω ωστόσο ότι η διαδικασία των συνομιλιών ανήκει στα ΗΕ και θα συνεχίσει να ανήκει στα ΗΕ. Η ΕΕ σίγουρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που θα συμβάλει στη διαδικασία,» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι η ΕΕ δεν αντικαθιστά τα ΗΕ ούτε ο ρόλος των ΗΕ έχει μειωθεί, ούτε ο ρόλος της ΕΕ είναι αναβαθμισμένος. Αυτό είναι εκτός συζήτησης, πρόσθεσε ο κ. Ακιντζί.
«Επιθυμούμε οι διαπραγματεύσεις να παραμείνουν υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών και να συνεχίσουν μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα,» είπε, προσθέτοντας ότι οι δύο κοινότητες θα έχουν τον τελικό λόγο και εργάζονται για τη λύση όσο το δυνατό πιο σύντομα.
Ανέφερε ακόμα ότι η οικονομική πτυχή του Κυπριακού προωθείται, κάτι που χαρακτήρισε ως “καλό”, σημειώνοντας ότι η λύση θα έχει κόστος.
«Το κόστος της διαίρεσης είναι πιο μεγάλο παρά το κόστος της λύσης και θα υπάρξει ανάγκη για βοήθεια από διεθνείς παράγοντες,» κατέληξε στις δηλώσεις του.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: