Fitch: Η επικράτηση του ‘όχι’ αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ




Η επικράτηση του “Όχι” στο δημοψήφισμα στην Ελλάδα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μιας άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζει ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch Ratings, σημειώνοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα περιλαμβάνει παράλληλα και την έκδοση πιστοποιητικών IOUs από την ελληνική Κυβέρνηση για καταβολή μισθών και συντάξεων.

Μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους επίσημους πιστωτές της παραμένει πιθανή, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος και ο κίνδυνος λάθους πολιτικής ή οι δύο πλευρές να μην μπορέσουν απλά να καταλήξουν σε συμφωνία, είναι υψηλός, επισημαίνει ο Fitch σε άποψη που εξέδωσε τη Δευτέρα με τίτλο το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος γέρνει περισσότερο προς μια έξοδο από το ευρώ.

Η παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον οίκο, καταδεικνύει την επιθυμία της ελληνικής Κυβέρνησης να διαπραγματευτεί και πάλι με τους επίσημους πιστωτές της, από τους οποίους μια ισχυρή δέσμευση για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να είναι προ του φάσματος μετά τη λήξη του προγράμματος EFSF την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά αν υποθέσουμε ότι επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πιστωτές είναι απίθανο να προβούν σε μεγάλες παραχωρήσεις, προσθέτει.

Οι προτάσεις τους, συνεχίζει, μπορεί να εξακολουθούν να θεωρούνται απαράδεκτες στην ελληνική Κυβέρνηση, η οποία παίρνει θάρρος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν επίσημοι όροι για έξοδο μιας χώρας από την Ευρωζώνη, ο Fitch σημειώνει ότι ως αποτέλεσμα αυτού η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει σειρά έκτακτων μέτρων.

Για παράδειγμα, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι η ελληνική Κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να εκδώσει πιστοποιητικά IOUs αντί να πληρώσει σε μετρητά τις συντάξεις και τους μισθούς, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα παράλληλο νόμισμα.

Μια μη προγραμματισμένη διαδικασία αντίδρασης δεν θα μπορούσε να είναι “ομαλή” και θα προκαλούσε σοβαρή ζημιά στην οικονομία της Ελλάδας, καταλήγει ο Fitch.

(Κυπριακό Πρακτορείο – ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΧΡ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: