Διεργασίες στον ΟΗΕ για το ψήφισμα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ




Χωρίς εκπλήξεις αυτή τη φορά είναι το προσχέδιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που παρουσίασε στα υπόλοιπα μόνιμα μέλη η Βρετανία.

Το Σ.Α. πρόκειται να υιοθετήσει το ψήφισμα στις 29 Ιουλίου, ενώ την επόμενη Τετάρτη τα μέλη του θα ενημερωθούν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε και την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ, Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Χθες με τα μέλη του Σ.Α. συναντήθηκαν οι αντιπρόσωποι των χωρών που συνεισφέρουν με δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Το προσχέδιο ψηφίσματος εγγυάται αυτή τη φορά μία ήρεμη διαδικασία, μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού κειμένου από τα πέντε μόνιμα μέλη, πιθανότητα μέχρι την προσεχή Τετάρτη.

Στο διατακτικό τμήμα του σχεδίου ψηφίσματος, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, επαναλαμβάνονται τα στοιχεία του τελευταίου ψηφίσματος, με εξαίρεση την πρώτη παράγραφο, όπου καλωσορίζεται η επανάληψη των διαπραγματεύσεων και η συνεχιζόμενη προσήλωση των ηγετών και των διαπραγματευτών να καταλήξουν σε συνολική και διαρκή συμφωνία. Και τους ενθαρρύνει να αδράξουν την ευκαιρία με αποφασιστικότητα για να υπάρξει μία περιεκτική λύση.

Στο προοίμιο, τα νέα στοιχεία του προσχεδίου σε σχέση με το προηγούμενο ψήφισμα είναι το καλωσόρισμα της επανάληψης των συνομιλιών και της θετικής δυναμικής των διαπραγματεύσεων, καθώς και η δέσμευση των ηγετών για συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Εγκωμιάζει το ρόλο του ειδικού συμβούλου του ΓΓ ΟΗΕ κ. Έιντε και σημειώνει την πρόθεσή του ΓΓ να υποβάλει χωριστή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες.

Υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η διεθνής κοινότητα για να εμπλακούν πλήρως όλα να ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, καθώς και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν για τις δύο κοινότητες από τη λύση του Κυπριακού.
(ΚΥΠΕ/ΑΖ/ΜΜ)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: