Βαρουφάκης στον ΑΝΤ1: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία




«Δεν υπάρχει λόγος να μην συμφωνήσουμε στο Eurogroup», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισημαίνοντας, πάντως, ότι είναι η σειρά των θεσμών όχι μόνο να συναντήσουν την ελληνική πλευρά στο σημείο που αυτή έχει φτάσει, αλλά και να δώσουν μια λύση στο χρηματοδοτικό κενό, παρόμοια με αυτή που έχει προτείνει η χώρα.

Προκειμένου, όπως είπε, «να μπορεί ένας επενδυτής, που θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα να πει “δεν έχω να ξαναφοβηθώ ότι σε κάποιους μήνες θα έχουμε άλλη μία διαπραγμάτευση και πάλι οι εφημερίδες με τίτλους περί Grexit να δημιουργούν πρόβλημα αβεβαιότητας για την επένδυσή μου”. Εάν δεν μπορούμε να το προσφέρουμε αυτό σε έναν επενδυτή, στον πολίτη, στον λαό μας, τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να προσποιηθούμε ότι φέραμε συμφωνία που λήγει το πρόβλημα». Πρόσθεσε δε εμφατικά ότι «έχουμε καθήκον (σ.σ. Ελλάδα και θεσμοί) να βρούμε τη λύση αύριο».

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1, ο υπουργός επέρριψε ευθύνες στους θεσμούς για την καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δυστυχώς, κάθε φορά που εμείς κάνουμε μία μεγάλη υποχώρηση και πλησιάζουμε, όχι στα μισά του δρόμου, αλλά στα 3/4 και στα 4/5, και μόνο ως ένδειξη καλής θέλησης για τη συμφωνία, οι θεσμοί κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Σκληραίνουν τη στάση τους και έχουν φτάσει σε σημείο να ζητούν πράγματα που ζητά κάποιος μόνο αν δεν θέλει συμφωνία. Εμείς κάναμε και ένα βήμα ακόμη να πάμε προς εκείνους και μετά εκείνοι έκαναν τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα βήματα πίσω».

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση για πεντάμηνη χρηματοδότηση με 15,5 δισ. ευρώ, απάντησε ότι το ποσό δεν είναι 15,5 δισ. ευρώ, διότι σε αυτά οι θεσμοί υπολογίζουν και τα 3,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, το οποίο έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι εάν δεν μπορεί να κρίνει έως τον Οκτώβριο ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο, δεν μπορεί, βάσει του καταστατικού του, να διαθέσει αυτά τα χρήματα. ‘Αρα, το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθεί από το συνολικό.

Στην ερώτηση εάν τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα είναι υφεσιακά, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «ο τελευταίος που θα το αρνηθεί είμαι εγώ». Επισήμανε, όμως, ότι οι θεσμοί έθεσαν το δίλημμα είτε μειώσεις μισθών- συντάξεων είτε αυξήσεις φόρων. Και αυτό που προσπάθησε να κάνει η κυβέρνηση, ήταν να στρέψει αυτή τη λιτότητα προς τους έχοντες και όχι στους μη έχοντες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, ένας λόγος για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις είναι η επιμονή της άλλης πλευράς να δεχθεί η χώρα ένα μέγεθος λιτότητας, το οποίο είναι πολύ κακό για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για συνεχείς αλλαγές επί τα χείρω στη στάση των θεσμών και των εταίρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χθες συνέβη το εξής καταπληκτικό: είχαμε μία “υπαναχώρηση” των θεσμών σε ακόμη πιο σκληρές θέσεις. Παράδειγμα, δεν επέμεναν προηγουμένως στο να πάνε τα ξενοδοχεία στο 23%, χθες, προχθές έγινε και αυτό και παράλληλα 5- 6 χώρες, υπουργοί Οικονομικών, δήλωσαν ευθαρσώς στο Eurogroup ότι αυτό το πακέτο των θεσμών παραείναι ελαστικό για την Ελλάδα, ότι απέχει πολύ από το Μνημόνιο και εκείνοι δεν έχουν λαϊκή εντολή να το περάσουν από τη Βουλή τους και αρνούνται να το περάσουν».

Ανέφερε ότι «αυτό το πακέτο που μας παρουσιάζουν, προσωπικά και νομίζω ότι αυτό ισχύει για όλη την κυβέρνηση και προφανώς για τον κύριο πρωθυπουργό, θα το υπογράφαμε ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, εάν έδινε μία προοπτική εξόδου από την κρίση. Αλλά, αυτό είναι ένα πακέτο που καταδικάζει την Ελλάδα σε άλλους 4- 5 μήνες συνεχούς καθημερινής διαπραγμάτευσης. Αυτό σημαίνει, ότι όλος ο κόσμος, επενδυτές, πολίτες, καταναλωτές, θα περιμένουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο».

Πρόσθεσε δε, ότι «αυτά τα σκληρά μέτρα δεν υπάρχει πιθανότητα να τα δεχθούμε. Δηλαδή, να βάλουμε τώρα 23% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία των Δωδεκανήσων, της Χίου, των νησιών του Αιγαίου, να μειώσουμε τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, δεν θα το κάνουμε. Πρέπει να συμφωνήσουν και στις δικές μας προτάσεις για τα μέτρα. Δεν μπορούμε να βάζουμε 23% ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στα νησιά, δεν μπορούμε να καταργήσουμε τις επικουρικές συντάξεις».

Ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως βασική προϋπόθεση για μια συμφωνία, εκτός από το μείγμα των μέτρων, την αναδιάρθρωση του χρέους που με τον α ή β τρόπο, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και οι επενδυτές να μην έχουν ξανά να φοβηθούν με τις εικασίες περί Grexit.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε, τέλος, ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κοινός νους επιβάλλει να υπάρξει μία συμφωνία. Εντολή του ελληνικού λαού όπως και των άλλων λαών της Ευρώπης είναι για ολοκλήρωση της Ευρώπης όχι για αποδόμηση».

 

Ομ.Εμμ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: