“Στην παράταση” οι προσπάθειες για συμφωνία Αθήνας-θεσμών στις Βρυξέλλες




Συνεχίζονται σήμερα το πρωί οι επαφές και οι διεργασίες στις Βρυξέλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-θεσμών, με την εξέλιξη της διαδικασίας να έχει πάρει δραματικά χαρακτηριστικά.

Οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών θα συνεχιστούν στις 10:00, ώρα Ελλάδος, σήμερα Πέμπτη, ενώ από τις 7 το πρωί, ώρα Ελλάδος, εργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης κράτησε η δεύτερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους προέδρους των Θεσμών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις συνομιλίες συμμετείχε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Ο Πρωθυπουργός αναχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Στόχος των συναντήσεων είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε στην έκτακτη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, που συνέρχεται στις δυο μετά το μεσημέρι, να υπάρξει συμφωνία η οποία απλά θα επικυρωθεί το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης.

Η νύχτα για όλους ήταν μακρά και ατελέσφορη, με τους πιστωτές να εξαπολύουν, πέρα από κάθε πρόβλεψη, βραδυφλεγή τορπίλη, με νέα ακραία μέτρα που απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε θετικό βήμα που έχει γίνει μέχρι τώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση απέρριψε πάραυτα την πρόταση, με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ευθέως πως “οι συνομιλητές μας είτε δεν θέλουν να κλείσει η συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα εντός Ελλάδος”.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει με τη νέα πρόταση των θεσμών, που μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους και πρόσθεσε ότι οι δανειστές προτείνουν μέτρα για να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες.

Με εντολή του Πρωθυπουργού και έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους Υπουργούς Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Στρατούλη η κυβέρνηση απέσυρε από την τελική της πρόταση το σημείο που προέβλεπε την αύξηση των εισφορών υγείας στις συντάξεις.

Από την πλευρά των πιστωτών

*Δεν έχουμε ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε εάν χρειαστεί και μέσα στη νύχτα, είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

*Ελλάδα και πιστωτές θα συνεχίσουν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέχρι το νέο Eurogroup, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις.

*Η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, σημείωσε ο επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.

*Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας απαιτεί από τους Ευρωπαίους να καταστήσουν βιώσιμο το χρέος, τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, και προσθέτει ότι το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο σε δεσμεύσεις για αυξήσεις φόρων, ενώ υπογραμμίζει πως δεν επιθυμεί ένα Grexit.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: