Ρευστότητα στις τράπεζες από την ΕΚΤ, ελπίζοντας σε “λευκό καπνό” τη Δευτέρα




Σε θρίλερ για γερά νεύρα μοιάζει η υπόθεση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που συγκλήθηκε εκτάκτως στις 12 το μεσημέρι αποφάσισε να ενισχύσει με περαιτέρω ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) ωστόσο η ΕΚΤ δεν έδωσε συγκεκριμένα νούμερα για το ποσό που εγκρίθηκε.

Είναι η πρώτη φορά που δεν δίνεται το ποσό της ενίσχυσης των τραπεζών, δείγμα των κρίσιμων καταστάσεων τις οποίες αντιμετωπίζει και η ΕΚΤ και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Παρά την χθεσινή διάψευσή της, η ΤτΕ αναγκάστηκε να ζητήσει σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη την αύξηση του ΕLA προκειμένου να καλυφθεί το κύμα των εκροών που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις καταθέσεις. Είναι ενδεικτικό ότι χθες και σήμερα οι εκροές, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του ορίου του ΕLA σύμφωνα με πληροφορίες κυμαίνεται στα 3,3 δισ. ευρώ και κρίνεται ικανοποιητική προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Κάποιες άλλες πληροφορίες, πάντως, ανέφεραν ότι το ποσό που εγκρίθηκε ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης δεν επιβεβαιώνεται από καμιά πλευρά.

Μάλιστα, αποφασίστηκε ότι θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη της ΕΚΤ για να αποφασίσει αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Ελλάδα έχει ζητήσει ένα ποσό της τάξης των 3-3,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό του ELA ανερχόταν μέχρι σήμερα στα 84,1 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ που είχε δοθεί την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Φραγκφούρτη, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, μια διαβεβαίωση που δείχνει ότι οι τράπεζες θα στηριχθούν προκειμένου να μην καταρρεύσουν εξαιτίας των εκροών καταθέσεων.

Τονίζεται επίσης ότι όλοι αναμένουν θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα το βράδυ στη Σύνοδο Κορυφής, εκεί όπου θα κριθούν όλα.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες οι εκροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Συνολικά πάνω από 30 δισ. ευρώ έχουν φύγει τους τελευταίους μήνες «γονατίζοντας» το τραπεζικό σύστημα και προκαλώντας νευρική κρίση στους τραπεζίτες και την κυβέρνηση.

ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: