Μυαλό καθαρό… Ο Πρωθυπουργός απέναντι στην ιστορία




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΕΤΡΑΚΗ

Ηρθε η στιγμή που κανένας ηγέτης δεν θα ήθελε να βρεθεί. Είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται απέναντι στην Ιστορία, στον ελληνικό λαό, στη συνείδησή του. Η αλήθεια είναι ότι οι τελευταίες εβδομάδες βοήθησαν τον Αλέξη Τσίπρα.

Γιατί σιγά σιγά, φτάνοντας μέχρι τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, διαπίστωσε ότι οι υποτιθέμενες διαφορετικές επιλογές καίγονταν η μία μετά την άλλη. Επιστρέφοντας στην Αθήνα γνώριζε πια ότι επιλογή δεν ήταν παρά μόνο μία.

Να κάνει τη μεγάλη κίνηση και να σώσει τη χώρα. Να κλείσει τα αυτιά του στις σειρήνες, κομματικές και άλλες, και να κάνει το σωστό. Η συμφωνία που του προτάθηκε από τους δανειστές ίσως θα ήταν καλύτερη στις 19 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου, έστω και τις αρχές Απριλίου. Ιδεολογήματα, λάθος εκτιμήσεις και υπολογισμοί, οδήγησαν στον Ιούνιο. Η συμφωνία είναι πράγματι πολύ κακή.

Πολύ χειρότερη όχι μόνο από εκείνη που μπορεί να προσδοκούσε ο κ. Τσίπρας, αλλά και από εκείνες που προέβλεπαν οι αντίπαλοί του. Είναι όμως μια διέξοδος. Που προσφέρει μια ανάσα έστω και δύσκολη στη χώρα. Δίνει στον ίδιο περιθώρια κινήσεων. Να προσπαθήσει να βελτιώσει τη συμφωνία, να ξανακερδίσει φίλους στην Ευρώπη, να χτίσει νέες συμμαχίες πολιτικές και κοινωνικές. Να αναδιαμορφώσει το νέο τοπίο, στο οποίο η χώρα θα βαδίσει τις επόμενες δύσκολες δεκαετίες. Η άλλη επιλογή, με την οποία ίσως φλερτάρει η αριστερή πλευρά του εγκέφαλου του, είναι εκείνη της ηρωικής ρήξης. Του αριστερού ηγέτη που απέρριψε τις μειώσεις των συντάξεων και των μισθών. Που αντιστάθηκε στις προσπάθειες του Ευρωπαϊκού Διευθυντηρίου να πολτοποιήσει το πρώτο μεγάλο Αριστερό πείραμα στην Ευρώπη.

Το σενάριο της ρήξης οδηγεί σε εντελώς αχαρτογράφητα νερά, φουρτουνιασμένα. Και αν κρίνουμε από το πόσο… επιτυχημένο ήταν το Σχέδιο Α του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τοπίο γνωστό και προβλέψιμο, δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συμβεί με το Σχέδιο Β, σε ένα τοπίο εκρηκτικό. Αν φυσικά υπάρχει Σχέδιο Β. Οι επιλογές τού «Ολα ή Τίποτα» οδήγησαν σε μεγάλες καταστροφές όχι μόνο την Αριστερά. Γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σταθεί απέναντι στην Ιστορία, να κλείσει τα αυτιά του σε επικίνδυνες σειρήνες και να πάρει την απόφασή του. Οχι με Ψυχή Βαθιά. Αλλά με Μυαλό Καθαρό.

www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: