Μια βόλτα στον Εθνικό κήπο για τους “φύσει αισιόδοξους” Αλέξη και Γιάνη, προς αναζήτηση οξυγόνου…




Τον Εθνικό κήπο επέλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για μια μικρή έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη περπάτησαν στον Εθνικό Κήπο ενώ επιστρέφοντας στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, τον σταμάτησαν οι δημοσιογράφοι και τον ρώτησαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Είμαστε από τη φύση μας αισιόδοξοι», δήλωσε χαμογελαστός ο πρωθυπουργός προτού επιστρέψει στο γραφείο του., αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με το Mega, το νέο επεισόδιο στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων θα διαδραματιστεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου οι εκπρόσωποι του πρωθυπουργού θα βάλουν στο τραπέζι τις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές και να κλείσει η συμφωνία ως τις 18 του μήνα.

Ωστόσο η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη. Το απόγευμα της Παρασκευής, μετά από ένα 48ωρο “καυτών” διαβουλεύσεων στο Euro Working Group το πρακτορείο Reuters επικαλέστηκε αξιωματούχους που δήλωναν ότι για πρώτη φορά υπήρξε σενάριο ελληνικής χρεοκοπίας στις συζητήσεις των τεχνοκρατών, ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι η Αθήνα έχει λάβει τελεσίγραφο 24 ωρών για να παρουσιάσει νέες προτάσεις. Και τα δύο τηλεγραφήματα διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου. Είχε προηγηθεί νέο τηλεφώνημα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η συμφωνία είναι κοντά αφού τα μόνα σημεία τριβής είναι διαφορά 0,25% του ΑΕΠ στα πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή περίπου 450 εκατ. ευρώ, όπως επίσης η επιμονή των δανειστών να μην εφαρμοστούν στην Ελλάδα συλλογικές διαπραγματεύσεις ευρωπαϊκού τύπου.

Με φόντο τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου ότι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 23%, όπως ζητάνε οι δανειστές, ο Γ. Βαρουφάκης μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει κι άλλο τις συντάξεις.

Όταν ο δημοσιογράφος είπε ότι “ο κόσμος στην Ελλάδα υποφέρει πολύ διότι έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στις συντάξεις. Η Ευρώπη θέλει να τις μειώσετε και άλλο, δεν μπορείτε” ο Έλληνας υπουργός απάντησε: “Θα μπορούσαμε αλλά δεν πρόκειται. Εάν δείτε την τελευταία πρόταση του ΔΝΤ και της Κομισιόν είναι μια πρόταση που κάποιος παρουσιάζει εάν δεν θέλει συμφωνία. Δεν είναι μόνο ότι προτείνουν να μειώσουμε τις υψηλές συντάξεις αλλά είχαν και το θράσος να προτείνουν να κόψουμε στις πιο χαμηλές συντάξεις, έναν φόρο αλληλεγγύης. Μια τέτοια πρόταση χαλάει μια συμφωνία και είναι μια ανόητη διαπραγματευτική θέση που πρέπει απλώς να παραμερίσουμε”.

Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης επικαλέστηκε… τη λογική των Ευρωπαίων, για να αποκρούσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Δεν θεωρώ ότι κανένας λογικός Ευρωπαίος γραφειοκράτης ή πολιτικός θα επιλέξει αυτή την οδό” είπε χαρακτηριστικά.

Η τελική φάση της διαπραγμάτευσης ξεκινά με πληρωμές περίπου 500 εκατ. ευρώ για μισθούς στο Δημόσιο, ενώ η σούπερ δόση των 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, φαντάζει… απειλητική.

“Έχουμε πληρωμές τη Δευτέρα, αυτές εδώ θα γίνουν κανονικότατα και επιδιώκουμε, και μέχρι τώρα βλέπετε ότι παρά τα όσα έχουν ακουστεί εμείς προσπαθούμε έτσι ώστε να είμαστε στις υποχρεώσεις μας όπως πρέπει στον χρόνο που χρειάζεται” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημ. Μάρδας στην τηλεόραση του Σκάι.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: