Μεγάλη φασαρία και στη Γαλλία με αφορμή οικονομικές μεταρρυθμίσεις…




Η απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στη Γαλλία να υιοθετήσει χωρίς να διεξαχθεί ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση ένα σημαντικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει οικονομικές μεταρρυθμίσεις κι έχει διχάσει το ίδιο το πολιτικό της στρατόπεδο, προκάλεσε σήμερα την κατακραυγή των πολιτικών της συμμάχων και αντιπάλων στην Εθνοσυνέλευση.

Σε μία τεταμένη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επισημοποίησε ενώπιον της Κάτω Βουλής την πρόθεσή του, να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να εγκριθεί και να υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο το εν λόγω νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την διεύρυνση της δυνατότητας απασχόλησης τις Κυριακές και την χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων.

«Πρέπει να προχωρήσουμε έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον των Γάλλων. Είναι επιτακτικό. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μου για μεταρρυθμίσεις παραμένει ακέραιη» τόνισε ο ίδιος, ενώ υπερασπίστηκε μία «επιλογή αποτελεσματικότητας». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης και της κομμουνιστικής αριστεράς αποχώρησαν από την αίθουσα.

Άκρως επικριτικός, ο επικεφαλής της πτέρυγας των κομμουνιστών, Αντρέ Σασέν κατηγόρησε τον Βαλς ότι «καταπατά τη δημοκρατία σε αυτήν την χώρα».

Ίδιο το κλίμα και στους πρώην συμμάχους της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, τους Οικολόγους Πράσινους, που αποχώρησαν από τον κυβερνητικό συνασπισμό μετά το διορισμό του Μανουέλ Βαλς στον πρωθυπουργικό θώκο την Άνοιξη του 2014. Οι εκπρόσωποι του κόμματος κατήγγειλαν μία «άρνηση της δημοκρατίας» και έναν «εκβιασμό».

Στις τάξεις των βουλευτών του σοσιαλιστικού κόμματος, ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας Κριστιάν Παούλ έκανε λόγο για μία «συλλογική αποτυχία και ένα πολιτικό σφάλμα».

Χωρίς να προκαλέσει καμία έκπληξη, η συντηρητική αντιπολίτευση, μαζί με τους κεντρώους συμμάχους της, ανακοίνωσε αμέσως την κατάθεση μιας πρότασης μομφής. Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί την Πέμπτη, ωστόσο όλοι οι ειδικοί θεωρούν ότι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία δεδομένης της πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση.

Ο Βαλς είχε και πάλι επικαλεστεί το άρθρο 49.3 τον Φεβρουάριο προκειμένου να εγκριθεί καταρχήν το ίδιο νομοσχέδιο, που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν.

Η προσφυγή στο συγκεκριμένο άρθρο του Συντάγματος του είχε επιτρέψει να καταπνίξει τις φωνές διαμαρτυρίας περίπου 30 βουλευτών, «ανταρτών» του σοσιαλιστικού κόμματος, που θεώρησαν το κείμενο υπερβολικά φιλελεύθερο. Βάσει αυτής της διαδικασίας, το νομοσχέδιο δεν υποβάλλεται προς ψήφιση και θεωρείται ότι έχει εγκριθεί, εκτός εάν υπερψηφισθεί μία πρόταση μομφής.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ (Α.Σ.), AFP

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: