Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Από προχθές ήμουν κολλημένος στην οθόνη. Παρακολουθώντας τις καταιγιστικές ειδήσεις να φθάνουν από τις Βρυξέλλες, από τη Φρανκφούρτη, από την Ουάσιγκτον. Οι εξελίξεις δραματικές. Ολα μαύρα. Καταχνιά. Ολοι σχεδόν εναντίον μας. Ακόμη και ο Γιούνκερ έδειχνε να μας εγκαταλείπει.

Οσο για την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, μας κράτησαν στην αγωνία και στον πάγο μέχρι που υποχρεώθηκαν να μας συναντήσουν. Ολοι έλεγαν για το κακό κλίμα, για την πίεση στο εσωτερικό της Γερμανίας για να υιοθετηθεί σκληρή στάση εναντίον της χώρας μας.Κι όμως, όλα άλλαξαν (πάλι) το μεσημέρι της Τετάρτης. Η ΕΚΤ ήταν γενναιόδωρη, ο Ζαν-Κλοντ ήταν και πάλι διαχυτικός υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό.

Οι φυσιογνωμιστές των Βρυξελλών έστειλαν το μήνυμα: όλα άλλαξαν. Ο Ζαν-Κλοντ φιλικός, με τις γνωστές αγκαλιές και τις χειρονομίες. Και άρχισε η ανατροπή… Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει η συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Αλ. Τσίπρα, μαζί και ο Ολάντ. Αρχισαν να πέφτουν οι παλμοί, οι καρδιές να γυρίζουν στη θέση τους. Οι κινδυνολόγοι είχαν πέσει έξω. Ετσι βαδίσαμε σιγά σιγά στην τριμερή συνάντηση. Στην αποκορύφωση της «πολιτικής» διαπραγμάτευσης. Και να σου πάλι οι φυσιογνωμιστές να αναπτερώνουν τις ελπίδες. Ο Ολάντ πλάτη στις φωτογραφίες αλλά πολύ χαρούμενος. Φαινόταν στο προφίλ του. Οσο για την Ανγκελα, έλαμπε το πρόσωπό της, ενώ τα χαμογέλα περίσσευαν και στους τρεις ηγέτες. Ο Ζαν-Κλοντ που παρεξηγήσαμε έσπευδε να κλείσει ραντεβού κανονικό για χθες με τον Αλ. Τσίπρα.

Και όλα πήγαιναν καλά. Χαμόγελα γεμάτα υποσχέσεις. Ο γερμανικός Τύπος ανακάλυπτε μάλιστα ότι υπάρχει σχέδιο της κ. Μέρκελ για να βοηθήσει την Ελλάδα, μυστικά από τον Σόιμπλε, ο οποίος έτσι δεν θα είχε άλλο δρόμο από την ταπεινωτική παραίτηση. Δεν έχω εμπιστοσύνη στους φυσιογνωμιστές, αλλά δεν μπορεί ολόκληρη κυβέρνηση να έκανε λάθος. Κι όμως, ξαφνικά χθες τα χαμόγελα (τα δικά μας) πάγωσαν. Το ΔΝΤ την έκανε από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας την (καμιά δεκαριά φορές «καθαρογραμμένη») συμφωνία στον αέρα.

Τελικά εκείνα τα φιλιά, οι αγκαλιές, τα χαμογέλα, μάλλον ήταν το άλλοθι. Να αποκοιμίσουν γλυκά πριν παραδώσουν τη διαπραγμάτευση και τη χώρα στο «κακό» ΔΝΤ.

Η Ανγκελα, ο Φρανσουά, ο Ζαν-Κλοντ φιλούσαν υπέροχα… Τόσο που σχεδόν κανείς δεν κατάλαβε το δάγκωμα…

[email protected], www.ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: