Η “ευελεξία” στην οποία αναφέρεται η κ. Λαγκάρντ σημαίνει σκληρά μέτρα




Την κοινή πρόταση που κατέθεσαν oι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση την χαρακτηρίζει η ευελιξία, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την αμερικανική οικονομία, που κυριαρχήθηκε από ερωτήσεις για τη χώρα μας.

Για να πείσει στο θέμα της ευελιξίας, που σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη, η κ. Λαγκάρντ αναφέρθηκε στους αρχικούς στόχους του Προγράμματος, στην αγορά εργασίας, και στο ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής. «Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε την προσαρμογή της Ελλάδας», τόνισε παρά το γεγονός ότι οι πάντες πιστεύουν ότι το Ταμείο εμποδίζει τη συμφωνία με την επιμονή στις αδιάλλακτες θέσεις του.

Η γενική διευθύντρια υποστήριξε ότι «είμαστε ευέλικτοι όταν αξιολογούμε τα μέτρα που μας οδηγούν στον στόχο του πλεονάσματος». Πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει η απαραίτητη τεχνική εργασία, ώστε να υπάρξει συμπαγής εφαρμογή των υποσχέσεων της Ελλάδας που απορρέουν από το Πρόγραμμα.

Καλωσόρισε τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Eurogroup λέγοντας ότι ήταν εποικοδομητική. Προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην διαπραγμάτευση, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης είπε ότι συμφωνεί με τη δήλωση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος υποστήριξε χθες ότι μια ισχυρή συμφωνία με την Ελλάδα είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τις πηγές ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένει ότι αύριο η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση στο Ταμείο ή θα ζητήσει σύμπτυξη των δόσεων, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία –«μην ανησυχείτε», τόνισε συγκεκριμένα. Επίσης έδειξε να είναι βέβαιη πως η χώρα μας θα καταβάλει την αυριανή δόση και θα τιμήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της. Η συζήτηση για μετάθεση της πληρωμής δεν έχει κανένα νόημα, υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ,

Απαντώντας στο ερώτημα εάν το Ταμείο φοβάται τις επιπτώσεις μιας ελληνικής χρεοκοπίας ή ενός Grexit στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η κ. Λαγκάρντ εξέπληξε διότι είπε ότι ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος, σε αντίθεση με τους Αμερικανούς αξιωματούχους οι οποίοι εκφράζουν φόβους επέκτασης της κρίσης στις ΗΠΑ. Είπε: «Δεν θεωρούμε ότι είναι σημαντικό ρίσκο για τις ΗΠΑ. Υπάρχει αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο».

Στο ερώτημα του «Εθνους» για το ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι μετά από πέντε χρόνια η κρίση δεν τερματίστηκε στην Ελλάδα, απάντησε ότι αυτή και οι συνεργάτες της είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στην προσπάθεια να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με τρόπο που η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα βαρύνει τους πιο αδύναμους, για να ανακάμψει η χώρα. Σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να εισέλθει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ώστε οι επενδυτές να την εμπιστευτούν ξανά και να πάψει να χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: