Ενεργειακά θέματα, καθώς και το θέμα του αγωγού συζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα στη Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ. Στη συνάντηση, τον πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, είχε μακρά συζήτηση εργασίας με τον Βλάντιμιρ Ντμιτρίεφ πρόεδρο της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ρωσίας, η οποία με θυγατρική της θα συμμετάσχει κατά 50% στην εταιρεία κατασκευής και διαχείρισης του αγωγού.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την κατασκευή και διαχείριση του αγωγού με το ρωσικό φυσικό αέριο που θα διέλθει από το ελληνικό έδαφος και συμφωνήθηκαν θέματα με τα οποία θα καταπιαστεί το μνημόνιο για τον αγωγό ανάμεσα στις δυο χώρες και την εκτέλεση του έργου.

Επίσης, ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Λαφαζάνη είχαν συνάντηση και με αντιπροσωπεία της διοίκησης της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, οι οποίοι τόνισαν στον κ. Τσίπρα το έντονο ενδιαφέρον τους για την συνεργασία της Ελλάδας με την νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

Στην αντιπροσωπεία της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας επικεφαλής ήταν ο Ινδός Κουνταπούρ Βαμάν Καμάθ, πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και ο Βραζιλιανος Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, εκτελεστικός διευθυντής σήμερα του ΔΝΤ εκ μέρους της Βραζιλίας και από τον Ιούλιο αντιπρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Ο πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αίτημα της Ελλάδας να γίνει μέλος της Τράπεζας και τόνισε ότι θα αντιμετωπίσει θετικά αυτό το αίτημα με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ ο Σεργκέι Στόρτσακ υπογράμμισε την υποστήριξη της Ρωσίας στην ελληνική συμμετοχή.

Εκ μέρους της τράπεζας των BRICS στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρός της Κουνταπούρ Βαμάρ Καμάθ, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας τράπεζας Πάολο Νογκουέιρα Μπατίστα, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ, καθώς και ο Βλάντιμιρ Ντμίτριεβ, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: